sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Terveellistä pikaruokaa

Mikä on terveellistä, nopeaa ja helppoa valmistaa sekä kaiken lisäksi ihan mielettömän hyvää? Ei, emme puhu dieettihampurilaisista tai pikapastasta (vietämmehän vehnättömän kuukauden viimeistä päivää!) vaan aasialaisista tuorekevätrullista! Vinkki näihin herkkuihin löytyi Hanna Jensenin blogista, mutta Jensenin tiedoista poiketen löysimme näitä isoja, lautasen kokoisia, riisipapereita juurikin aasialaiskaupasta (Vii Voan). Kuvien perusteella nämä paperit paperit näyttävät hieman ohuemmilta, mutta veikkaamme maun olevan sama merkistä riippumatta. Vii Voanin myyjä tosin suositteli mahdollisimman ohuita papereita tuorerulliin, joten kannattaa kysyä neuvoa jos tarjolla on useampaa riisipaperimerkkiä. Ohje on kahdelle, mutta ainakin meidän paketista jäi vielä monta riisipaperia käyttämättä.

1 pkt ohuita riisipapereita
1 rapea salaatti
2 avokadoa
ituja
4 retiisiä
1 kiinteä maustamaton tohu
1 pussi katkarapuja
puolikas punainen chili
peukalonpää inkivääriä
kourallinen korianteria
2 valkosipulia
2 limen mehut
loraus ketsuppia
1 rkl sokeria
0,5dl soijaa
0,5dl vettä
sweet chili -kastiketta ja soijaa dippailuun

Sulata katkaravut. Valmista kulhossa liemi katkaravuille puolikkaasta viipaloidusta chilistä, hienonnetusta inkivääristä, pilkotusta valkosipulista, tuoreesta korianterista ja limemehusta. Lisää hieman soijaa ja laita sulaneet katkaravut liemeen maustumaan.
Valmista tofu. Sekoita kulhossa puoli desiä soijaa, loraus ketsuppia, sokeria ja vettä. Viipaloi tofu ja kuumenna pannu tulikuumaksi. Laita tofut pannulle (ilman öljyä) ja paista molemmin puolin rapeaksi. Kaada päälle soijaseos ja anna liemen kiehua hiljalleen pois. Ota maustuneet tofuviipaleet lautaselle jäähtymään.
Valmistele muut täytteet eli viipaloi avokado, pese idut ja salaatti ja leikkaa retiisit ohuiksi viipaleiksi. Asettele täytteet lautaselle ja ota riisipaperit esille.
Valmista tuorerulla: Kostuta riisipaperi esimerkiksi sumutinpullolla molemminpuolin. Kun paperi on pehmeä, lisää toiselle reunalle täytteet, rullaa täytteen puolelta paperi päälle, käännä reunat sisään ja kiedo rullalle. Dippaa sweet chili -kastikkeeseen tai soijaan.
Vinkki papereiden kostutukseen:
Omat paperimme olivat ennen kostutusta kuivia ja kovia, mutta pehmenivät vedellä. Kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen eikä kostuttaa papereita liikaa, sillä silloin niistä tulee inhottavan limaisia. Paperit eivät pehmene heti eli ei kannata hosua veden kanssa vaan odottaa kiltisti. Nälkäisenä odottaminen on suhteellisen mahdotonta, mutta kannattaa ainakin yrittää!

MIETTEITÄ VEHNÄTTÖMÄSTÄ KUUKAUDESTA
Vehnätön tammikuu vetelee viimeistä päiväänsä ja yllättävää kyllä ei, kummallakaan ole mitään mieletöntä "jee huomenna vehnää!" -fiilistä. Toisaalta on ihan mukavaa, että voi 30 päivän jälkeen syödä ilman rajoituksia ja nauttia myös ajoittaisista pastaruoista. Kuukauden pahimmaksi haastajaksi osoittautui kuitenkin laskiaispulla, joka kuuluu muutenkin talven lempiherkkuihin. Vehnäleipää ei sen sijaan tee mieli, mutta toisaalta syömme muutenkin lähinnä täysruisleipää.
Oliko kuukaudesta kuitenkaan mitään hyötyä? 30 päivän jälkeen voi helposti sanoa, että kyllä ja ei. Oma ruokavalio on laajentunut ja ruokatietoisuus on lisääntynyt huimasti kuukauden aikana. Tähän tosin vaikutti myös tavoite olla syömättä lisäaineita (onnistui suhteellisen hyvin) ja suosia luomua, mutta jo pelkkä vehnättömyys pakotti miettimään omaa ruokailuaan sekä keksimään ja kokeilemaan uusia reseptejä. Myös virkeystaso on ollut hieman parempi eikä ruoan jälkeen ole ollut pastaruoista tuttua ähkyä oloa. Kuukauden aikana on kuitenkin joutunut tunnustamaan oman hiilariaddiktionsa, sillä sokeria ja muita hiilaripiikkejä on tehnyt mieli entistä enemmän. On siis pakko myöntää, että keho on oppinut saamaan sokeripiikkinsä jostain ja tämä näkyi vehnättömän kuukauden aikana erittäin korkeana makeanhimona. Pelottavaa...
Hiilareita pystymme tuskin siis kokonaan eliminoimaan, mutta luulemme kuukauden vaikuttaneen ruokavalioomme pysyvästi. Ainakin nyt tiedämme vaihtoehtoja pastalle ja jatkamme varmasti yhä monipuolisemman ruokavalion toteutusta jatkossa. Toisaalta italialainen ruoka pastoineen kuuluu elämämme nautintoihin ja välillä elämästä pitää ihan vain nauttia. Uskomme myös vuoden ensimmäisen laskiaispullan maistuvan mainiolta, mutta voimme vain toivoa ettei olo ole ihan karmea sen jälkeen...

