maanantai 9. elokuuta 2010

Pastaa, sieniä ja mozzarella

Viime viikolla hihkuimme iPhoneen lataamastamme Jamie's 20 Min Meals -applikaatiosta. Noh, eivät ne ruoat nyt iiiihan 20 minuutissa valmistu, mutta valmiit reseptit ja ruoka-ainelistat auttavat kyllä kaupassa. Ellei sitten niistä 60 reseptistä valitseminen käy vaikeaksi! Tätä reseptiä kannattaa nyt ainakin kokeilla, oli aika hyvä ja helppo pastaruoka. Ja niitähän ei koskaan ole liikaa. Ohje on muuten suoraan Jamielta eli kokeilkaa pääseekö kukaan tuohon 20 minuuttiin!

pastaa (esim. tagliatelle)
400g erilaisia sieniä
pieni nippu lehtipersiljaa
1 sitruuna
1 valkosipulinkynsi
50g parmesania
1 buffalomozzarella (toim.huom: ggggggrrrr sille, joka päätti ettei lähikaupastamme saa enää buffalomozzaa)
2 rkl creme fraichea
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
voita

Lämmitä vesi kuumaksi vedenkeittimessä. Laita paistinpannu miedolle lämmölle. Kaada kuuma vesi kattilaan ja napsauta levy päälle. Kun vesi kiehuu, lisää isohko hyppysellinen suolaa. Putsaa sienet ja revi pieniksi palasiksi. Laita pasta kattilaan ja keitä ohjeiden mukaan. Sillä välin...Nypi persiljasta lehdet, pilko pelkät varret pieneksi silpuksi. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Lisää loraus oliiviöljyä ja nokare voita paistinpannulle, heitä mukaan persiljan varret, valkosipuli ja revityt sienet. Lisää suolaa ja pippuria, paista 4-5 minuuttia välillä sekoittaen. Sillä välin...Raasta parmesan ja revi mozzarella paloiksi. Raasta sitruunankuori ja silppua persiljanlehdet. Kun pasta on valmista, ota keitinvedestä kupillinen talteen. Siivilöi pasta ja lisää se sienien joukkoon pannulle. Lisää joukkoon suurin osa parmesanista ja persiljasta. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon creme fraiche, mozzarella, sitruunakuori ja iso loraus säästettyä pastavettä. Nosta lämpöä ja anna kiehua hetki. Purista joukkoon hieman sitruunamehua ja sekoita hellävaraisesti. Kata pöytä, nosta pasta lautasille ja heitä päälle hieman hyvää oliiviöljyä, parmesania sekä persiljaa. Nauti heti!

HIDAS ELÄMÄ?
Tämä ruoka valmistuu "20 minuutissa", mutta viime aikoina on puhuttu paljon elämän "hidastamisesta" eli downshiftaamisesta. Viimeisimmässä Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä toimittaja Anu Partanen selvitti voiko tämän Facebook-ystävän työtoive (töitä 30h/viikossa, 3500e/kk ja kaikki lomat) toteutua. Voiko meistä kaikista tulla downshiftaajia? Jutussa asiaa kysyttiin niin hitaasta elämäntyylistä puhuneelta Osmo Soininvaaralta kuin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kauppatieteen (errr...) professorilta, Marko Terviöltä. Tuomio oli selvä: ei voi tai hyvinvointiyhteiskunta "sellaisena kuin me sen tunnemme" ei selviä.

Elämän hidastajia on kuitenkin entistä enemmän eli jotkut siinä myös onnistuvat. Vai onnistuvatko? Siis saamaan downia JA cashia? Ainakin omassä lähipiirissä kyseessä on enemmänkin päätös elää pienemmällä palkalla ja isommalla vapaa-ajalla. Rahaa ei siis ole entiseen malliin, mutta vapaa-aikaa sitäkin enemmän. Huvittavaa kyllä, aika harva downshiftaaja jää kuitenkaan lepäämään laakereilleen vaan moni puuhastelee työn ulkopuolella – yleensä juuri ne kriittiset 10-15 tuntia, jotka säästyvät töiltä. Moni siis haluaa tehdä asioita, mutta ehkä kyse onkin sen tekemisen mielekkyydestä. Ei tarvitse downshiftata jos työ maistuu sellaisenaan. Mitäs mieltä lukijat ovat?


6 kommenttia:

  1. Kommentti no.1: Miksi ihmeessä vesi pitää ensin keittää vedenkeittimessä ja sitten uudestaan kattilassa? Kuulostaa energiantuhlaukselta. Muuten veikkaan että aika sormet verillä saa olla pilkkomassa jos meinaa 20 minuuttiin ehtiä, mutta hyvältä kuulostaa. T. induktiolieden omistaja

    Kommentti no.2: Itse olen ainakin ymmärtänyt downshiftaamisen nimenomaan materiaalisen elintason laskemiseksi laadullisen hyväksi. Partasen kaverin odotus 3500e/kk / 30h/vko / 10kk/vuosi on järjetön, eikä mielestäni tue ollenkaan downshiftaamisen elintasokriittistä puolta. Toki, kyllä mullekin tollanen tulotaso kelpaisi, vaan tyydyn vähempäänkin. Köyhyys alkaa syyskuussa ^_^

    VastaaPoista
  2. Niin siis ohje on tosiaan suoraan Jamielta. Kai ideana on säästää aikaa...jotta siis päästäisiin siihen yltio-optimistiseen 20 minuuttiin ;) Induktioliedellä tosin eri juttu! Kerros muuten, oletko ollut tyytyväinen induktioon? Houkuttelisi "sitten joskus" kun muutetaan..

    Ja kommenttiin 2: jeps, näin MINÄKIN sen ajattelin, mutta Partanen ei..Mulle rahaa ja aikaa nytheti! :D

    T. Fakta

    VastaaPoista
  3. Vähemmän sieniä ja pastoja ja enemmän nakkipiffejä pliis. :(

    VastaaPoista
  4. Kannattaa mennä sanomaan lähikaupan kauppiaalle että buffalomozzalle olisi ostajia. Itse olen saanut vinguttua omaan lähikauppaan aikanani cheddaria sekä muutamia tummia oluita. Ei tosin tarvinnut onneksi kauheasti vinkua, kauppias oli oikein mukava ja lupasi jatkossakin toteuttaa tuotetoiveita :)

    VastaaPoista
  5. Anonyymi: Piti tehdä jo eilen, mutta hallista ei saanut tuoremakkaraa! Taitaa mennä ensi viikolle :/

    Tiina: Jep, pitää pyytää/rukoilla/anella... Pakko saada kunnon mozzaa!

    VastaaPoista
  6. NAM!! Mulle tuli passeli annos 100g :lla siitakesieniä (ympyrätalon s-marketissa suomalaisia luomusiitakesieniä 2,40 tms!). Ja buffalomozzaa. Ja Grana Padanoa. Ja kermaviiliä. Ja sisialaista luomupunkkua. Tätä syömällä selviäis kevyesti talven yli.

    Onkohan Jamiella muuten ainuttakaan reseptiä, jossa ei ois vähintään kahta juustoa, voita & oliiviöljyä, joita lisätään tasaiseen tahtiin koko ruoanlaiton ajan?!

    VastaaPoista