tiistai 3. marraskuuta 2009

Sinisimpukoita kolmella eri kastikkeella

Fakta vietti eräänä lokakuisena perjantaina tyttöjen iltaa, jonka aikana nautittiin sinisimpukoita kolmessa erilaisessa kastikkeessa. Illan aikana valmistui belgialainen olutkastike, inkiväärikastike sekä (ainakin) Länsi-Australiassa suosittu chilikastike (chilli mussels). Simpukoiden esivalmisteluohjeen löydät ensimmäisestä reseptistä. Käytimme näille kastikkeille kolme pussillista tuoreita sinisimpukoita ja syömistä riitti juuri sopivasti (eli paljon) neljälle ruokailijalle. Nautimme simpukoiden kanssa valkoviiniä sekä itsetehtyä leipää. Hyväksi todettu patonkiresepti löytyy arkistoistamme. Hyviä simpukoita ja erinomaista palvelua saat muun muassa Hakaniemen hallin Hangon Kalasta. Kiitos kuvista kuuluu ihanalle ystävälle Ninnille!

Sinisimpukat belgialaisessa oluessa (ohje alunperin HS:stä)
2 kg sinisimpukoita
2 rkl voita

2 salottisipulia

1 valkosipulin kynsi
2 varsisellerin vartta
1 sitruunan mehu
6 dl belgialaista vehnäolutta (esimerkiksi Hoegaarden)

suolaa, mustapippuria

tuoretta persiljaa
tuoretta timjamia

Esivalmistele simpukat: puhdista ja tarkista ne kopauttamalla jokainen avautunut simpukka pöytään. Jos se sulkeutuu, simpukka elää. Heitä pois ne, jotka jäävät avoimiksi.

Hienonna salottisipulit ja valkosipulin kynsi. Viipaloi sellerin varret. Purista sitruunasta mehu. Kuumenna voi suuressa kattilassa tai paistokasarissa. Kuullota kasvikset miedolla lämmöllä. Kaada joukkoon sitruunan mehu ja vehnäolut. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää simpukat. Anna kiehua kannen alla noin 5 minuuttia. Simpukoiden ei tarvitse peittyä liemeen: päällimmäiset kypsyvät höyryssä. Käännä simpukat varovaisesti kerran kiehumisen aikana. Siirrä avautuneet simpukat tarjoiluastiaan, heitä pois kiinni jääneet. Tarkista liemen maku, lisää suolaa ja mustapippuria sekä hienonnettua tuoretta persiljaa ja timjamia. Kaada liemi simpukoiden päälle.

Inkiväärisimpukat
pala purjoa
raastettua inkivääriä maun mukaan
puoli pulloa halpaa valkoviiniä
voita


Kuullota pilkottu purjo runsaan voin kanssa. Lisää raastettu inkivääri ja valkoviini. Kiehauta. Lisää simpukat ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Tarjoile persiljasilpun kera.

Chilisimpukat
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienoksi pilkottuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
1,5 punainen chili pilkottuna
1 dl valkoviiniä
1 tlk tomaattimurskaa
puolikkaan sitruunan mehu
nippu tuoretta korianteria
nippu tuoretta persiljaa
nippu tuoretta basilikaa

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipulit sekä chili. Lisää tomaattikastike, sitruunamehu, valkoviini, basilika sekä suolaa ja pippuria. Anna hautua hetki. Kaada puolet kastikkeesta ison kattilan pohjalle, lisää pussillinen simpukoita ja laita päälle vielä loput kastikkeesta. Anna hautua noin 5 minuuttia tai kunnes simpukat ovat auenneet. Tarjoile runsaan korianteri-persilja-basilika-silpun sekä sitruunaviipaleiden kera.

WHERE ARE YOUR FRIENDS NOW?
Kuvia katseltuani päätinkin omistaa tämän tietoiskun ystäville. Ovathan ne ihan parasta, mitä ihminen voi itselleen saada. Tässä siis biisi, jonka sanoja kannattaa kuunnella: LCD Soundsystem - All my friends.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti