lauantai 27. helmikuuta 2010

Terveisiä Tallinnasta!

Fakta viettää viikonloppua tällä hetkellä Tallinnassa. Kyseessä ei tosin ole puhtaasti lomareissu, mutta onneksi viikonloppu taittuu hyvässä seurassa! Eilen väsyneet raadot raahautuivat Elevant-ravintolaan, joka tarjoilee perushyvää intialaista, mutta joka on (valitettavasti!) nähnyt jo parhaat päivänsä. Tai sitten satuimme paikalle vain heikompana hetkenä. Tänään on tarkoitus testata Clazzia, joka on live-baarin ja ravintolan sekoitus. Katsotaan mitä ilta tuo tullessaan....Kaupunki on meidän!

Kuvassa Ida (jonka matkablogi starttaa muuten lähiaikoina - kannattaa kurkkiä F&F:stä linkkiä, sillä nainen on SUPERreissaaja!) ja väsynyt ruokabloggari Fakta.

torstai 25. helmikuuta 2010

Tofua thaityyliin

Kiirettä pitää eli pidetään reseptit simppeleinä. Tämä ohje löytyi paljon käyttämältämme Food & Wine -sivustolta. Alkuperäisen ohjeen mukaan resepti on neljälle.

1 rkl öljyä
1 sipuli viipaloituna
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä

1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina

1 iso chili viipaloituna

1 tl kurkumaa

4 isoa herkkusientä paloina

500g parsakaalia palasina

1 porkkana ohueksi viipaloituna

1-2
tölkkiä säilöttyjä luumutomaatteja (alkuperäisessä ohjeessa 3 tölkkiä...)
300 ml kookosmaitoa

1 pkt kiinteää tofua

1,5 dl vettä

2 rkl soijaa

iso kourallinen tuoretta thaibasilikaa

limelohkoja tarjoiluun

Kuumenna öljy wok-pannussa Lisää sipuli, inkivääri, valkosipuli ja chili. Kuullota muutama minuutti. Lisää kurkuma, sienet, parsakaali ja porkkana. Wokkaa noin 3 minuuttia. Lisää tomaatit, kookosmaito, tofu, vesi ja soija. Anna kiehua noin 4 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat al dente. Lisää pilkottua basilikaa ja tarjoile limelohkoilla.

BONGAA BLOGGARI
Onko tämä nyt fakta vai mikä, mutta huomaako kukaan bloggaria yllä olevassa kuvassa? Siellä se on, katsokaa tarkkaan! Kuvassa näkyy siis Farfalle työn touhussa eli valokuvaamassa. Pitääpäs muuten tehdä joku päivä bloggaus kuvaamisesta... Hienoja laitteita tai välineitä ei meillä ole, mutta mielikuvitusta kylläkin. Kuvaussessioissa hyödynnetään niin foliota kuin valkoisia kansioita. Noh, lisää näistä kuvauspostauksen yhteydessä!

tiistai 23. helmikuuta 2010

Selityksen makua: heikon aamun hampurilaiset

Tiedetään, tiedetään. Blogia on tullut päivitettyä aivan liian harvoin. Onneksi hiljaisuudelle löytyy tähdelliset syyt: Fakta on aloitellut uudessa työpaikassa (ja viimeistellyt freelancer-keikkoja) ja Farfalle osallistunut Artekin UNI ON 2010 -näyttelyyn. Kiirettä on siis pitänyt, mutta käykää Artekissa ihmettelemässä miksi kokkailut ovat viime aikoina jääneet vähälle huomiolle. Se oli sen arvoista, mutta nyt täytyy keskittyä kokkailuun apinan raivolla!

Kyseisen näyttelyn avajaiset menivät viime torstaina sen verran railakkaissa merkeissä, että perjantaina otimme rehellisen lepopäivän. Aamiaiseksi nautimme kaksi Moinamotin Lady Libertyä ja puoli litraa jäätelöä. Illalla päädyimme tekemään liiallisuuksiin menevät hampurilaiset, joiden ohje löytyy tästä. Vanha hampurilaisohjeemme löytyy täältä, mutta nyt pihveissä on käytetty eri maustetta ja koko setti on kuorrutettu salsalla ja mozzarellalla. Hyvää, mutta törkeän epäterveellistä!