lauantai 30. tammikuuta 2010

Merta edemmäs makkaralle

Pakkautuessamme kolmansiin housuihin, neljänsiin villapaitoihin ja jo toisiin villakaulaliinoihin kävi mielessä, onko tässä mitään järkeä. Elohopea laski -16C ja tuulikin pyöri puuskissa yli kuuden metrin vauhtia. Epäröivät katseet kohtasivat hetkellisesti ja jopa ilman sanoja ymmärsimme kyseenalaistavamme mielihalumme makkaraan. Onko lihanhimo naaman jäädyttävää pakkasta vahvempi? Kyllä.

Pukeutumisemme oli varmasti kaukana Hel Looksin muotipiireistä, mutta 10 hengen villaan, karvaan ja untuvaan pukeutuneessa seurueessamme tunsimme olevamme yhtä perhettä. Matka kohti makkaraa ja kuumia juomia alkoi hilpeissä tunnelmissa Helsinginkadu kulmilta. Suuntasimme retkemme kohti talvista Seurasaarta, jossa vierailijat pääsevät grillipuuhiin juhlakentän vierellä sijaitsevalle avogrillille. Perille päästyämme ei kulunut aikaakaan kun pakkasen purema luontoäiti pakotti turvautumaan lämmikkeisiin. Minttukaakao ja rommilla terästetty omenglögi täyttivät tehtävänsä. Kuumien juomien lisäksi ravitsimme talven ryvettämää mieltä lisäaineettomalla Vatajan Oiva-grillimakkaralla. Kyllä se taitaa olla niin, että talvea jaksaa vain siitä nauttimalla!

Tässä vielä nauttimamme kuumien juomien reseptit muille talven retkeililjöille. Pakkasilla kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan yksi termospullo retkeilijää kohden, sillä kuuma juoma maistuu erityisesti pysähdyspaikalla kun kylmä ilma alkaa todenteolla pureutua vaeltajan luihin ja ytimiin. Molemmat ohjeet ovat 0,5l termospulloon.

Omenaglögi:
3,5dl omenamehua

1,5 dl vaaleaa rommia
1 kanelitanko
puolikas pussillinen glögimaustetta
loraus sitruunamehua

Kiehauta omenamehu mausteineen. Lisää rommi ja p
urista mukaan sitruunamehua. Siivilöi juoma termospulloon.

Minttukaakao:

5dl maitoa
kaakaojauhetta
minttuviinaa

Kuumenna maito, lisää kaakaojauhe ja sekoita. Lisää minttuviinaa. Lisää minttuviina, sillä ensimmäisellä kerralla et kuitenkaan laittanut tarpeeksi. Nauti esimerkiksi nuotiolla paahdettujen vaahtokarkkien kera.

MITEN SEURASAAREEN?
Seurasaareen pääset suoraan jäitä pitkin kävelemällä tai keskustasta bussilla numero 24. Saaren juhlakentällä sijaitseva kioski on avoinna viikonloppuisin ja sen aukiololoaikoina on vierailijoilla mahdollisuus käyttää saaren puugrilliä. Vierailijat sytyttävät grillin itse eli tulitikut mukaan! Matkaan kannattaa pakata myös ylimääräinen villapaita tai -viltti, sillä pysähdyttäessä tulee helposti kylmä. Jos makkara ei maistu tai haluaa nauttia kuumia juomia sisätiloissa suosittelemme vierailemaan Villa Angelicassa.

perjantai 29. tammikuuta 2010

Juustotarjottimelle: ruislastut

Tässäpä lukijoille oiva viikonlopun herkkuvinkki: otetaan esille hieman vuohenjuusto-brietä, sinihomejuustoa, hedelmiä sekä pullo hyvää viiniä. Viimeistellään pöytä Päivärinteen ruislastuilla ja nautitaan luultavasti aivan liian nopeaan tahtiin. Sen verran hyviä ovat nimittäin nämä lastuherkut, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla! Täydellistä ja mikä parasta - vehnätöntä! Helsingissä herkkuja myy Eat & Joy -maatilatori ja muut myyntipaikat löydät täältä.

