Sikke Sumarin Rakastan ruokaa! -kirjasta napattu brownies-ohje on ihan oikeasti maailman paras. Varsinkin jos brownieiden päälle sulattaa mariannesuklaata. Suklaaöverit, kyllä! Fakta teki Sumarin ohjeella siskonsa syntymäpäiville brownies-muffineja ja hyviä tuli. Paistoaikaa kannattaa tuolloin lyhentää 30 minuutista 20 minuuttiin.
250 g suolatonta voita
200 g tummaa suklaata
180 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
150-200 g tummaa sokeria (esim. fariinisokeria tai tummaa ruokosokeria)
4 munaa
200 g saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä mukaan rouhittuna
Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää ne, sokeri ja suola suklaa-voi-seoksen joukkoon. Vatkaa munat kevyesti ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi pähkinät. Pane taikina neliskanttiseen 20 x 30 senttimetrin kokoiseen vuokaan (tai kaada silikoniseen muffinivuokaan). Paista uunissa 180C noin 30 minuuttia tai jos teet muffineita laske paistoaikaa 20 minuuttiin. Anna jäähtyä ja leikkaa neliöiksi (tai poista muffinivuoasta). Jos haluat voit kuorruttaa browniet sulatetulla mariannesuklaalla. Kuorruta browniet kun ne ovat jäähtyneet, mutta kaada kuorrute päälle ennen kuin leikkaat browniet neliöiksi. Sama pätee muffineihin: kuorruta muffinit jäähtyneinä, mutta kun ne ovat vielä muffinivuoassa.
BROWNIEN HISTORIA
Amerikkalaisten rakastamat herkut, browniet, syntyivät luonnollisesti jenkkien toimesta. Vaikka brownieiden syntykaupunkia ei tiedetä tarkasti, on herkkujen syntyaika sijoitettu 1900-luvun alkuun. Kuten kaikkiin klassikkoherkkuihin myös brownien syntyyn liittyy monta myyttiä. Erään tarinaan mukaan ensimmäinen brownie syntyi kokin lisätessä vahingossa sulanutta suklaata keksikasaan. Toisen tarun mukaan browniet syntyivät kun suklaakakkua tehnyt kokki huomasi laittaneensa mukaan liian vähän jauhoja. Varmaa on kuitenkin vain se, että ensimmäisen kerran brownie-resepti julkaistiin vuonna 1906 The Boston Cooking-School Cook Book -kirjassa, jonka aiempaa versiota muuten myydään edelleen!
lauantai 20. maaliskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kiitos hyvästä vinkistä! Muuten en ymmärrä tuota suolatonta voita, kun kuitenkin suklaaleivonnaiset tarvitsevat aina sen suolatipan makua syventämään, ja niinhän tässäkin.
VastaaPoistaNiinpä! Taisin tehdä itseasiassa nuo muffinit suolaiseen voihin ja en ainakaan muista huomanneeni makueroa... Käytin muffineihin muuten laktoositonta suklaata, mutta jos mahdollista suosittelen käyttämään niihin tavallista tummaa suklaata. Laktoositon versio oli ehkä hieman mautonta...
VastaaPoistaT. Fakta
Juuri viikonloppuna juhlat, joten kiitos ohjeesta. Näitä pitää kokeilla :)
VastaaPoistaVoitko vielä antaa vinkkiä, mitä suklaata kannattaisi käyttää? Kelpaako talousuklaa, vai kannattaako kipaista hakemassa kauempaa kunnon Valrhonaa?
Murkinamasu: Käytän yleensä Fazerin tummaa leivontasuklaata, onkohan siinä 70% suklaata. Uskon kyllä että mitä parempaa suklaata käyttää sitä herkullisempia suklaajälkkäreitä myös syntyy :)
VastaaPoistaLuinpa tuosta suolattomasta voista jostain sen verran, että sitä suositaa leivonnassa sen takia, kun se on "tuoretuote", ainakin Suomessa. Voin säilyvyys lisääntyy suolan lisäyksestä. Itse käytän yleensä suolallista ja hyvin toimii. Näitä pitää kyllä kokeilla, kiitos ohjeesta
VastaaPoistaKiva, että ohje on kelvannut! Käytän aina leivonnassa suolaista voita ja joskus pstän vielä lisääkin, se taittaa makeuden mukavasti varsnkin suklaassa ja ehdotomasti kinuskissa.
VastaaPoistaLisää hyviä makeita ohjeita mun jälkkärikirjassa Makeaa mahan täydeltä, jos sitä vielä jostain saa...
Ja tervetuloa kokkauskursseille Muhuun Saaremaalle! Kurkatkaa: www.naminamaste.com
Terveisin Sikke
Sikke: Joskus on tullut selailtua Makeaa mahan täydeltä -kirjaa ja vaikutti kyllä hyvältä. Pelottaa kyllä mitä tälläiselle makeasuulle kävisi jos keittiössä olisi jälkkäreitä käsittelevä ruokakirja :)
VastaaPoistaItseasiassa joskus olen katsonut ihastellen Naminamasten sivuja. Paikka näyttää idylliseltä :)