tiistai 5. tammikuuta 2010

Tonnikala-sellerisalaatti

Sellerin vihaajat, älkää pelästykö! Tämä on nimittäin parasta ruokaa piiiiitkäään aikaa eikä sellerin maku ole siinä liian läpitunkeva. Maut ovat tässä salaatissa aivan mahtavat ja se sopii niin pääruoaksi kuin alkupalaksi. Itse ajattelimme tarjota sitä vielä joskus myös illanistujaisissa... Alkuperäinen resepti on Food & Wine -sivustolta, jonka hyvää hakupalvelua kannattaa hyödyntää jos kotoa löytyy tiettyjä raaka-aineita tai mielihaluja. Kuten huomaatte, olemme hieman muokanneet alkuperäistä reseptiä. Tästä ohjeesta riittää neljälle (me kyllä söimme sen innostuksissamme kahdestaan!).

noin 1,5 dl sitruunamehua (kokeilkaa luomusitruunaa, se on niiiiiiiin paljon parempaa)
noin 1,5 dl extra-virgin oliiviöljyä
2 tölkkiä laadukasta tonnikalaa vedessä
nippu tuoreita haricot-papuja (tai tölkillinen cannellini-papuja)
kourallinen kalamata-oliiveja karkeasti pilkottuina
4 sellerinvartta pilkottuna
2 rkl pieniä kapriksia
2 kukkurallista ruokalusikkaa persiljaa (lehtipersiljaa jos löytyy)
2 tl sitruunankuoren raastetta
1 rkl raastettua valkosipulia
suolaa
pippuria
sitruunaviipaleita sekä jäävuorisalaattia tarjoiluun
(pecorino-juustoa)

Keitä haricot-papuja noin 3 minuuttia kiehuvassa vedessä. Ota pois ja huuhdo papuja kylmän veden alla. Vispaa isossa kulhossa sitruunamehun joukkoon oliiviöljy. Lisää valkosipuli, persilja ja raastettu sitruunan kuori. Sekoita. Lisää tonnikala (isoina lohkoina), keitetyt pavut, kaprikset, oliivit, selleri ja tonnikala. Kääntele aineksia kastikkeessa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Tarjoile sekoitus sitruunaviipaleiden kera jäävuorisalaattikerän lehdillä. Halutessasi voit lisätä päälle vielä hieman pecorinoa. Salaatin voi syödä joko tortillamaisesti käärien salaatin täytteen ympärille tai ihan haarulla sekä veitsellä. Tässä keittiössä käytettiin molempia tyylejä!

VEHNÄTÖN (JA VÄHÄN MUUKIN) TAMMIKUU
Joulun ja uudenvuoden mässäilyjen jälkeen päätimme kokeilla keittiössä vehnätöntä tammikuuta. Miksi? Noh, moni terveysintoilija Kemikaalicocktailin Noorasta Viidakkomies-blogin Olliin sanovat vehnän aiheuttavan erilaisia vaivoja vatsakivuista väsymykseen. Myös karppaajat välttävät vehnää ja olemmepa kuulleet allergioiden, refluksitaudin sekä masennuksen (!) parantumisesta vehnän syömisen loputtua. Varmaa kuitenkin on, että vaikka vehnättömyys ei elämää pelastaisi, tekee se olosta huomattavasti kevyemmän - se on huomattu jo aloittamalla päivä superfood-smoothiella! Vehnättömyyttä päätimme kokeilla myös sen takia, että halusimme kokeilla ruoanlaittoa tuntemattomalla maaperällä, sillä kuten nimikin kertoo: olemme aikamoisia pastakokkeja!
Vehnätön tammikuu siis käynnistyi, mutta fanaatikoiksi emme ryhdy. Kotona, kaupassa ja ravintoloissa aiomme kuitenkin olla niin tarkkoja kuin mahdollista. Vehnän lisäksi yritämme tammikuussa välttää parhaamme mukaan myös lisäaineita ystävämme Ilkan esimerkkiä seuraten. Myös luomu on tammikuun ruokalistalla, mutta sitä ostamme aina rahatilanteesta ja saatavuudesta riippuen. Helmikuussa näemme fiilis noussut ja tuliko pahoja ratkeamisia. Ohjeita tippuu kuitenkin myös vehnäisistä ruokalajeista, sillä vanhoja reseptejä on varastossa aika monta! Pastan- ja pizzanystävien ei siis tarvitse huolestua!



6 kommenttia:

  1. Hei, yksi lukija ilmottautuu mukaan vehnättömään tammikuuhun! Ajattelin jo aiemmin kokeilla joulun päälle elää kuun ilman vehnää, valkoista sokeria ja hiivaa. Tai lähes, koska ihan totalitääristä linjaa en aio vetää ja arkipäivieni ainoasta maitokahvista en luovu. Myös tuoreisiin kasviksiin ja ruoanlaittoon on täällä innostuttu kiinnittämään entistä paremmin huomiota, joten tammikuun reseptit kyllä kiinnostavat!

    VastaaPoista
  2. Jee kivaa, muutkin ovat innostuneet :) Tänään selvisi minulle, että lakussa on vehnää... Noh ihan perusjuttu varmaan, mutta en ennen ole kiinnittänyt huomiota. Sanomattakin selvää, matto jäi kaupan hyllylle. Tammikuussa on ehdottomasti tulossa reseptejä ilman vehnää. Myös luomureseptejä tulossa, eilen testasimme oman jäätelön valmistamista. Hyviä reseptejä tehdään myös maidottomina, kuten vaikka nyt tämä salaatti. Tammikuussa kannattaa muutenkin kurkkia blogin puolelle, sillä reportaasia kuukauden etenemisesta on tulossa. Niissähän olisi sitten kivaa saada myös lukijoiden fiiliksiä -tön/-ton-tammikuusta :)

    VastaaPoista
  3. siiis sellerihän on aivan huippu! pastaan, risottoon, keittoon, saalaattiin, you name it!

    VastaaPoista
  4. Oman (ei-vapaaehtoisen) viljan ja hiilaritarkkailun ansiosta on tullut tutkittua melkoisesti kaupan leivissa kaytettyja raaka-aineita. Tosi monessa 'ruisleivassa' on paljon vehnaa ja sokeria/siirappia tms.

    Kotileipomuksissa oon opetellut kayttamaan mm. mantelijauhoa ja soijajauhoa + fiberhuskia eli sokerijuurikaskuitua. Kannattaa testailla, sanoo keittiokemisti!

    Talkkuna ja ohra on myos olleet mulle uusia ja kivoja tuttavuuksia. Tattari on mun mielesta kokeiluista huolimatta edelleen liian outoa, jos keksitte mita sille voi tehda, niin kertokaa..

    VastaaPoista
  5. Kiitos reseptistä! Tämä oli mukavan erilainen ja eri maukas tonnikalasalaatti :)

    VastaaPoista