(Huom: tämä ei ole lastuilla maksettu mainos...valitettavasti!)

tiistai 26. tammikuuta 2010

Vehnätön tammikuu: erävoittoja ja lipsumisia

Vehnätön tammikuu lähestyy loppuaan. Kuukausi on ollut mielenkiintoinen kokeilu, mutta elämämme muuttuu tuskin täysin vehnättömäksi sen jälkeen. Olemme nimittin kohdanneet vehnättömyyden pahimman haastajan: laskiaispullan. Kahviloiden vitriineissä pullistelevat kermapullat ovat testanneet tahdonvoimaa aikalailla - miten joku edes voi näyttää niin herkulliselta?

Kolmen viikon aikana pahin pastanhimo on kuitenkin laantunut eikä kaupan leipätiskin ohi käveleminen tuota enää ongelmia. Myös oma virkeystaso ja hyvä fiilis on kasvanut, kun ei ole ahtanut itseään täyteen leipää tai pastaa. Toisaalta ajoittain olemme kaivanneet jääkaapista löytyvistä jämäaineksista kehiteltyjä pastaruokia, sillä munakkaat ovat alkaneet tökkiä eikä riisiäkään jaksaisi joka päivä syödä. Toisaalta tammikuun aikana "löydetty" quinoa on tehnyt pysyvän vaikutuksen ruokavalioomme. Kokeilimme sitä muun muassa Chili sin carnen kera.

Hyvästä olosta huolimatta on totuuden nimissä kerrottava myös lipsumisista. Farfalle on nimittäin kuukauden aikana nauttinut äärimmäisissä nälkäolosuhteissa kerran pizzaa sekä vehnätortilloja. Viime sunnuntaina suuhun livahti myös Ben & Jerry'sin Strawberry Cheecake -jäätelöä, joka sisältää vehnää. Aijai! Mutta viikko aikaa vielä kieltäytyä ja se viedään loppuun kunnialla. Täytyy kuitenkin myöntää, että Fakta haaveilee jo nyt 1. helmikuuta nautittavasta jättimäisestä laskiaispullasta! Saa nähdä mikä on fiilis sen jälkeen... Koko vehnättömän kuukauden arviointi sekä fiilistelyt tulossa toki viikonloppuna!

P.S. Teimme vehnättömän aterian kuukauden ruokahaasteeseen ja äänestämässä voit käydä täällä!

(Kuva: Matti Mattila - Creative Commons)

perjantai 22. tammikuuta 2010

Aurinkoon! Eli thaimaalainen katkarapukeitto

Tämän reseptin sai Fakta lomaillessaan muutaman kuukauden ajan Aasiassa. Hyvää ja ehdottomasti vehnätöntä ruokaa! Varoituksena on tosin mainittava, että resepti aiheuttaa vakavia kaukokaipuun oireita... Ohje on kahdelle.

5 dl kana- tai kasvislientä
pussi katkarapuja (tuoreita tai ihan tavallisia pakastealtaasta)
5 sientä
1 limen mehu
4 sitruunaruohon vaalea osa (muutama sentti päästä)
4 revittyä kaffirlimen lehteä
2 rkl kalakastiketta
muutaman sentin pala galang-juurta
3 rkl chilitahnaa
2 tuoretta chiliä
loraus kookoskermaa
korianterinlehtiä revittyinä

Kiehauta liemi kattilassa. Lisää veitsellä murskatut
(eli laita veitsi lappeelleen ja paina ruohoja) ja paloitellut sitruunanruohot, viipaloitu galanga, chilitahna, limelehdet, kalakastike, pilkotut chilit ja anna liemen kiehahtaa uudelleen. Lisää pilkotut sienet ja katkaravut. Lisää hieman lämpöä ja anna keittyä hetki. Siirrä liemi levyltä ja lisää limemehu. Tarjoile revityn korianterin kera.