400g jauhelihaa
muutama rkl korppujauhoja
loraus vettö
1 kananmuna
1 valkosipulinkynsi pienenä hakkeena
kourallinen tuoretta timjamia
1 tl Pohjola-maustetta (lahjoja Meiralta)
1tl Worcestershire-kastiketta
1,5 rkl soijaa
suolaa ja pippuria
salsa-kastiketta
mozzarellaa
salaattia
suolakurkkuja
tomaattia
majoneesia
ketsuppia
hampurilaisleivät (tai juustosämpylöitä, joita käytimme äkillisen juustohimon johdosta)

Sekoita korppujauhot veteen. Lisää soijakastike, Worcestershire-kastike valkosipuli, pilkottu timjami, Pohjola-maustetta suola ja pippuri. Sekoita hyvin ja anna turvota hetki. Lisää lopulta jauheliha ja kananmuna. Sekoita sopivaksi massaksi, älä sitkosta. Paista pannulla ensin toinen puoli, käännä ja paista hetki toista puolta. Lusikoi päälle salsakastiketta ja lisää mozzarellaviipaleet (teimme isoja pihvejä, joten juustoviipaleita laitoimme kaksi). Anna pihvin paistua ja juuston sulaa. Nauti kuorrutetut pihvit hampurilaisten lisukkeena.

WUUS-TUR-SHUR
Niin siis mikä? Noh Worchestershire-kastike (papukaijamerkki sille, joka osaa kirjoittaa tuon ilman Googlen apua)! Kyseinen peri-brittiläinen kastike on itseasiassa kalakastiketta, sillä sen valmistukseen käytetään anjoviksia. Maailman tunnetuin ja "alkuperäisin" resepti löytyy Lea & Perrins -yhtiöltä ja legendan mukaan kastike, kuten kaikki muukin hyvä, syntyi vahingossa. Alunperin nimittäin kastikkeen keksineet kemistit tekivät erään hienostorouvan pyynnostä curry-jauhetta, mutta päättivät kokeilla jauheen toimimista kastikemuodossa. Ensimaistelulla kastike oli aivan kitkerää ja kemistit jättivät kastikepurkit sikseen. Muutaman vuoden kuluttua kyseiset purnukat kuitenkin putkahtivat esiin ja yllätys, yllätys, niistä löytyi nykyisin tuntemaamme Woscestershire-kastiketta! Jos muuten kuulut meidän tavoit joukkoon, jolle kastikkeen nimen ääntäminen tuottaa ongelmia, voit löytää apua esimerkiksi täältä.

sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Yllätä ystävä laskiaispullalla

Kuten kaikki ehkä tietävät, on tänään laskiaissunnuntai sekä ystävänpäivä! Yhteiset pulkkamäet ja ystävänpäivä jäävät meillä tänään väliin, sillä bloggaajat ovat olleet viikonlopun eri kaupungeissa. Noh, ei se mitään sillä ystävänpäivä ei ole meillä suurikaan juttu ja ainakin Fakta pääsee tänään herkuttelemaan ystävänpäivän illallisille. Luvassa on kuulemma madekeittoa ja rommirusinakakkua. Nam! Illallisille pitäisi vielä alkuruoka, mutta pää lyö tyhjää. Jos jollain välähtää niin ideoita otetaan vastaan!

Mutta nyt siihen tärkeään eli laskiaispullaan. Me teimme kotitekoiset laskiaispullat heti helmikuun alussa ja hyvää tuli! Käytimme blogistamme löytyvää mahtavaa pullaohjetta, mutta korvapuustien sijaan muotoilimme taikinasta jättipullia ja täytimme valmiit, jäähtyneet, pullat kermalla ja hillolla. Kyllä, olemme siis "niitä hilloihmisiä". Entä te? Suosittepa sitten mantelia tai hilloa, kannattaa kokeilla pullaohjettamme, jolla on poikkeuksetta tullut hyvä ja kuohkea pulla. Laskiaispulla ja kuuma kaakao on takuuvarma hitti laskiaismäessä riehuneiden kavereiden keskuudessa! Mutta nyt oman laskiaisen viettoon, hyvää ystävänpäivää lukijat!

