lauantai 8. toukokuuta 2010

Tomaattikeitto jättikatkaravuilla

Blogiseikkailun toinen kohde suuntautui Chez Jasun tontille. Mietimme tovin, tekisimmekö blogin liharuokia, joita blogissa on mukavan paljon (siis näin eniten kasvisruokaa tekevän blogin kannalta..) vai jotain ihan muuta. Koska edellisenä iltana olimme syöneet kotihampurilaisia, pääsyimme lopulta äyriäinen-tagin alle. Monen herkulliselta kuulostavan reseptin joukosta valitsimme pitkän pohdinnan jälkeen Tomaattikeitto jättikatkaravuilla ja oliiveilla -ohjeen.Vaikka resepti on suhteellisen helppo ja vaivaton, oli itse ruoka ihan m-i-e-l-e-t-t-ö-m-ä-n hyvää! Kiitos Chez Jasu! Nyt kuitenkin pieni huomautus: alkuperäinen ohje taitaa olla yhdelle, sillä kaksinkertaistamisesta huolimatta söimme keiton yhdeltä istumalta. Suosittelemme siis ehdottomasti ainakin nelinkertaistamaan reseptin! Alla oleva ohje on suoraan Chez Jasun reseptistä, joskin olemme hieman muokanneet kieliasua F&F:n tyyliin sopivaksi.

8 jättikatkaravun pyrstöä
kevätsipuli varsineen (F&F: käytimme tavallista sipulia)
20 ml Pernodia (käytimme tavallista anis-viinaa ja toimi oikein hyvin)
3 luumutomaattia kaltattuna ja lohkottuna
6 kirsikkatomaattia kaltattuna ja lohkottuna
tuore punainen chili pilkottuna
3 valkosipulin kynttä ohuina siivuina
kalamataoliiveja
voita
silolehtipersiljaa
suolaa ja pippuria

Paista kevätsipuli ja ravut nopeasti voissa isossa wokkipannussa. Kaada joukkoon Pernod ja anna alkoholin haihtua. Lisää tomaatit, chili, oliivit ja valkosipuli. Kuumenna hetki. Riko tomaatteja hieman lastalla, jotta nesteet irtoavat kunnolla. Lisää keittoon kunnon nokare voita, mausta suolalla ja pippurilla ja silppua päälle persiljaa.

PERNOD'STA
Pernodin historia ulottuu 200 vuoden päähän. 1700-luvun lopulla kehitteli ranskalainen fyysikko, Pierra Ordinaire, Abshinte Elixieriksi nimeämäänsä lääkettä Itävallassa. Ordinairen kuoltua vuonna 1797 osti Major Dubied kyseisen reseptin ja perusti Itävallan ensimmäisen absintti-tislaamon. Kun vuonna 1805 yritykseen liittyi Dubiedin vävy Henri-Louis Pernod, siirtyi valmistus Ranskaan, jossa tuotetta myytiin Pernod-nimen alla. Päätös siirtyä ranskalaisille markkinoille oli viisas: 1800-luvulla absinttista tuli taidepiirien suosima muotijuoma sen oletettujen "mielikuvitusta edistävien" ominaisuuksien takia. Juuri tästä syystä absintin myynti kiellettiin suuressa osassa Eurooppaa 1900-luvun alussa. Myös Ranskassa tuote kiellettiin eikä pulloja myyty absintti-nimellä lähes sataan vuoteen. Nykyään absinttijuomien valmistus ja myynti on sallittua läpi Euroopan. Ranskassa niitä myydään pakollisen "boissons spiritueuse aux plantes d'absinthe"-selostuksen alla.

5 kommenttia:

  1. Tätä on kyllä pakko kokeilla! Vaikka Chez Jasuakin seuraan, niin jotenkin olen tämän onnistunut missaamaan.

    Mutta yksi kysymys: Eikö katkaravunpyrstöistä tule sitkeitä, kun niitä pidetään tässä pannulla melko kauan?

    VastaaPoista
  2. Hmm, nyt kun sanot niin ehkä hieman. Kannattaa siis varmaan ottaa ravut pois pannulta hetkeksi ja laittaa lopuksi uudestaan pataan. Toisin kuin Jasu, joimme ruoan kanssa portugalilaista Vinho Verdeä. Toimi aika kivasti! Tässä vielä linkki:

    http://www.alko.fi/tuotteet/fi/008361

    VastaaPoista
  3. Hyvä idea teillä!

    Olen myös huomannut, että tuolla ohjeella tulee kahdelle aika pienet annokset, eli ohjeen voi tosiaan huoleti tuplata.

    VastaaPoista
  4. Hei! Vaikuttaa herkulliselta! Tätä aion kokeilla. Siispä varmennus: onko oikeasti näin, että keittoon irtoaa noista aineksista noin paljon nestettä?

    VastaaPoista
  5. Heidi: Tulee tarpeeksi nestettä siis KAHTEEN annokseen. Kannattaa nelinkertaistaa jos on kaksi nälkäistä talossa ;)

    VastaaPoista