BANGKOKIN PARAS RAVINTOLA?
Pakko vinkata teille lukijoille maailman parhaasta thai-ravintolasta. Paikka löytyy Bangkokista eli jos kaupunkiin eksyy on tämä must visit -paikka! Fakta ystävineen löysi ravintolan eksymällä ja kysymällä neuvoa ohikulkevilta paikallisilta. Muita turisteja ei paikassa näkynyt ja ravintola onkin "pelkkä" avohuone kadun seinässä. Ravintolan nimi oli luultavasti "55" (tai mahdollisesti 57 tai 59) ja se löytyy Sukhumvit Roadilta, Soi 38 ja Soi 61 väliltä. Jos kävelet Soi 38:n kohdalta Soi 61:lle, löydät ravintolan kadun vasemmalta puolelta. Toivotaan, että paikka on vielä pystyssä. Oli nimittäin sen verran hyvää ruokaa! Jos et pääse Bangkokiin asti voit nauttia erinomaisesta thaimaalaisesta myös Kalliossa sijaitsevassa Lemon Grass -ravintolassa.

tiistai 19. tammikuuta 2010

Katkarapu-mangocurry

Tämän makean tulisen curryn resepti löytyi lämmittämään erästä kylmää sunnuntai-iltaa. Tällä ruoalla osallistumme myös tammikuun äyriäiset ja nilviäiset -teemalla kulkevaan ruokahaasteeseen. Käykää äänestämässä!
Ohje on Nigella Lawsonin, mutta käytimme punaisen curryn sijaan panang-currya, paistoimme katkaravut inkivääri-valkosipuliseoksessa, emmekä löytäneet ohjeessa mainittua myskikurpitsaa kaupasta. Tämä on ruoka, jota teemme varmasti myös jatkossa. Oli nimittäin sen verran hyvää ja mikä parasta - nopeaa! Vinkki: Voit korvata mangon myös ananaksella.

rypsiöljyä paistamiseen
4 pientä kevätsipulia tai 1 iso
1,5 rkl curry-tahnaa (panang, punainen tai keltainen)
1 tlk kookosmaitoa (katso postauksemme kookomaidon lisäaineista!)
2,5 dl kanalientä
2 tl kalakastiketta (tai soijaa)
1 pieni bataatti
1 tl limemehua
1 pussi isoja katkarapuja (sulaneita)
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 iso valkosipulinkynsi
puolikas mango tai puolikas tölkillinen ananasta
tuoretta korianteria

Valmistele ensin ainekset: pilko kevätsipuli ja bataatti kuutioiksi sekä mango viipaleiksi. Raasta inkivääri ja valkosipuli. Tee kanaliemi. Lisää kuumalle pannulle hieman öljyä ja kevätsipulit. Kuullota hetki ja lisää curry. Anna curryn lämmetä muutama minuutti. Lisää kookosmaito, kanaliemi ja kalakastike. Sekoita ja lisää bataattipalat. Anna poreilla hiljalleen noin 15 minuuttia ja laita sillä aikaa riisi kiehumaan. Lämmitä toinen pannu, lisää öljyä sekä raastettu valkosipuli ja inkivääri. Kuullota hetki pannulla ja lisää sitten sulaneet katkaravut. Paista ja sekoittele muutama minuutti. Kun bataatti on kypsynyt curryssa 15 minuuttia tai on sopivan pehmeää, lisää inkivääri-valkosipuli-katkarapuseos sekä pilkottu mango. Anna hautua muutama minuutti ja lisää lopuksi 1 teelusikallinen limemehua. Tarjoile riisin, tuoreen korianterin, limelohkojen sekä kevätsipulihakkeluksen kera.

PANANG?
Panang eli phaenang-curry on Thaimaassa ja Laosissa tunnettu curry. Se on maiden muita curryja miedompaa eli sopii hyvin myös kovin tulisia ruokia vältteleville. Oman curry-tahnan voi tehdä suhteellisen helposti, mutta suosittelemme valmistukseen hyvää ja kestävää morttelia. Kunnon kivinen mortteli on nimittäin tarpeeksi jykevä, jolloin aineksista saa ruoassa käytettävää maustetahnaa.Yksi panang-curryn resepti löytyy muun muassa täältä. Myös Fakta & Farfalle lupaavat paljastaa oman currynsa salaisuudet lähiaikoina...Sitä ennen kuitenkin lupaamme tehdä parasta thaimaalaista ruokaa eli lihasalaattia. Kuulostaa kaamealta, mutta odottakaapas kun saatte reseptin käsiinne...

lauantai 16. tammikuuta 2010

Chili sin carne

Tässä lupaamamme herkullinen chili sin carne. Muista sin carne -resepteistä poiketen teimme tämän pelkistä kasviksista, ilman soijarouhetta. Muhennoksesta tuli siitä huolimatta maultaan täyteläistä ja muutenkin täyttävää. Kannattaa kokeilla! Mukaan voi toki laittaa soijarouhetta tai jauhelihaa. Älä kuitenkaan korvaa kuivattua chiliä tuoreella, sillä maku on silloin aivan erilainen. Resepti on 4-6 ruokailijalle nälän asteesta riippuen.