(Kuva: pulkkailua vuodelta 1904 - Postaletrice - Creative Commons)

perjantai 12. helmikuuta 2010

Päärynäpiirakka

Viikonlopun kunniaksi näyttävä, mutta suhteellisen helppo makean piirakan ohje. Ohje on yhdistelmä luumu-mascarponepiirakkaa ja Glorian Ruoka & Viini -lehdestä löytynyttä portviinipäärynäohjetta. Käytimme portviinin sijaan kaapista löytynyttä sherryä, mutta veikkaamme portviinin tuovan piirakkaan lisää makua. Kyseinen lehti on kadoksissa, mutta ohje löytyi numerosta 8/69. Tässä käytetty ohje on kyllä muistaakseni samankaltainen, mutta jos joltain kyseinen numero löytyy niin reseptin voi laittaa kommenttiosioon. Osa reseptin kohdista on "maun mukaan", sillä ohjeet ovat tosiaan hukassa ja koska maistelemalla syntyy paras kakku!

Täyte:
2 päärynää
2dl portviiniä (tai 3dl sherryä, voit laittaa mukaan myös desin punaviiniä)
1 dl vettä
1 kanelitanko (ei pakollinen, sillä tuo jouluista makua)
1 vaniljatanko halkaistuna
3 maustepippuria
3 rkl sokeria
2 mausteneilikkaa
500g mascarponea
vaniljasokeria ja sokeria maun mukaan
sitruunanmehua maun mukaan

Pohja
200g kylmää suolatonta voita
250g vehnäjauhoja (lisäsimme näitä noin 300 grammaan)
1,1/4 dl kermaviiliä


Laita kattilaan viini, vesi ja mausteet. Anna kiehahtaa. Lisää kokonaiset kuoritut päärynät ja keittele noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä liemessä ja viipaloi ohuiksi lohkoiksi. Säästä liemi! Laita uuni 200C. Tee pohja nyppimällä vehnäjauho voihin. Lisää lopuksi kermaviili ja sekoit/vaivaa kunnolla. Muotoile palloksi ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Valmista mascarpone-täyte sekoittamalla mascarponea, sitruunamehua ja sokeria maun mukaan. Kannattaa tehdä aika makean kirpeä, jotta piirakkaan tulee kunnolla makua. Painele taikina voideltuun piirakkapohjaan, laita päälle foliota ja kaada painoksi kuivaherneitä. Paista piirakkapohjaa 15 minuuttia, ota folio pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä. Levitä pohjalle mascarpone-seos, asettele päälle päärynäviipaleet ja kaada päälle lientä ohuena norona. Koristele liemen vaniljatangoilla ja maustepippureilla

MAAILMAN SUURIN PIIRAKKASOTA
Koska aika on tällä hetkellä kortilla, korvaamme päivän faktan videolla maailman suurimmasta piirakkasodasta. Sota käytiin 7.1.2010 Texasissa. Tässä siis itse video "tunnelmamusiikilla" maustettuna. Vakavaa hommaa tuo piirakkasota!

torstai 11. helmikuuta 2010

Kotijäätelö ilman jäätelökonetta

Tammikuussa vietimme paitsi vehnätöntä myös mahdollisimman lisäaineetonta kuukautta. Tavallisessa jäätelössä on harmiksemme joukko lisäaineita, joten kokeilimme jäätelön tekemistä kotona. Fakta ihastui erityisesti marjaversioon, mutta Farfallelle maistui myös suklaisempi jäätelö. Kannattaa kuitenkin ehkä kokeilla suklaaversiossa jogurtin korvaamista kermalla eli käyttämällä perinteistä jäätelöreseptiä. Täältä löytyi ainakin yksi ohje oikealle vaniljakermajäätelölle. Kotijäätelön teko-ohjeen löysimme täältä, jota kannattaa kurkkia jos nämä ohjeet ovat sekavat.

1 tlk luomukookosmaitoa (katso kirjoituksemme kookosmaidon lisäaineista)
kreikkalaista jogurttia / kermaa
mustikoita
vadelmia
Green & Black's -luomumantelisuklaata (huhhuh, miten hyvää!)
luomukaakaota

Laita tehosekoittimeen puoli tölkkiä (tai enemmän) kookosmaitoa, muutama desilitra jogurttia ja kolme desiä marjoja. Sekoita ja maista. Lisää aineksia tarvittaessa. Laita pakastimen kestävään kippoon, anna jäätyä 45 minuuttia, ota pois pakkasesta ja sekoita uudelleen tehosekoittimessa. Laita sekoitettu jäätelöaines uudelleen jääkaappiin, anna jäätyä 30 minuuttia, toista sekoitus kohta. Toista sekoittelua ja pakastamista kunnes seos on jäätelömäistä eli ainakin 4 kertaa. Suklaajäätelössä korvaat jogurtin kermalla (seuraa linkissä ollutta ohjetta) ja käytät marjojen tilalla oman maun mukaan kaakaota. Lisää viimeisen sekoituskerran jälkeen suklaapalat ja anna jähmettyä vielä kerran.

JÄÄTELÖN HISTORIASTA
Etsiessämme tietoa jäätelön historiasta kohtasimme monta eriävää tarinaa. Eräiden lähteiden mukaan jäätelön keksi Rooman keisari Nero, toiset sanovat jäisen herkun syntyneen ensimmäisen kerran Kiinassa. Vaikka molemmat väitteet ovat jää-osuuden kannalta tosia, eivät roomalaiset tai kiinalaiset nauttineet tänä päivänä tuntemaamme jäätelöä vaan pikemminkin kyse oli jään ja marjojen sekoituksesta. Kyseessä oli siis varhainen sorbetti ei jäätelö. Mutta minne jäätelö, siis kermajäätelö, juontaa juurensa? Taas lähteet vaihtelevat, mutta kiinnostavin tarina vie jäätelöhistorioitsijat 1600-luvun Englantiin. Väitteiden mukaan vuosina 1600-1649 hallinneen kuningas Kaarle I:n hovikokki keksi supersalaisen "jääkerman" reseptin, jota varjeltiin kuin valtion salaisuutta konsanaan. Historioitsijat eivät tiedä saiko kokki salaisuuden pitämisestä ruhtinaalliset palkkiot vai oliko suun supussa pitäminen varmistettu mestauksen uhalla, mutta salaisuutena jäätelöresepti pysyi aina vuoteen 1649 asti, jolloin Kaarle I menetti päänsä. Tapahtuneen jälkeen hovikokki paljasti salaisen reseptin ja jäätelön ensimmäinen versio levisi hiljalleen koko Eurooppaan – toki vain hovikeittiöihin.

perjantai 5. helmikuuta 2010

Valkoinen pizza

Tiedättekö mitä on valkoinen tai vaalea pizza? Me nimittäin emme tieneet vielä muutama kuukausi sitten. Valkoinen pizza eli pizza bianca (kiitos Jennille tarkennuksesta!) tarkoittaa joka tapauksessa pizzaa ilman tomaattia. Tämä luomus syntyi joulukuun puolella kotoa löytyneestä puolikkaasta kesäkurpitsasta sekä himosta pizzaan. Nyt kun vehnätönkin on jo ohi, voidaan tätä ohjetta kokeilla uudelleen. Ohje löytyi Epicurios.com -sivultolta ja suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan jos et ole ennen tutustunut vaaleaan pizzaan. Alkuperäisessä ohjeessa pizza tehdään ulkogrillissä (!), mutta me teimme sen tavallisessa uunissa. Katso myös muut pizza-sarjamme reseptit, parmankinkku-parmesan ja vuohenjuusto! Ohjeesta tulee yksi pizza eli tuplaa täytteet jos teet kaksi.

Täyte:
2 pakettia mozzarellaa karkeana raasteena
puolikas kesäkurpitsa (tai enemmän) viipaleina

1 iso valkosipulinkynsi raastettuna

2 ruokalusikkaa oliiviöljyä

1/4tl suolaa


Lämmitä uuni ja grillivastukset noin 250C. Tee ensin pizzapohja, ohjeen löydät täältä. Kun taikina nousee, laita paloiteltu kesäkurpitsa uunivuokaan, lisää hyppysellinen suolaa sekä 1 tl oliiviöljyä. Sekoita hieman ja laita uuniin heti grillivastuksen alle. Paista kunnes viipaleet ovat grillaantuneet. Nosta uunin lämpö 300C.
Sekoita pienessä kupissa oliiviöljy sekä raastettu valkosipulinkynsi.
Muotoile taikinasta pyöreä levy leivinpaperin päällä ja sivele pinnalle valkosipuli-oliiviöljyä. Paista uunissa noin 4 minuuttia tai kunnes pizza on saanut hieman väriä. Ota pizza uunista, lisää päälle puolet raastetusta mozzarellasta sekä grillatuista kesäkurpitsoista. Lisää päälle vielä loput mozzarellat. Paista niin kauan kunnes juusto hieman sulaa. Ota uunista ja ripottele päälle kuivaa tai tuoretta oreganoa.
Tarjoilimme pizzan muuten tomaatti-basilika-salaatin kera eli: leikkaa kypsästä (pehmeästä) tomaatista paksuja viipaleita, lorauta päälle paljon oliiviöljyä ja lisää tuoretta basilikaa, suolaa sekä pippuria. Sekoita ja anna maustua.

