Maanantai taas ja aika salaateille. Tai siis, Faktan salaateille. Vietämme nimittäin arjet eri kaupungeissa eikä yksin jaksa aina kokkailla. Niinpä minä (eli Fakta) kokkailen arkisin yleensä salaatteja tai muita helppoja ja nopeita ruokia. Yksi lempisalaateistani on kanasalaatti, joka on myös Farfallen suosikki. Helppo ja yksinkertainen resepti, joka on samalla myös aika ruokaisa.
salaattia (esim. romanaa ja tammenlehtisalaattia)
kirsikkatomaatteja
kypsä avokado
fetaa tai vuohenjuustoa
(auringonkukansiemeniä)
tuoretta basilikaa
kanaa
voita
öljyä
mausteita (esim. currya, suolaa, pippuria, paprikajauhetta TAI viismaustetta, jonka ohjeen löydät tästä reseptistä)
Ota kanapalat hieman ennen paistoa jääkaapista. Laita lautaselle tilkka öljyä sekä haluamiasi mausteita. Sekoita. Painele kanapalat hellästi hieman litteämmiksi. Valele öljy-mausteseoksella. Kuumenna pannu ja lisää hieman voita. Laita kanapalat pannulle ja paista kunnes kana on kypsynyt yli puolenvälin. Käännä kanapala ja paista vielä 3-5 minuuttia. Ota pannu pois liedeltä ja laita päälle kansi, jotta kana kypsyy hiljalleen loppuun (näin tulee siis mehevä kanapala, varovaisten kannattaa kyllä veitsellä leikata pannulla olevaa kanapalaa ja tarkistaa ettei se ole vielä täysin raaka). Valmista kanan kypsyessä salaatti. Revi eri salaattilajikkeita kulhoon. Lisää avokado, tomaatti, tuore basilika sekä juusto. Lisää oliiviöljyä, balsamicoa sekä hyppysellinen Maldon-suolaa. Sekoita kunnolla ja lisää halutessasi paahdettuja auringonkukansiemeniä. Tarjoile kypsyneen kanan kera.
KANAN HISTORIA
Kana (tai broileri, jota myös kanaksi väitetään) on yksi yleisimmistä kotieläimistä. Alunperin kana on kotoisin Kaakkois-Aasiasta, josta se levisi Eurooppaan vuoden 100 jaa. tienoilla. Alunperin kanaa käytettiin lähinnä urheilun ja uskonnon toimenpiteisiin, mutta hiljalleen kananlihaa ryhdyttiin käyttämään ravintona. Nykyiset kanalajit polveutuvat punaviidakkokanasta, mutta broileri taitaa olla kaukana linnusta. On ärsyttävää ja omituista, ettei Suomesta saa edelleenkään luomukanaa. Tai siis saa, mutta vain ranskalaisena (?!) pakasteena. Tietääkö kukaan mistä Suomen luomukanattomuus johtuu, kun tilausta näyttäisi kuitenkin olevan? Miksi maamme on luomu-motissa?
maanantai 26. huhtikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
En tiedä mistä luomukanankasvattajien puuttuminen johtuu, mutta se on todella ärsyttävää. En ole syönyt kanaa aikoihin juuri tästä syystä.
VastaaPoistaLuomukanankasvattajien puute johtuu siitä, että ensinnäkin kyseisen kanan tulis kasvaa n. 3 kertaa pidemmän ajan kuin nykyiset "tehokasvatetut" broilerit -> kallista.
VastaaPoistaLisäksi pitäisi olla oma teurastamo luomukanoille -> pieni kysyntä, pieni tuotanto -> kallista. Joten tästä syystä lihalle tulisi sellainen hinta, mistä tavallinen kuluttaja ei ole valmis maksamaan, vaikka kuinka haluaisikin luomua.
Niin ja lisäys vielä. 2000-luvun alussa ainakin HK:lla oli valikoimissa luomubroileria, mutta menestystä ei siitä tullut. Joskus myös sais sellaista kunnon pakastekanaakin, mutta enää ei näy, kun suomen ainoa kanateurastamo meni konkurssiin muutamia vuosia sitten ja tämänpäivän pakastekanat tuodaan hollannista, ranskasta tai ruotsista.
VastaaPoistaKatariina: Se _on_ ärsyttävää! Ehkä vielä joku päivä Suomeenkin saadaan luomukanaa..ehkä..ehkä..;)
VastaaPoistaAnonyymi: Kiitos vastauksesta! Ehkä tuo 2000-luvun alun luomubroileri on aikaansa edellä..voisikohan toimia nyt?
Tänään oli silmät revähtää päästä, kun tänne susirajan taakse, kauas Kehä kolmosesta, oli lähimmän CM:n pakastealtaaseen ilmestynyt luomukananpoikaa! :)))
VastaaPoistaKyseessä ruotsalainen pakastettu luomubroileri, kyckling (på svenska) Bosarpkycklingen, kycklingen som är ekologisk och KRAV-godkänd. KRAV har regler för djurens vistelse, utfodring och slakt, som måste följas.
http://www.bosarpkyckling.se/
Jo kaksi tuollaista luomukanaa ollaan perheessämme vähän aiemin muualta hankittu ja makuun tykästytty. Nyt siis löytyi ihan lähikaupan valikoimissa :)
Nuo ruotsalaiset broilerikanat ovat kasvaneet vähintään 70 päivää luomurehulla ja pääsevät ulkoilemaankin. Tavallinen broilerikana teurastetaan 35 - 40 päivän ikäisenä.
Wikipedian mukaan Kanarodut lajitellaan koon mukaan kevyisiin munijarotuihin, keskiraskaisiin yhdistelmärotuihin, raskaisiin lihantuottajarotuihin, koriste- ja taistelurotuihin.
(Broileri on lihantuotantoon jalostettu nopeakasvuinen kanarotu)
Mikä noista sitten olisi sitä oikeaa luomukanaa luomutuotannon kriteereillä kasvatettuina? Ei taida hevin löytyä enää sitä mummolan "oikeaa" maatiaiskanaa :(
Käsittääksein luomumunia tuottavien kanaloiden kanatkin ovat pääasiassa munantuotantoon jalostettuja rotuja/hybridejä linjamuunnoksia?
Taitaa jäädä vielä kaukaiseksi unelmaksi saada tuoretta (pakastamatonta) kotimaista luomukanaa/broileria lähikaupasta :(
Anonyymi: Oho, aika yllätys! Pitää käydä kaivamassa vaikka Herkun pakasteallasta..jos löytyisi :)
VastaaPoista