4 isoa pihvitomaattia
1 purkki tomaattimurskaa
1 tölkki kidneypapuja
1/2 kesäkurpitsa
noin 6 herkkusientä
1 parsakaali
2 isoa sipulia
4 valkosipulinkynttä
4 rkl kuminansiemeniä (käytimme mittalusikkaa)
1 rkl oreganoa
1 rkl korianterinsiemeniä
2 tl kanelia
1-2 tl chilirouhetta
suolaa
pippuria

sokeria
oliiviöljyä

Pilko sipulit ja murskaa veitsellä valkosipulit. Pilko kaikki kasvikset pieniksi paloiksi. Pilko tuoreet tomaatit. Kuumenna pannu, lisää kunnon loraus oliiviöljyä ja kuullota sipulit. Lisää kasvikset ja mausteet. Anna kypsentyä noin 5 minuuttia. Lisää pilkotut tomaatit sekä kidneypavut (ilman lientä) ja kypsennä muhennosta noin 10 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat pehmentyneet ja hajonneet. Lisää tomaattimurska, suolaa, pippuria sekä sokeria. Sekoita ja maista. Lisää mausteita tarvittaessa. Anna hautua vähintään tunti, mielellään kaksi tuntia miedolla lämmöllä. Maista vielä lopuksi ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria. Nauti quinoan, guocamolen ja tuoresalsan kera.

Quinoa 4-6 ruokailijalle:
3 dl quinoaa
6 dl vettä

Huuhtele quinoa lämpimällä vedellä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää quinoa. Anna kiehua 10 minuuttia, ota pois liedeltä ja anna hautua vielä toiset 10 minuuttia.

Tuoresalsa:
2 tomaattia
1 limen mehu
tuoretta korianteria
1 pieni sipuli
suolaa

Pilko tomaatit hakkelukseksi. Lisää limemehu, pilkottua korianteria sekä pieni pilkottu sipuli. Sekoita ja mausta suolalla.


CHILI CON CARNEN MYSTEERI
Espanjankielisestä nimestään huolimatta, chili con carne ei ole meksikolainen ruoka. Resepti on oletusten mukaan keksitty Yhdysvalloissa, mutta tarinat chili con carnen historiasta vaihtelevat kertojasta riippuen. Eräiden väitteiden mukaan resepti juontaa juurensa satojen vuosien taakse, Teksasin vankiloihin. Tarinan mukaan vangeilla oli mahdollisuus ostaa vain halvinta mahdollista lihaa ja pilaantuneen maun peittämiseksi vangit keksivät käyttää ruoassa erilaisia mausteita sekä tulista chiliä. Toisen legendan mukaan resepti syntyi cowboy'den mukana matkustavien vankkuri-kokkien keskuudessa, jotka yhteen suuntaan matkustaessa kylvivät maahan erilaisia yrttejä, jotka palatessa kerättiin talteen. Näistä mausteista syntyi tulinen liharuoka, Trail Drive Chili. Näistä tarinoista huolimatta reseptin alkuperä on edelleen mysteeri. Chili con carnen historiasta kiinnostuneet voivat tutusta aiheeseen täällä ja täällä.

perjantai 15. tammikuuta 2010

Vehnätön tammikuu: puolet takana!

Kuten aiemmin kerroimme, vietämme tässä kuussa vehnätöntä aikaa. Vehnättömyydelle ei ole mitään erityistä syytä, sillä ihan perusterveitä olemme molemmat. Myöskään mistään dieetistä ei ole kyse vaan pikemmin halusta haastaa itsensä ja syödä joulun jälkeen vähän kevyemmin. Mutta miten kuukausi on siis mennyt?

Viimeiset kaksi viikkoa on sujunut ihan hyvin ja olemme kokkailleet paljon uusia ruokia. Tutustuimme viime viikolla muun muassa quinoaan ja mikä mahtava tuote se onkaan! Korvaa helposti riisit sekä pastat, ja on käsittääksemme myös niitä terveellisempi lisuke. Quinoa-ohjeita onkin tulossa mahdollisimman pian eli heti kun saamme kuvat koneelle. Täytyy jo valmiiksi hehkutella, että viime perjantaina valmistui ehkä paras koskaan tekemämme chili sin carne....

Vehnättömyyden myötä myös napostelu ja välipalojen syönti on vähentynyt. Yleisesti ottaen tuleekin syötyä vähän kevyemmin ja jollain tasolla myös paremmin: pastasta on helppo kokkailla kermapastaa tai jämäruokia, mutta nyt on joutunut oikeasti miettimään mitä tekee. Ok, mietimme aika paljon ruokaa (lähes kokoajan), mutta jollain tapaa tietoisuus syödystä ruoasta on noussut. Myös kiireessä syödyt välipalat kuten karjalanpiirakat ovat jääneet kauppaan ja mukaan on tarttunut sen sijaan hedelmiä tai jogurttia.

