maanantai 19. huhtikuuta 2010

Vodka-savulohipasta

Aika lentää kun on kivaa. Tai kun on kiire töissä tai opinnoissa. Tai kun on kiire kivalla tavalla töiden tai opintojen parissa. Toisin sanoen, viikonloput sujahtavat ohitsemme sellaista vauhtia, ettei edes kokkailulle jää aikaa. Onneksi esimerkiksi tämä pasta valmistuu nopeasti ja helposti. Aina on nimittäin oltava aikaa hyvälle ruoalle!

kylmäsavulohta
1 prk kuohukermaa
sipulia
suolaa
pippuria
loraus vodkaa
1 sitruunan mehu
öljyä

Laita pastavesi kiehumaan. Kuullota sipuli pannulla. Nosta pannun lämpötilaa ja Lisää loraus vodkaa. Sekoittele hetki. Lisää kuohukerma, 1 sitruunan mehu (laita ensin puolet ja maista), suolaa sekä pippuria. Anna saostua ja keitä tällä välin pasta. Lisää kastikkeen mukaan viipaloitua kylmäsavulohta ja pilkottua ruohosipulia. Sekoita kastike pastaan isossa kulhossa ja tarjoile sitrunaalohkojen sekä mustapippurirouheen kera.

KALANNAHKAKAUPPAA
Kalalla on aina ollut tärkeä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Esihistoriallisena aikana oli maamme pääelinkeino juuri kalastus - tuhansien järvien maassa luonteva ratkaisu. Asutus sijoitettiin tuolloin kalapaikkojen lähettyville ja asuinpaikkaa vaihdettiin pyynnin vuosikierron mukaan. Pikkuhiljaa kaukokalastus väheni ja kalastuskeinojen kehittyessä pystyttivät ihmiset pitkäaikaisia asutuksia kalapaikkojen ympärille. Kalalla ei ollut merkitystä vain yksittäisille perhekunnille vaan kala oli läpi yhteiskuntaluokkien arvostettu luonnonannin. Kuivattu kalaa käytettiin nimittäin myös vaihdantavälineenä oravannahan tavoin. Ehkäpä sieltä tulee sanonta "raha haisee"...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti