keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Vuoden ensimmäiselle aamiaiselle: munakkaat avokadosalsalla

Vuosi 2009 on mennyt hurjaa vauhtia eikä vähimmiten blogin suhteen. Aloitimme blogimme heinäkuussa ja uuden vuoden aattoon mennessä blogitekstejä on kertynyt huimat 86 kappaletta (joista osa vielä julkaisemattomia)! Huh! Bloggaaminen on osoittautunut antoisaksi harrastukseksi kahdelle foodielle, mutta kiitos tehtävän mielekkyydestä kuuluu myös teille lukijoille. Kiitos kommenteista, kritiikistä ja positiivisista terveisistä! Ensi vuonna pyrimme kehittämään blogiamme entistä paremmaksi ja toivomme myös teiltä palautetta. Eli jatketaan samaan malliin!

Sitä ennen kuitenkin juhlistamme alkavaa uutta vuosikymmentä venäläisen illallisen ja hyvän seuran merkeissä. Siitä kirjoitus heti uuden vuoden jälkeen, mutta nyt täydelliseen vuoden ensimmäisen aamiaisen annokseen, rucolamunakkaisiin avokadosalsalla. Ohje on peräisin Glorian Ruoka & Viini -lehden numerosta 1/2006
. Ohje on kahdelle.

Munakas:
4 kananmunaa
1dl ruokakermaa
sormisuolaa
1/2tl rouhittua rose-pippuria (jäi meillä pois ja hyvää tuli)
1dl silputtua rucolaa
veitsenkärjellinen muskottipähkinää
öljyä paistamiseen

Avokado-ananassalsa
1 kypsä avokado
1rkl sitruunamehua
muutama säilötty ananasviipale tai tuoretta ananasta
1/2 punasipulia
sormisuolaa
mustapippuria
1/4 tl viismaustetta (valmistat helposti: jauha morttelissa 1tl inkiväärijauhetta, 1tl neilikkaa, 1tl kardemummaa, hyppysellinen mustapippuria, 1tl kanelitankoa, 1tl fenkolia)

Aloita salsasta. Kuori ja halkaise avokado ja poista kivi. Leikkaa tasakokoisiksi kuutioiksi. Pirskottele kuutioille sitruunamehua. Kuori ananas (tai avaa purkki) ja leikkaa kuutioiksi. Kuori punasipuli ja silppua se erittäin hienoksi. Sekoita salsan ainekset yhteen. Mausta suolalla, pippurilla ja viismausteella.
Valmista munakkaat. Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää kerma, suola, roseepippuri, rucola ja muskotti. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna pannu, lisää öljy ja paista munakkaan molemmat puolet. Voit tehdä myös pikkumunakkaita paistamalla ne ohukaispannulla. Tarjoa munakkaat salsan kera.

RAAKA MAA
Avokado kuuluu lempiruoka-aineisiimme, mutta sitä saa harvoin kypsänä. En voi ymmärtää mistä moinen johtuu, sillä kypsiä avokadoja kyllä saa...jos on valmis maksamaan kaksinkertaisen hinnan. Kypsät avokadot menevät kaupoissa nimellä ready to eat -avokado, joka ei kyllä uskoaksemme ole mikään erillinen lajike. Mutta sehän on vain tyhmä joka maksaa, joten tässä kaikille avokadon ystäville vinkki sen kypsyttämiseen: laita avokadot muovipussiin parin omenan kanssa, sillä omenat sisältävät runsaasti avokadon kypsymistä edistävää etyleeniä. Vaihtoehtoisesti käyt puristelemassa lähes päivittäin kaupan avokadoja, kuten me...

2 kommenttia:

  1. Banaanin viereen voi myös laittaa avokadon. KUmpikin kypsyy erittäin nopeasti. Eikä tartte pistää pussiin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos F & F tästä vuodesta! Tämä on ollut uskomattoman hieno blogi. Toivotaan, ettei vauhti ainakaan ensi vuonna ole hiljentymässä :)

    VastaaPoista