tiistai 22. syyskuuta 2009

Köyhät ritarit

Syyskuun ruokahaasteessa pyydettiin kokkaamaan lapsuuden muistoja muokattuna. Ajanpuutteen takia lapsuuden rieskat ja karjalanpiirakat jäivät tekemättä, mutta köyhät ritarit saimme kuitenkin aikaiseksi. Tällä kertaa teimme tosin rikkaita ritareita pullasta ja hillon sijaan makua antoivat pannulla kypsytetyt suomalaiset omenat. Herkkua!

pullaviipaleita
maitoa
voita

Leikkaa pullapitkosta muutaman sentin paksuisia viipaleita. Kaada ohut kerros maitoa lautaselle ja kasta pullat pullaviipaleet maidossa nopeasti ja siirrä heti voilla sivellylle kuumalle pannulle. Paista molemminpuolin, kunnes viipaleet ovat päältä rapeita ja sisältä pehmeitä. Tarjoile paistettujen omenalohkojen kera:

suomalaisia omenoita
ruokosokeria
kanelia
(kermaa
vaniljasokeria
)

Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää kunnon nokare voita. Lisää omenalohkot ja paista pehmeäksi. Lisää kanelia ja ruokosokeria. Lämmitä vielä hetki ja tarjoa kermavaahdon kanssa rikkaiden ritareiden seuralaisena.

PIKKURITARIT
Elokuvissa ja kirjallisuudessa ritarit esiintyvät lähes poikkeuksetta raamikkaina ärjyinä, jotka taistelevat linnanneidosta henkeen ja vereen. Todellisuudessa keskiaikainen ritarikoulutus alkoi pojilla jo 7-vuoden iässä, jolloin tuleva ritari lähetettiin pois kotoaan lääninherran linnaan. Vasta noin 15 vuoden koulutussajan jälkeen nuori mies saatettiin ristiä ritariksi, joten pätkätyöstä ei ollut kyse. Kuuluisimppia ritarikuntia ovat Temppeliherrain ritarikunta, Johaniittain ritarikunta, Saksalainen ritarikunta sekä Kalparitaristo. Tällä hetkellä ainut kansainvälisesti valtion statuksen saanut ritarikunta löytyy Maltalta, jossa vaikuttaa
Sovereign Military Hospitaller Order of St. John of Jerusalem of Rhodes and of Malta
. Lue lisää Maltan ritarikunnasta täältä.

4 kommenttia:

 1. Köyhistä ja pikkuritareista puheenollen on hoksautettava "konossööriritarikunnasta": Paistinkääntäjien ritarikunnalla on silläkin juuret jo keskiajalla, 1200-luvun Ranskassa.

  VastaaPoista
 2. Ihana ohje! Itsekin pohdiskelin haasteeseen tämän tyylistä - päälle hedelmiä ja kookosta... Mutta jäi sit pohdinnan asteelle. Tätä on testattava! :)

  VastaaPoista
 3. Reija: Tämä oli jäänyt ihan huomaamatta, vaikka joskus olen asiasta kuullut. Kiitos huomautuksesta :) Niille, jotka asiasta kiinnostuivat löytyy tietoa ritarikunnan nykyisestä muodosta täältä: http://www.chaine-des-rotisseurs.net/en/

  Anzku: Kookosta tulee käytettyä ihan liian harvoin. Pitää ottaa jotenkin haltuun ja etsiä hyviä reseptejä. Omasta lapsuudesta löytyy nimittäin myös naapuripojan äidin tekemät kookos-voisilmäpullat. Ai, että oli hyviä!

  VastaaPoista
 4. kookoksesta tuli mieleen, että kun olet berliiniin lähdössä, niin sieltä kannattaa ostaa luomu-kookoslastuja! ei tietoakaan sellasesta kämäsestä kookosjauheesta/muruista, vaan isoja lastuja jotka ovat mainiota ruoanlaittoon. hinta tais olla pussilla hurjat 2e. jäin koukkuun.

  -nora

  VastaaPoista