sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Erilainen joulumenu - Sushia, japanilaista possunfileetä ja salsa verde -perunoita

Jouluruoat ovat toki perinteitä, mutta ainakin tämän keittiön kokkien mielestä joskus on mukavaa kokeilla jotain uutta. Pikkujouluissa testiin lähti "japanilaishenkinen" jouluateria, jossa alkupalaksi nautittiin sushia (hyviä ohjeita mm. täältä) ja pääruoaksi japanilaista possunfileetä. Japanilaisuus toimi joulumenuussa erittäin hyvin, sillä raaka kala muistutti suomalaisen joulupöydän kala-aterioista ja possu maistui kaikille kinkun sijaan. Kannattaa ehdottomasti kokeilla jos kaipaa jouluunsa hieman erilaista tunnelmaa ja makua! Possuohje on napattu Glorian Ruoka & Viini -lehden 1/2009 numerosta.

1kg porsaan sisäfileetä


Sakemarinadi:

3dl sakea

3rkl fariinisokeria


Soija-seesamimarinadi:

2 valkosipulinkynttä
4 kevätsipulia (käytimme 1 nippua ruohosipulia pilkottuna)

2,5dl soijaa
1/2dl fariinisokeria

1rkl seesamiöljyä
2rkl rypsiöljyä
1rkl mustapippuria myllystä


Lisäksi:

n. 3dl seesaminsiemeniä

Valmista sakemarinadi sekoittamalla sake ja sokeri keskenään isossa kulhossa kunnes sokeri sulaa seokseen. Laita fileet marinadiin. Kääntele fileitä niin, että ne saavat marinadia kauttaaltaan päälleen. Anna fileiden marinoitua noin 30 minuuttia.

Valmista soijamarinadi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä kaikki marinadin ainekset keskenään. Nosta fileet sakemarinadista ja laita ne soija marinadiin. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
Nosta fileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Paista fileitä 175C uunissa. Laita lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari ja paista fileetä uunissa kunnes lihan sisälämpötila on 70 astetta. Tarkista, ettei liha ole punertavaa.

Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Levitä siemenet tasaisesti leivinpaperille. Pyörittele fileet siemenissä ja anna lihan levähtää hetki ennen leikkaamista. Tarjoile Salsa verde -perunasalaatin kera.


Salsa verde -perunasalaatti:

12 keitettyä perunaa
3 valkosipulinkynttä

1dl tuoretta hienonnettua lehtipersiljaa

3rkl tuoretta hienonnettua basilikaa

3rkl tuoretta hienonnettua minttua

5 anjovisfiletä

3rkl kapriksia
1rkl sinappia

2rkl sitruunanmehua
mustapippuria myllystä
n. 1dl oliiviöljyä

Kuori ja hienonna valkosipulit. Laita ne yrttien, anjovisten, kapristen ja sinapin kanssa tehosekoittimeen ja pyöräytä tahnaksi. Valuta joukkoon sitruunamehu ja mausta pippurilla. Lisää oliiviöljyä kunnes tahna on lusikoitavaa. Pyöräytä koko seos vielä sekoittimessa. Tarjoile perunoiden kanssa tai sekoita kuorittujen perunoiden joukkoon.

LUKIJOIDEN JOULURUOKIA?
Pikkujouluihin teimme siis japanilaisittain valmistettua possua ja aattona pöytään katetaan sienillä täytettyä poronfileetä, konjakkista kahvikastiketta ja pekoni-parmesaanikohokkaita (ohjeet täältä). Löytyykö myös lukijoista kokkeja, joiden joulupöytään katetaan perinteistä poikkeavia ruokia? Mitä TE teette joulupöytään? Täytyy tosin huomauttaa, että joulupäivänä nautimme kinkkua eli perinteet eivät missään nimessä ole Faktan & Farfallen epäsuosiossa. Joskus on vain mukavaa kokeilla jotain uutta...

2 kommenttia:

  1. Heh, meidän perheen joulupöydässä jouluaatto on se perinteinen, jolloin syödään laatikot, kinkut, tortut, piparit ja muut. Joulupäivänä voikin sitten olla jotain kokeellisempaa, ja tahvanana sitten iloisesti sekaisin kaikkea.

    VastaaPoista
  2. Joo siis perinteisesti molempien perheessä on kai syöty niitä jouluruokia, mutta nyt kun sattuneesta syystä päädymme samaan joulupöytään päätettiin tehdä jotain vähän erilaista. Mutta täytyy myöntää, että sushi ja possu ois kyllä ehkä "vähän liikaa" jouluaattona. Tätä kyllä voi suositella vaikka sitten joulupäiväksi!

    VastaaPoista