lauantai 9. tammikuuta 2010

Kukka- ja parsakaalikeitto

Tämä resepti on Farfallen nopea bravuuri. Se onnistuu helposti ja on hyvää eli sopii mainiosti kiireisiin arki-iltoihin. Ohje käy muuten myös muille vehnätöntä tammikuuta viettäville, kunhan muistaa tehdä krutongit 100% ruisleivästä. Tästä ohjeesta tulee kattilallinen eli noin 3-4 syöjälle.

1 pussi pakasteparsakaalia
1 pussi pakastekukkakaalia
1 pieni kanttarellituorejuusto (Creme Bonjour)
1 kasvisliemikuutio
puolikas purjo tai 1 sipuli
oliiviöljyä
vettä
suolaa
pippuria

Kuullota pilkottu purjo tai sipuli isossa kattilassa. Lisää pakastekaalit ja paista noin 5 minuuttia. Lisää kasvisliemikuutio ja vettä niin, että kasvikset peittyvät. Anna kiehua hetki ja soseuta. Lisää purkki tuorejuustoa, sekoita ja lisää vettä tarvittaessa. Lisää suolaa sekä pippuria. Tarjoile valkosipuli-ruiskrutonkien kera.

Valkosipuli-ruiskrutongit

ruisleipää
oliiviöljyä
valkosipulia
mausteita

Kuumenna öljy pannulla, lisää valkosipuli ja kuullota. Lisää pannulle ruisleivän palat sekä mausteet. Paista rapeaksi.

(KEINO)AROMIA KUUTIOSTA?
Kun teimme tätä ruokaa, olimme autuaan tietämättömiä kasvisliemikuutioiden lisäaineista sekä arominvahventeista. Nyt olemme oppineet, että kasvisliemikuutio pitää sisällään paitsi muita lisäaineita ja tukusti suolaa, myös arominvahvenne E621:stä, jonka on koettu aiheuttavan migreeniä, sydämentykytystä tai pahaa oloa. Kemikaalicocktailista (taidamme viitata tähän jo melkein joka postauksessa...) opimme vielä, että kasvisliemikuutioissa on ENEMMÄN arominvahvennetta kuin itse kasviksia. Älytöntä touhua - tuotettahan pitäisi melkein kutsua suola- ja arominvahvennekuutioksi!
Päätimme siis etsiä E621:toman version ja kaupan hyllyltä mukaan tarttui Maggin uutuus, jonka (muistaaksemme) kannessa hehkutetaan tuotteen olevan E621-vapaa. Tottahan se oli....harmi vain, että putelista löytyy toista arominvahvennetta koodinimeltä E635. Oli siis taivuttava ja todettava, että E621:ton ruokavalio vaatii vierailuja ekokauppoihin. Ekolon sivuilta löytyikin erilaisia kasvisliemijauheita, mutta vain yksi hiivaton versio. Hiiva nimittäin vihjaa, että tuotteessa on käytetty hiivauutetta, joka sekin on...*rummutusta*...arominvahvenne! Onneksi sivulta löytyy myös yksi hiivaton kasvisliemijauhe, jolle on jo oma paikka varattuna maustekaapista. Kaiken paasaamisen jälkeen on kuitenkin myönnettävä, että emme tiedä sisältääkö Creme Bonjour arominvahvennetta. Tuotteen valmistajan Unileverin sivustolta on nimittäin kadonnut juuri tuo sivu...

7 kommenttia:

  1. Fondit korvaavat minulla liemikuutiot nykyään täysin, ainakaan Bongin/Touch of Tasten fondeissa ei ole aromivahvennetta, joskaan täysin lisäaineettomia nekään eivät ole. Paras olisi kai tehdä itse liemensä ja pakastaa ne kuutioiksi. :)

    VastaaPoista
  2. Pitääpä laittaa myös nuo fondit testiin, kiitos vinkistä :) Ajatuksena on itseasiassa keitellä omat liemet "heti kun kerkeää", mutta sitä ennen voisi laittaa nuo fonditkin testiin.

    VastaaPoista
  3. Houkutteleva ohje!

    Kasvisliemikuutio oli vielä jokin aika sitten mun ruoanlaiton kulmakivi, etenkin keitoissa, mutta viime vuonna päätin karistella ylimääräisiä lisäaineita pois ruokavaliosta - aivan kuten tekin olette nyt päättäneet.

    Maggia kaupassa käänneltyäni huomasin kaupassa saman kuin te. Käytinkin jonkun aikaa ainakin apteekeissa myytäviä luomukasvisliemikuutioita - tosi hyviä! - kunnes päätin opetella kokonaan eroon liemikuutioiden käytöstä arkiruoanlaitossa. Tämä ihan puhtaasta kiinnostuksesta siihen, pystyisinkö tekemään niin :D Ja toki piilosuolan määrään kriittisesti suhtautuvana.

    Aluksi vähän epäilytti, ja soppiin teki mieli lisätä lisää ja lisää suolaa, mutta nyt sitä ei oikeastaan edes ajattele. Sipuli, Herbamare tms. yrttisuola ja yrttimausteet ajavat saman asian täysin. Suolaakin saa rouskuttaa mukaan melkoisesti, ennen kuin päästään liemikuution lukemiin - ja onhan se kivempaa syödä se sama suolamäärä merisuolana myllystä kuin prosessoidusta kuutiosta :)

    VastaaPoista
  4. Anna: Käytämme liemikuutioita suhteellisen harvoin, joten varmasti tosiaan pärjättäisiin ilman kuutioita. Suolaahan niissä on ihan älyttömästi, mutta suolaa käytämme muutenkin aika paljon (tai noh..suomalainen ruoka on vaan usein niin suolatonta). Toisaalta omien liemien kokkailu myös kiinnostaa..katsotaan mitä siitä tulee vai tuleeko mitään ;)

    VastaaPoista
  5. Miksi ihmeessä keittoon käytetään pakastekasviksia? Eikös ole ekologisempaa käyttää ihan tuorekamaa? Sitä paitsi se on ihan yhtä nopeaakin. Tuoretta parsa- ja kukkakaalia kun paistelee viitisen min, niin on justiinsa sopivaa. Voi myös murustella pienemmiksi paloiksi, jos haluaa tosi pehmeää.

    Tämä vaan pisti silmään, kun ekologisuus on ollut jonkin sortin arvo tässä blogissa.

    Ja tätä tiedustelee faktan systeri!

    VastaaPoista
  6. Moi systeri!

    Blogissa ei kai mitenkään hirveästi ole puhuttu _ekologisuudesta_. Luomusta enemmän, mutta luomuhan ei valitettavasti tarkoita aina ekoa :( Mutta joo onnistuu tietty tuoreista ja niistä ollaan tätä tehty usein. Pakasteita voi käyttää kiireessä tai vaikka jos tuoretta ei löydy :)

    VastaaPoista
  7. Kyllä tavan kaupoistakin löytyy sopivia kasvisliemikuutioita. Prismasta löytyy biodynaamistakin.

    VastaaPoista