Vehnättömyydessä on siis etunsa, mutta rehellisyyden nimissä on myönnettävä: KAIPAAMME PASTAA. Tagliatelleja, farfalleja, linguineja, lasagnea, tortellineja...ihan mitä vain pastaa! Fakta on myös nähnyt unia donitseista ja pullasta, sokerisyöppö kun on. Vielä on kuitenkin kaksi viikkoa tammikuuta jäljellä ja kokeilu jatkuu....Kaipaammekin teiltä lukijoilta hyviä vinkkejä/linkkejä vehnättömiin ruokiin. Kertokaa salaisuutenne!

(Kuva: Bern@t - Creative Commons)

torstai 14. tammikuuta 2010

Annos kuin taideteos

The New York Timesin verkkosivuilta löytyi kiinnostava uutinen liittyen ruokaan ja taiteeseen. Juttu nimittäin käsittelee kirjaa, jonka jokainen resepti on saanut innoituksensa Louvren ruokaa kuvaavista taideteoksista. Itse jutusta löytyy kaksi reseptiä, joista ensimmäinen perustuu Jean-Siméon Chardinin vuonna 1725-1726 maalaamaan teokseen ja toinen Luis Eugenio Meléndesin vuonna 1700-luvulla maalaamaan tauluun. Käykää katsomassa! Itse kirjan voi tilata Amazonista, tässä suora linkki. Me jäimme kuitenkin miettimään mistä kaikista maalauksista voisi tehdä ruokaa. Mikä ruokala-annos olisi esimerkiksi Jackson Pollockin Galaxy (yllä)? Entä Mirón Sininen I ? Ideoita ja keskustelua taideannoksista otetaan vastaan!

(Kuvat: Abstract-Art & Peculiar Velosity)

keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Nuudeleita vietnamilaisittain

Tämä "vietnamilaishenkinen" ohje on ystävältämme Monalta, joka muutti tammikuun alussa Lontooseen. Terveisiä siis saarimaahan! Ohjeesta riittää kahdelle syöjälle.

Nuudelit:
1pkt riisinuudeleita
4 isoa valkosipulinkynttä
kupillinen katkarapuja
(pähkinöitä)
oliiviöljyä

Kastike:
2rkl tuoretta inkivääriä raasteena
1-2 tuoretta punaista chiliä
2 limen mehu
2rkl soijaa
tuoretta basilikaa

Sekoita raastettu inkivääri, pilkottu chili, limemehu, soija ja silputtu basilika kulhossa. Laita jääkaappiin lepäämään ja valmista nuudelit. Kiehauta vesi, lisää nuudelit ja ota kattila pois levyltä. Anna kypsyä 3-4 minuuttia. Kuumenna öljy pannussa ja lisää kokonaiset, veitsellä murskatut valkosipulit, katkaravut sekä pähkinät. Paista muutama minuutti. Sekoita nuudelit, katkarapusekoitus ja kastike. Nauti!

AURINGON ALTA
Aamukirjoittelun takia joudutte tyytymään hieman lyhyempään faktaa. Tällä kertaa esittelen nimittäin vain mielenkiintoisen linkin! Kyseessä on Helsingin Sanomien Hedelmäopas, jossa esitellään paitsi eksoottisia hedelmiä myös reseptejä liittyen näihin ihmetyksiin. Listalta löytyy muun muassa litsi, minikookos ja kirimoija...eikun testailemaan!

tiistai 12. tammikuuta 2010

Ravintolaetuja Helsingissä

Eat Helsinki on kirjanen, joka esittelee 12 helsinkiläistä hyvää ravintolaa. Kirja on siis paitsi katsaus suomalaiseen ja helsinkiläiseen ravintolakulttuuriin myös etukirja. Noin 35€ arvoista kirjaa näyttämällä saa nimittäin yhden pääruoan ilmaiseksi kirjassa esitellyistä ravintoloista. Ja hyviä ravintoloita kirjasesta löytyykin: Atelje Finne, Mange Sud, Bistro Helsinki 15.... Kirjasen voi ostaa ainakin Akateemisesta kirjakaupasta ja muut jälleenmyyjät löydät kirjan verkkosivuilta.

(Kuva: Bistro Helsinki 15)

lauantai 9. tammikuuta 2010

Kukka- ja parsakaalikeitto

Tämä resepti on Farfallen nopea bravuuri. Se onnistuu helposti ja on hyvää eli sopii mainiosti kiireisiin arki-iltoihin. Ohje käy muuten myös muille vehnätöntä tammikuuta viettäville, kunhan muistaa tehdä krutongit 100% ruisleivästä. Tästä ohjeesta tulee kattilallinen eli noin 3-4 syöjälle.