PIZZA = PIKARUOKAA?
Viime vuonna pohdimme onko pizza pikaruokaa. Saimme muutaman vastauksen, mutta totuutta lähdimme etsimään mistäs muualta kuin netistä. Nutrition.about-sivusto osasi kertoa yhden ravintolapizzapalan sisältävän vähintään 300 kaloria, joten terveysruokahaaveet voi heittää pizzauuniin seuraavalla Moinamoti-vierailulla. Eatingwell.com ylistää edellisen sivuston tapaan kotona tehtyä pizzaa ja vinkkaa pizzan kuitupitoisuuden nousevan 50% jos tavalliset vehnäjauhot korvaa kokojyvävehnäjauhoilla! Healthmad.com on sen sijaan terveysmäärittelyissään tiukempi ja tyrmää terveellisen pizzan olemassaolon. Juusto, vehnä ja rasvaiset täytteet eivät nimittäin yllä terveyshullujen top10-listalle. Ehkäpä on paras siis nostaa jalat ylös, nojata taakse ja nauttia pizzan mausta ja sen lukemattomista variaatioista.

torstai 4. helmikuuta 2010

Omenoita iPhonelle?

Helsingin Sanomien teknologiablogista löytyi yllättävä kirjoitus liittyen ruokaan. Blogin kirjoittaja Jarmo Toivonen kertoo kirjoituksessa S-ryhmän ja Digital Foodien lanseeraamasta foodie.fm-palvelusta, joka näyttää iPhonen käyttäjälle lähimmät S-marketit ja ehdottelee reseptejä käyttäjän mieltymysten mukaan! Mitä enemmän siis ohjelmaa käyttää sitä paremmin se osaa foodielle suositella erilaisia aineksia ja reseptejä. Kiinnostava teknologinen ilmiö ruokasaralla, mutta nyt puuttuu vain se iPhone. Ennen valkoisen herkun hankkimista joudumme siis etsimään reseptit ihan itse ja jopa kirjoitamaan ne paperille...

(Kuva: Foodie.fm)

tiistai 2. helmikuuta 2010

Pohjoinen dieetti

The Guardian -lehden verkkoversiosta löytyi mielenkiintoinen artikkeli "pohjoismaisesta dieetistä". Skandinaavisen ruokavalion ihannointi alkoi jutun mukaan siitä, kun Noma-ravintolan omistaja Claus Meyer toi yhteen joukon skandikokkeja, joiden yhteistyön tuloksena syntyi The New Nordic Cuisine Movement -manifesto. Manifeston keskeisin idea on tuoreiden kausivihannesten, riistan, rukiin, rasvaisen kalan sekä lähiruoan suosiminen. Kuulostaa hyvältä.

Pohjoismaisen dieetin ylistys sai uutta potkua, kun muutama vuosi sitten tanskalainen tutkijaryhmä totesi skandinaavisen ruokavalion olevan erittäin terveellistä. Mediassa löytö aiheutti uutisia eikä ihme, sillä pohjoismaista ruokavaliota verrataan tutkimuksessa terveysvaikutuksiltaan paljon ylistettyyn Välimeren ruokavalioon. Nyt pohjoismainen dieetti on laitettu kansien väliin, sillä tanskalainen Trina Hahnemann on julkaissut kirjan pohjoismaisen ruokavalion eduista resepteineen.

Ajatus on kieltämättä ihan hauska, sillä on mukavaa että pohjoismaiden ruokakulttuuria viedään eteenpäin. Itse jäin kuitenkin pohtimaan, onko esimerkiksi suomalainen ruokavalio oikeasti terveellistä vai mennäänkö kirjassa ja ruokavaliossa mielikuvien pohjalta. Guardianin toimittajan tavoin kyseenalaistan myös sen, onko pohjoismaisesta ruokavaliosta ihan oikeasti terveysruokavalioksi vai onko kyse vain kokoelmasta terveellisiä reseptejä, jotka nyt vain sattuvat löytyvän Skandinavian alueelta.

Mitä ajatuksia pohjoismainen dieetti teissä herättää? Toteutuuko manifeston ruokavalio lukijoiden kotona?

(Kuva: jamesmorton - Creative Commons)