tiistai 19. tammikuuta 2010

Katkarapu-mangocurry

Tämän makean tulisen curryn resepti löytyi lämmittämään erästä kylmää sunnuntai-iltaa. Tällä ruoalla osallistumme myös tammikuun äyriäiset ja nilviäiset -teemalla kulkevaan ruokahaasteeseen. Käykää äänestämässä!
Ohje on Nigella Lawsonin, mutta käytimme punaisen curryn sijaan panang-currya, paistoimme katkaravut inkivääri-valkosipuliseoksessa, emmekä löytäneet ohjeessa mainittua myskikurpitsaa kaupasta. Tämä on ruoka, jota teemme varmasti myös jatkossa. Oli nimittäin sen verran hyvää ja mikä parasta - nopeaa! Vinkki: Voit korvata mangon myös ananaksella.

rypsiöljyä paistamiseen
4 pientä kevätsipulia tai 1 iso
1,5 rkl curry-tahnaa (panang, punainen tai keltainen)
1 tlk kookosmaitoa (katso postauksemme kookomaidon lisäaineista!)
2,5 dl kanalientä
2 tl kalakastiketta (tai soijaa)
1 pieni bataatti
1 tl limemehua
1 pussi isoja katkarapuja (sulaneita)
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 iso valkosipulinkynsi
puolikas mango tai puolikas tölkillinen ananasta
tuoretta korianteria

Valmistele ensin ainekset: pilko kevätsipuli ja bataatti kuutioiksi sekä mango viipaleiksi. Raasta inkivääri ja valkosipuli. Tee kanaliemi. Lisää kuumalle pannulle hieman öljyä ja kevätsipulit. Kuullota hetki ja lisää curry. Anna curryn lämmetä muutama minuutti. Lisää kookosmaito, kanaliemi ja kalakastike. Sekoita ja lisää bataattipalat. Anna poreilla hiljalleen noin 15 minuuttia ja laita sillä aikaa riisi kiehumaan. Lämmitä toinen pannu, lisää öljyä sekä raastettu valkosipuli ja inkivääri. Kuullota hetki pannulla ja lisää sitten sulaneet katkaravut. Paista ja sekoittele muutama minuutti. Kun bataatti on kypsynyt curryssa 15 minuuttia tai on sopivan pehmeää, lisää inkivääri-valkosipuli-katkarapuseos sekä pilkottu mango. Anna hautua muutama minuutti ja lisää lopuksi 1 teelusikallinen limemehua. Tarjoile riisin, tuoreen korianterin, limelohkojen sekä kevätsipulihakkeluksen kera.

PANANG?
Panang eli phaenang-curry on Thaimaassa ja Laosissa tunnettu curry. Se on maiden muita curryja miedompaa eli sopii hyvin myös kovin tulisia ruokia vältteleville. Oman curry-tahnan voi tehdä suhteellisen helposti, mutta suosittelemme valmistukseen hyvää ja kestävää morttelia. Kunnon kivinen mortteli on nimittäin tarpeeksi jykevä, jolloin aineksista saa ruoassa käytettävää maustetahnaa.Yksi panang-curryn resepti löytyy muun muassa täältä. Myös Fakta & Farfalle lupaavat paljastaa oman currynsa salaisuudet lähiaikoina...Sitä ennen kuitenkin lupaamme tehdä parasta thaimaalaista ruokaa eli lihasalaattia. Kuulostaa kaamealta, mutta odottakaapas kun saatte reseptin käsiinne...

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvältä näyttää ja kuulostaa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Nyt voi käydä jo äänestämässä:
    http://valipala.blogspot.com/2010/01/ayriaisaanestys.html

    VastaaPoista