1 pussi pakasteparsakaalia
1 pussi pakastekukkakaalia
1 pieni kanttarellituorejuusto (Creme Bonjour)
1 kasvisliemikuutio
puolikas purjo tai 1 sipuli
oliiviöljyä
vettä
suolaa
pippuria

Kuullota pilkottu purjo tai sipuli isossa kattilassa. Lisää pakastekaalit ja paista noin 5 minuuttia. Lisää kasvisliemikuutio ja vettä niin, että kasvikset peittyvät. Anna kiehua hetki ja soseuta. Lisää purkki tuorejuustoa, sekoita ja lisää vettä tarvittaessa. Lisää suolaa sekä pippuria. Tarjoile valkosipuli-ruiskrutonkien kera.

Valkosipuli-ruiskrutongit

ruisleipää
oliiviöljyä
valkosipulia
mausteita

Kuumenna öljy pannulla, lisää valkosipuli ja kuullota. Lisää pannulle ruisleivän palat sekä mausteet. Paista rapeaksi.

(KEINO)AROMIA KUUTIOSTA?
Kun teimme tätä ruokaa, olimme autuaan tietämättömiä kasvisliemikuutioiden lisäaineista sekä arominvahventeista. Nyt olemme oppineet, että kasvisliemikuutio pitää sisällään paitsi muita lisäaineita ja tukusti suolaa, myös arominvahvenne E621:stä, jonka on koettu aiheuttavan migreeniä, sydämentykytystä tai pahaa oloa. Kemikaalicocktailista (taidamme viitata tähän jo melkein joka postauksessa...) opimme vielä, että kasvisliemikuutioissa on ENEMMÄN arominvahvennetta kuin itse kasviksia. Älytöntä touhua - tuotettahan pitäisi melkein kutsua suola- ja arominvahvennekuutioksi!
Päätimme siis etsiä E621:toman version ja kaupan hyllyltä mukaan tarttui Maggin uutuus, jonka (muistaaksemme) kannessa hehkutetaan tuotteen olevan E621-vapaa. Tottahan se oli....harmi vain, että putelista löytyy toista arominvahvennetta koodinimeltä E635. Oli siis taivuttava ja todettava, että E621:ton ruokavalio vaatii vierailuja ekokauppoihin. Ekolon sivuilta löytyikin erilaisia kasvisliemijauheita, mutta vain yksi hiivaton versio. Hiiva nimittäin vihjaa, että tuotteessa on käytetty hiivauutetta, joka sekin on...*rummutusta*...arominvahvenne! Onneksi sivulta löytyy myös yksi hiivaton kasvisliemijauhe, jolle on jo oma paikka varattuna maustekaapista. Kaiken paasaamisen jälkeen on kuitenkin myönnettävä, että emme tiedä sisältääkö Creme Bonjour arominvahvennetta. Tuotteen valmistajan Unileverin sivustolta on nimittäin kadonnut juuri tuo sivu...

torstai 7. tammikuuta 2010

Lisäaineeton kookosmaito

Vaikka vietämme tammikuussa virallisesti vain vehnätöntä aikaa, kiinnitämme myös erityishuomiota lisäaineisiin sekä pyrimme ostamaan mahdollisuuksien (ja rahatilanteen) mukaan luomua. Lisäaineyllätyksiin kuului kookosmaito, sillä lähes poikkeuksetta kaikki tavallisissa ruokakaupoissa myytävät kookosmaidot- tai kermat sisältävät vähintään kahta lisäainetta. Onneksi luomu kiinnostaa selvästi myös muita, sillä esimerkiksi Siltasaaren S-marketista saa nykyään Bionan luomukookosmaitoa, joka on siis täysin lisäaineetonta. Mahtava juttu! Tätä luulisi siis saavan myös muista vähän isommista S-marketeista.

(Kuva: Hyvinvoinnin.fi)

tiistai 5. tammikuuta 2010

Tonnikala-sellerisalaatti

Sellerin vihaajat, älkää pelästykö! Tämä on nimittäin parasta ruokaa piiiiitkäään aikaa eikä sellerin maku ole siinä liian läpitunkeva. Maut ovat tässä salaatissa aivan mahtavat ja se sopii niin pääruoaksi kuin alkupalaksi. Itse ajattelimme tarjota sitä vielä joskus myös illanistujaisissa... Alkuperäinen resepti on Food & Wine -sivustolta, jonka hyvää hakupalvelua kannattaa hyödyntää jos kotoa löytyy tiettyjä raaka-aineita tai mielihaluja. Kuten huomaatte, olemme hieman muokanneet alkuperäistä reseptiä. Tästä ohjeesta riittää neljälle (me kyllä söimme sen innostuksissamme kahdestaan!).

noin 1,5 dl sitruunamehua (kokeilkaa luomusitruunaa, se on niiiiiiiin paljon parempaa)
noin 1,5 dl extra-virgin oliiviöljyä
2 tölkkiä laadukasta tonnikalaa vedessä
nippu tuoreita haricot-papuja (tai tölkillinen cannellini-papuja)
kourallinen kalamata-oliiveja karkeasti pilkottuina
4 sellerinvartta pilkottuna
2 rkl pieniä kapriksia
2 kukkurallista ruokalusikkaa persiljaa (lehtipersiljaa jos löytyy)
2 tl sitruunankuoren raastetta
1 rkl raastettua valkosipulia
suolaa
pippuria
sitruunaviipaleita sekä jäävuorisalaattia tarjoiluun
(pecorino-juustoa)

Keitä haricot-papuja noin 3 minuuttia kiehuvassa vedessä. Ota pois ja huuhdo papuja kylmän veden alla. Vispaa isossa kulhossa sitruunamehun joukkoon oliiviöljy. Lisää valkosipuli, persilja ja raastettu sitruunan kuori. Sekoita. Lisää tonnikala (isoina lohkoina), keitetyt pavut, kaprikset, oliivit, selleri ja tonnikala. Kääntele aineksia kastikkeessa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Tarjoile sekoitus sitruunaviipaleiden kera jäävuorisalaattikerän lehdillä. Halutessasi voit lisätä päälle vielä hieman pecorinoa. Salaatin voi syödä joko tortillamaisesti käärien salaatin täytteen ympärille tai ihan haarulla sekä veitsellä. Tässä keittiössä käytettiin molempia tyylejä!

VEHNÄTÖN (JA VÄHÄN MUUKIN) TAMMIKUU
Joulun ja uudenvuoden mässäilyjen jälkeen päätimme kokeilla keittiössä vehnätöntä tammikuuta. Miksi? Noh, moni terveysintoilija Kemikaalicocktailin Noorasta Viidakkomies-blogin Olliin sanovat vehnän aiheuttavan erilaisia vaivoja vatsakivuista väsymykseen. Myös karppaajat välttävät vehnää ja olemmepa kuulleet allergioiden, refluksitaudin sekä masennuksen (!) parantumisesta vehnän syömisen loputtua. Varmaa kuitenkin on, että vaikka vehnättömyys ei elämää pelastaisi, tekee se olosta huomattavasti kevyemmän - se on huomattu jo aloittamalla päivä superfood-smoothiella! Vehnättömyyttä päätimme kokeilla myös sen takia, että halusimme kokeilla ruoanlaittoa tuntemattomalla maaperällä, sillä kuten nimikin kertoo: olemme aikamoisia pastakokkeja!
Vehnätön tammikuu siis käynnistyi, mutta fanaatikoiksi emme ryhdy. Kotona, kaupassa ja ravintoloissa aiomme kuitenkin olla niin tarkkoja kuin mahdollista. Vehnän lisäksi yritämme tammikuussa välttää parhaamme mukaan myös lisäaineita ystävämme Ilkan esimerkkiä seuraten. Myös luomu on tammikuun ruokalistalla, mutta sitä ostamme aina rahatilanteesta ja saatavuudesta riippuen. Helmikuussa näemme fiilis noussut ja tuliko pahoja ratkeamisia. Ohjeita tippuu kuitenkin myös vehnäisistä ruokalajeista, sillä vanhoja reseptejä on varastossa aika monta! Pastan- ja pizzanystävien ei siis tarvitse huolestua!



sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Helppo kermapasta

Tämä ateria syntyi jääkaapista löytyneistä aineksista ja todisti, että kaapinpohjaruoka on hyvää! Helppo, nopea ja superkermainen. Kannattaa kokeilla vaikkapa kiireisinä arki-iltoina tai väsyneinä sunnuntai-iltapäivinä... Ohje on yhteen suureen annokseen.

1/2 purkki luomukermaa
puolikkaan raastettua sitruunankuorta
iso kourallinen raastettua parmesaania
kourallinen tuoretta persiljaa
pilkottu valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria
tagliatellea

Pilko tai raasta valkosipuli ja silppua persilja. Raasta juusto. Keitä tagliatelle kypsäksi, kaada vesi pois. Lisää joukkoon kerma ja muut ainekset. Sekoita hyvin ja mausta suolalla sekä pippurilla. Nauti!

TAGLIATELLEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ
Legendan mukaan tagliatelle-pastan keksi vuonna 1487 italialainen hovikokki, joka sai inspiraation pastan muotoon Bolognan silloisen lordin, Annibali Il Bentivoglion, morsiamen hääkampauksesta. Alunperin pastalaatua nautittiinkin yläluokan pidoissa hopealautasilta, mutta myöhemmin kyseisestä pastasta on tullut tavallisen kansan ruokaa. Koska tagliatelle tehdään yleensä tuorepastasta (me tosin käytimme kuivattua), sopii se erinomaisesti paksujen kastikkeiden seuralaiseksi. Kuuluisin tagliatellen kanssa nautittava kastike on Bolognese, josta myös meillä on oma (ja erinomainen) versiomme. Kannattaa kokeilla - tagliatellen kanssa tai ilman!