tiistai 6. huhtikuuta 2010

Helppo sienipiirakka

Silläkin uhalla, että Nigel Slaterin ylistäminen käy jo lukijoiden hermoille, tässä miehen Appetite-kirjasta bongattu sienipiiras. Hyvää, helppoa ja vaivatonta! Täydellinen piiras siis esimerkiksi illanistujaisiin tai laiskalle sunnuntaille (jollaisena kokeilimme tätä itse).

5 sipulia
voita
noin 350g sieniä
tuoreita yrttejä pilkottuna (itse käytimme timjamia)
200 g creme fraichea
iso lehtitaikinapaketti (600g)
1 kananmuna voiteluun

Ota lehtitaikina pakkasesta ja varaa sulamisajaksi noin tunti. Kuori ja pilkot sipulit ohuiksi viipaleiksi. Paista voissa miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat kultaisia, pehmeitä ja lähes läpinäkyviä. Itse paistelimme sipuleita noin 30 minuuttia ja tässä kannattaakin olla kärsivällinen: mitä miedommalla lämmöllä ja mitä kauemmin sipuleita kuullottaa sen herkullisempi on koko ruoan lopputulos. Kun sipulit ovat kuulottuneet heitä mukaan pilkotut sienet. Sekoita ja paista sienet kypsiksi. Älä sekoittele sipuli-sieniseosta liikaa vaan anna sienien kerätä hieman väriä pintaan. Kun seoksen neste on haihtunut ja ainesosat mukavan pehmeitä, lisää joukkoon yrttihakkelus sekä creme fraiche. Sekoita ja mausta suolalla sekä pippurilla. Jaa lehtitaikina kahteen yhtä suureen osaan. Lisää sieniseos toisen taikinalevyn päälle ja tee toisesta piirakan kansi. Sulje kansi puristamalla levyjen reunat tiukasti yhteen etusormen ja peukan välissä. Jos haluat, voit taittaa reunukset vielä kertaalleen, jottei sisus pääsee kypsyessään karkaamaan. Voitele piirakka kananmunalla ja leikkaa päälle kolme viiltoa, jotta kuumeneva ilma ei kohota kantta liikaa. Paista 200C uunissa kunnes piirakka on kullankeltainen. Nauti!

ROHKEA TIMJAMI
Lihan ystävät rakastavat timjamia: sen intensiivinen maku maustaa niin paistin kuin padankin. Tietyssä mielessä myös timjamin historia liittyy lihaan, sillä muinaiset egyptiläiset käyttivät yrttiä jalosukuisten balsamointiin. Timjamia käytettiin myös Antiikin Kreikassa, jossa yrtti toi vahvaa tuoksuaan pyhiin seremonioihin. Myös yrtin nimi liittyy Kreikkaan, sillä timjami-sanan katsotaan kehittyneen rohkeutta tarkoittaneesta termistä thumus. Yrttiä käytettiinkin pitkään rohkeuden ja elinvoimaisuuden tuojana, mutta keskiajan paikkeilla yrttiä käytettiin myös univaikeuksien ja painajaisten peittoamiseen. Nykyään timjamia käytetään keittiön lisäksi myös kosmetiikka- ja alkoholiteollisuudessa, jossa se toimii niin hajusteena kuin aromiaineena. Kotikylpijät voivatkin valmistaa timjamin lehdistä ja kukista ihoa puhdistavia ja huokosia supistavia höyrykylpyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti