tiistai 30. maaliskuuta 2010

Pikasämpylät

Kaupat ovat nykyään joka päivä auki, mutta joskus alle 500 metrin kauppareissu voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Omituista kyllä, näinäkin hetkinä jaksaa kokkailla! Noh, ainakin näitä superhelppoja ja supernopeita sämpylöitä.

n. 4dl vehnäjauhoja
kourallinen kaurahiutaleita
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2dl maitoa
2rkl oliiviöljyä

Sekoita kuiva-aineet, lisää maito ja öljy. Jos taikina on kovin löysää lisää hieman jauhoja. Kun taikina tuntuu sopivan kiinteältä muotoile siitä viisi sämpylää, litistä hieman ja laita uunipellille. Koristele sämpylät halutessasi sesaminsiemenillä ennen paistamista. Paista 225C 10-15min.


LEIPURIEN LINKKIVINKKI
Kuten blogiamme seuranneet ovat huomanneet, valitsi Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma Fakta & Farfallen maaliskuun kuukauden blogiksi. Tunnustus tuntui erityisen kivalta, kun huomasimme kuinka hyviä blogeja ohjelma oli aiemmin palkinnut.Meitä edeltävä kuukauden blogi olikin todellinen löytö: Viva Ciabatta! on mahtava ruokablogi kaikille jauhopeukaloille ja miksei myös meille, jotka yrittävät peukaloida tasaisin väliajoin. Kannattaa käydä kurkkaamassa ja toki myös kokeilemassa reseptejä - me ainakin aiomme!

sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Syntymäpäivä

Lauantaina juhlittiin porukalla Faktan syntymäpäiviä, mutta alkuillan kutsuille pääsivät vain naiset. Ilta aloitettiin Harjutorin saunassa, joka ihan must-do-juttuja Helsingissä. Vanha 1920-luvulta peräisin oleva puusauna, vihta ja ulkona nautitut oluet saavat muistamaan miksi Helsinki on kiva paikka asua. Paikkaan kannattaa vielä ulkomaalaiset kaverit, sillä tälläistä kaupunkiromantiikkaa ei ihan joka paikasta saa. Nyt vaan kesäiltoja odottelemaan... Vai mitä mieltä olette ylläolevasta kuvasta, näyttääkö v-ä-h-ä-n ihanalta?

Saunan jälkeen siirryttiin nauttimaan juomaa ja ruokaa F&F:n kotiin. Tarjolla oli salaattipöydän antimia, Pastanjauhantaa-blogin kasvispiirakkaa (joka kerää aina kehuja) sekä Kakkugallerian suklaatrilogia- ja passion-vadelmakakkua (yllä Farfallen visuaalinen näkemys kakuista).
Ihanien lahjojen joukosta löytyi muun muassa Nigel Slaterin
Appetite, jota Chez Jasu oli Sipulikeitto-kirjoitukseen aiemmin kehunut. Täytyy myöntää Chez Jasun olleen oikeassa: kirja on ihan mahtava! Ei olisi ihme jos Appetitesta tulisi myös tämän keittiön "ruokaraamattu", sillä vuonna 2000 ilmestynyt opus näyttää yhä freesiltä ja kannustaa lukijaa kokeilemaan, kokkailemaan ja varioimaan.


Kakkujen ja kuohuviinin jälkeen iltaa jatkettiin isommalla porukalla Siltasessa, jossa viihdyimme pilkkuun asti. Baarin lychee-minttu-booli oli muuten mielettömän hyvää ja luultavasti syy juhlien railakkaalle lopulle. Ehdimme juuri ja juuri Kuudennelle linjalle, mutta jo muutaman tanssipyörähdyksen jälkeen katsoimme sopivaksi pyrähtää kotiin asti. Onneksi.

(Kuvat: Harjutorin sauna, Nigel Slater)

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Perussalaatti

Yksin ei aina jaksa kokata, mutta onneksi hyvä salaatti valmistuu käden käänteessä. Fakta kokkailee arkipäivät yleensä yksin (Farfallen opiskellessa Lahdessa ja tehdessä juttuja muun muassa tälläisiin tapahtumiin), joten salaattia tulee syötyä useasti. Perusalaatti syntyy heittämällä yhteen laadukkaita ja kypsiä (!) raaka-aineita unohtamatta kunnon lorausta oliiviöljyä sekä balsamicoa. Tässä kuitenkin ohje salaattinoviiseille - salaisuus piilee ainesosien sekoittamisessa tasaiseksi "salaattimössöksi", kuten berliiniläisessä Eve & Adam's -salaattibaarissa annokset valmistetaan. (Lue F&F:n Berliini-juttu täältä.)

muutamaa erilaista salaattia (esim. romaine, tammenlehti, vuonankaali, jääsalaatti, rucola jne..)
kypsiä tomaatteja (jostain syystä Suomessa vihannekset ja hedelmät myydään raakana...)
kurkkua
avokadoa
tuoretta basilikaa
fetaa
erilaisia siemeniä (esim. sesamin- ja auringonkukansiemeniä)

Pese kurkku ja tomaatit, leikkaa paloiksi. Paloittele avokado ja lisää kurkun sekä tomaatin joukkoon. Revi mukaan salaattia ja basilikaa. Lisää murusteltu feta sekä pannulla paahdettuja siemeniä. Lisää paljon oliiviöljyä, loraus balsamicoa sekä suolaa ja pippuria. Sekoita kunnes kaikki ainesosat ovat fetan ja öljyn peitossa. Nauti!

LINKKIVINKKI: RUOKABLOGEJA SINKUILLE!
Yksin jaksaa harvoin kokata herkkuillallista, sillä usein seurana on joko lehti, seinä tai vaaleana hohtava tietokoneen ruutu. Jos huomaat haaveilevasi yksinkertaisista resepteistä yhdelle (olet sitten sinkku tai et) kannattaa kääntyä netin puoleen, sillä ainakin pikaisella haulla verkosta löytyy muutama "sinkkuruokablogi". Cooking with the single guy -blogi käsittelee ruokaa myös yleisesti, mutta What do single people cook? -blogin reseptit ovat vain ja ainoastaan yhdelle. Hauska idea! Harmi, että jälkimmäisesta ei löydy kovin montaa reseptiä. Jos tiedät hyviä "ruokaa yhdelle" blogeja/keittokirjoja niin vinkkaa kommenttien puolella!

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Juustojen äiti

The Guardian -lehti uutisoi muutama viikko sitten mielenkiintoisesta tai ainakin hyvin omituisesta juustosta. Nimittäin amerikkalainen kokki Daniel Angerer on valmistanut kokeeksi äidinmaitojuustoa vaimonsa äidinmaidosta.
Syyksi Angerer mainitsee kokin pyrkimyksen kokeilla jotain muuta, mutta äidinmaitojuusto ei ainakaan vielä päätynyt miehen ravintolan ruokalistalle.

Innokkaimmat kotikokit voivat kokeilla myös itse juuston valmistusta, sillä ohje löytyy täältä. Makua Angerer kuvailee suolaisen mausteiseksi eli kyseessä ei taida olla ihan perus-Edam. Itse emme varmaan kyseistä juustoa pystyisi henkisestä lukosta johtuen syömään, mikä toisaalta hieman outoa - syömmehän viikottain toisen nisäkkään äidinmaitoa juuston muodossa. Miksiköhän asia aiheuttaa vastareaktion myös monelle muulle kun jutusta on heille kertonut? Uppoaisiko sinulle äidinmaidosta valmistettu juusto?

(Kuva: Uqbar - Creative Commons)


lauantai 20. maaliskuuta 2010

Parhaat browniet

Sikke Sumarin Rakastan ruokaa! -kirjasta napattu brownies-ohje on ihan oikeasti maailman paras. Varsinkin jos brownieiden päälle sulattaa mariannesuklaata. Suklaaöverit, kyllä! Fakta teki Sumarin ohjeella siskonsa syntymäpäiville brownies-muffineja ja hyviä tuli. Paistoaikaa kannattaa tuolloin lyhentää 30 minuutista 20 minuuttiin.

250 g suolatonta voita
200 g tummaa suklaata
180 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
150-200 g tummaa sokeria (esim. fariinisokeria tai tummaa ruokosokeria)
4 munaa
200 g saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä mukaan rouhittuna

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää ne, sokeri ja suola suklaa-voi-seoksen joukkoon. Vatkaa munat kevyesti ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi pähkinät. Pane taikina neliskanttiseen 20 x 30 senttimetrin kokoiseen vuokaan (tai kaada silikoniseen muffinivuokaan). Paista uunissa 180C noin 30 minuuttia tai jos teet muffineita laske paistoaikaa 20 minuuttiin. Anna jäähtyä ja leikkaa neliöiksi (tai poista muffinivuoasta). Jos haluat voit kuorruttaa browniet sulatetulla mariannesuklaalla. Kuorruta browniet kun ne ovat jäähtyneet, mutta kaada kuorrute päälle ennen kuin leikkaat browniet neliöiksi. Sama pätee muffineihin: kuorruta muffinit jäähtyneinä, mutta kun ne ovat vielä muffinivuoassa.

BROWNIEN HISTORIA
Amerikkalaisten rakastamat herkut, browniet, syntyivät luonnollisesti jenkkien toimesta. Vaikka brownieiden syntykaupunkia ei tiedetä tarkasti, on herkkujen syntyaika sijoitettu 1900-luvun alkuun. Kuten kaikkiin klassikkoherkkuihin myös brownien syntyyn liittyy monta myyttiä. Erään tarinaan mukaan ensimmäinen brownie syntyi kokin lisätessä vahingossa sulanutta suklaata keksikasaan. Toisen tarun mukaan browniet syntyivät kun suklaakakkua tehnyt kokki huomasi laittaneensa mukaan liian vähän jauhoja. Varmaa on kuitenkin vain se, että ensimmäisen kerran brownie-resepti julkaistiin vuonna 1906
The Boston Cooking-School Cook Book -kirjassa, jonka aiempaa versiota muuten myydään edelleen!

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Luomu houkuttelee huijareita

Muutama viikko sitten kerroin luomua suosivan tammikuun laskusta. Ruokakustannuksemme nousivat 50%, mutta toisaalta söimme hyvin ja terveellisesti. Vai söimmekö? Ainakin nimittäin Iso-Britanniassa on tullut ilmi luomuhuijaus, jossa tavallisten tomaattien tuottaja möi tuotteitaan luomuna ja moninkertaiseen hintaan. The Times -lehden uutisen mukaan mies sai huijauksestaan kolmen vuoden tuomion ja kolmen miljoonan punnan sakot. Se siis huijausluomun lasku. Suomalaisten ei kuitenkaan (toivottavasti) tarvitse olla huolissaan, sillä kuten Kemikaalicocktailista bongaamassani Eviran esityksessä todetaan valvotaan Suomessa luomutuotantoa tarkasti. Suomalaisen luomun ainakin siis pitäisi olla ihan oikeaa luomua. Toivotaan!

(Kuva: Muffet - Creative Commons)

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Ranskalainen sipulikeitto

Lauantaina flunssa helpotti sen verran, että keittiössämme päästiin jo kokkailemaan. Päätimme kokeilla ranskalaista sipulikeittoa Faktan löydettyä Nigel Slaterin klassisen reseptin. Kokkaillessa muutimme hieman ohjeita ja mokasimme keiton suurustuksen: ohjeessa kypsyneitä sipuleita paistetaan hetki vehnäjauhoissa, mutta unohdimme vaiheen ja jouduimme suurustamaan keiton jälkikäteen Maizenalla. Keitosta tuli joka tapauksessa mielettömän hyvää ja se on muuten Coq au vin -reseptin ohella ainut ranskalainen F&F-kokeilu. Ohje on 4-6 henkilölle.

700 g sipuleita
50 g kirnuvoita
loraus oliiviöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1.75 l lihalientä (me teimme vasikan fonduesta)
2 dl kuivaa valkoviiniä (käytimme Pinot Grigiota)
maalaisleipää
emmentalia (mustaleima)

Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä pannu, mutta älä kuumaksi. Lisää loraus oliiviöljyä sekä 50 grammaa voita. Anna voin sulaa. Lisää sipulit ja sekoita kunnolla voihin. Anna kuullottua miedosti lämpimällä pannulla (me pidimme 3-asteella, mutta tämä riippuu liedestä) koko ajan sekoitellen noin 25 minuuttia.

Anna sipulien kuulottua samassa lämpötilassa vielä 20 minuuttia, mutta sekoittele nyt harvemmin. Näin sipuleihin tulee hieman väriä. Älä kuitenkaan anna sipuleiden palaa, sillä mieto ja pitkä kuullotus on keiton juju! Sipulit ovat valmiita kun ne murskautuvat helposti sormien välissä, ovat kauniin keltaisia ja maultaan makeita. Jos haluat, voit tehostaa karamellisoitumista lisäämällä alussa hyppysellisen sokeria.

Kun sipulit ovat valmiita, lisää vehnäjauho ja sekoita pannulla muutama minuutti. Lisää tämän jälkeen kuiva valkoviini, nosta lämpöä ja anna viinin kiehahtaa. Lisää lihaliemi ja keiton kiehua hiljalleen noin 45 minuuttia.

Kun keitto on kiehunut 35 minuuttia, laita uuni 225C. Leikkaa maalaisleivästä ohuet viipaleet, joista teet keitolle kannen. Me käytimme kahta viipaletta per annos, jotta saimme juuri sopivan kokoiset kannet. Paahda leipäviipaleet leivänpaahtimessa. Annostele keitto uuninkestäville keittolautasille, laita päälle paahdetut leipäviipaleet "kansiksi" ja lisää päälle vielä raastettua emmentalia. Laita uuniin ja kypsennä kunnes juusto on sulanut ja kullankeltainen. Nauti kuivan valkoviinin kera.

MIKSI SIPULI ITKETTÄÄ?
Pilkottuasi 700g sipuleita muistat, että sipuli itkettää. Jotkut taistelevat itkua vastaan hammasta purren, osa leikkaa sipulinsa snorkkelit päässä. Miksi sipuli kuitenkaan itkettää? Kyse ei ole kokin herkistymisestä kohta pannulle pääsevän sipulin takia vaan puhtaasta kemiasta. Kun sipulia nimittäin leikataan, vapautuu sen rikkoutuneista solukoista kemikaaleja, jotka reagoivat keskenään muodostaen kaasua. Kun tämä kaasu yhdistyy silmien nesteeseen muodostuu rikkihappoa, joka luonnollisesti ärsyttää silmien kyynelkanavia. Suojellakseen silmiä keho siis tuottaa enemmän kyyneleitä huuhtoakseen rikkihapon pois. Välttääkseen itkukohtauksen kokki voi joko pakastaa sipulin 10 minuutiksi tai leikata sipulia veden alla. Fakta kuitenkin huomasi, että myös pelkällä suulla hengittäminen auttaa valuviin silmiin. Keinon pätevyydestä ei kuitenkaan löydy tieteellistä näyttöä, joten kokeilkaa omalla vastuulla!

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Ruokaa ja viihdettä

Flunssasta johtuen ei ole tullut kokkailtua vaan lähinnä tuijoteltua sarjoja ja leffoja sängyn pohjalta. Onneksi myös puolivalmiista saa ihan hyvää ruokaa ja viikolla teinkin itselleni ison satsin Tom Kha -keittoa, joka ei vastannut toki täysin itsetehtyä mutta kelpasi hyvin kipeänä. Katsokaapas miten helposti se onnistui (ohje on siis Spice Up!:n tom yam -tahnapurkista, mutta lisäsin hieman aineksia):

4dl kookosmaitoa
4 dl kasvislientä
1 pussi katkarapuja
1 thaipakastevihannespussi
1 punainen chili (tai muutama kuivattu)
1 limen mehu (ja toinen tarjoiluun)
3 rkl kalakastiketta
1 prk tom yam -tahnaa (Spice Up)
tuoretta korianteria
muutama limelehti (jos löytyy)
1 tl panang-currytahnaa (jos löytyy)

Kiehauta kasvisliemi ja kookosmaito. Lisää jäiset vihannekset ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää pilkottu punainen chili, tom yam -tahna, limemehu, kalakastike ja limelehdet sekä currytahnaa jos kaapista niitä löytyy. Kiehauta muutama minuutti ja lisää katkaravut. Ota pois liedeltä ja anna katkarapujen sulaa. Tarjoile tuoreen korianterin sekä limelohkon kera.

(Kuva: Mad Men)

SARJAVINKKI MUILLE KIPEILLE
Maailman paras sarja sitten Sinkkuelämän (toim. huom. tämä on vain ja ainoastaan Faktan mielipide) taitaa olla kuvassakin oleva Mad Men. 1960-luvun mainosmaailmaan sukeltava sarja vakuuttaa paitsi puvustuksellaan ja näyttelijöillään myös ihastuttavan moniulotteisilla hahmoilla. Jokaista hahmoa rakastaa ja vihaa/säälii/halveksii samanaikaisesti eikä koskaan voi olla varma mitä sarjassa seuraavaksi tapahtuu. Harvinaisen hyvin käsikirjoitettua sarjaa kannattaa ehdottomasti katsoa maratonina ja tuotantokausia voi ostaa muun muassa Amazonista. Nelosella sarjan uudet jaksot alkavat nähtävästi 31.3. Suosittelen!

torstai 11. maaliskuuta 2010

Einestä pöytään

Yritykseni selättää flunssa tekemällä töitä peiton alta on osoittautunut epäonnistuneeksi. Kuumeilu jatkuu, joten kai se on uskottava ja levättävä ihan oikeasti. Rehellisesti sanottuna yksin kotona löhöily on kuitenkin hermoja raastavaa. Omituista, että kun pitää ottaa iisisti, haluaisi eniten tehdä jotain. Ihan mitä vaan.

Toisaalta kuumeisena kotoilu ei tunnu levolta vaan pelkältä tuskailulta. Ei nimittäin jaksa tehdä niitä parhaita vapaa-ajan juttuja kuten kokkailla. Ostinkin tänään enemmän eineksiä kuin olen ostanut viimeisen puolen vuoden aikana yhteensä. Mukaan lähti kaksi pakastekeittoa, kasvishernekeitto, tuorepastaa, purkkipastakastiketta sekä valmiita (!) lettuja. Ruokahalu on ainakin siis tallella....

Nyt pitäisi vain keksiä jotain "levollista" tekemistä. Huominen on turvattu elokuvilla ja britti-Ellellä, mutta ajatus viikonlopusta neljän seinän kauhistuttaa. Ei kai auta muu kuin kääriytyä vilttiin, juoda flunssajuomaa ja toivoa parasta.

(Kuva: Photo Giddy - Creative Commons)

tiistai 9. maaliskuuta 2010

Tulihan se sieltä...

Koko talven olen vannonut superfoodien ja smoothien voimaan flunssan välttämiseksi. Koko talvi menikin ilman flunssaa ja suosittelin super-smoothietani jokaiselle vastaantulevalle niiskuttajalle. Nyt alan pohtimaan johtuiko flunssattomuuteni vain järkyttävästä työmäärästä, sillä heti kun kiire helpotti tuli sitä korvaamaan kurkkukipu ja nuhainen olo. Noh, onneksi kotoa löytyy flunssajuoman ainekset. Nyt peiton alle (ja huomenna töihin)!

T. Fakta

Tervetuloa viinitastingiin!

Tämä viinitasting järjestetään sinun kotonasi. Siis juuri sinun, siellä tietokoneen takana! ViiniTV nimittäin järjestää (nähtävästi jo toisen) virtuaalisen viinitasting-chatin, johon voi osallistua kuka tahansa omalta kotisohvaltaan. Tasting järjestetään 19.3 klo 19 ja mukaan pääset kirjautumalla ViiniTV:n chattiin salasanalla viinitv. Tällä kertaa maistelussa on australialainen De Bortoli -viini, jonka jokainen osallistuja siis hankkii itse Alkosta. Tässä vielä hieman infoa suoraan tiedotteesta:

"Virtuaalitastingissa kuka tahansa viinin lipittelystä nauttiva voi ottaa osaa viinitastingiin omalta kotisohvaltaan. Maistelijoiden sekalainen seurakunta kokoontuu sovittuna ajankohtana ViiniTV:n ylläpitämään chattihuoneeseen, jossa viininmaistelua säestää leppoisa rupattelu.

Maistelussa olevan De Bortolin viinitalon edustaja ottaa osaa tastingiin ja keskustelee viinistä osanottajien kanssa!

Virtuaalitasting jatkaa Internetissä toimivan ViiniTV:n rennon viinikulttuurin filosofiaa. Uskomme, että se kasvaa maan merkittävimmäksi viinitastingtapahtumaksi nopeasti. ViiniTV:n virtuaalitasting on ensimmäinen webkameroiden kanssa toteutettu onlinetasting maailmassa."

Kuulostaa hauskalta idealta! Itse emme viineistä hirveästi tiedä, mutta olemmekin viinimaailmassa ikuisia etsijöitä*. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä osallistumme tähän tastingiin, mutta pistämme toki siitä vielä lisää viestiä. Olisi mukavaa jos F&F-lukijat ja muut bloggarit pääsisivät myös mukaan!

(* viimeisin löyty oli australialainen Peter Lehmannin Barossa Shiraz vuodelta 2006, joka on suosittelun arvoinen! Ei siis ihme, että viinitila valittiin vuonna 2008 Australian parhaaksi viinintuottajaksi.)
(kuva: Shoot Art, Not Each Other - Creative Commons)

maanantai 8. maaliskuuta 2010

Punajuuripesto

Maanantai. Väsyttää eikä jaksa mitään. Onneksi tämä punajuuripestopasta salata ricottalla on sen verran helppo ruoka, että se onnistuu myös viikon alusta. Alkuperäinen resepti löytyi täältä. Pestoa ohjeella tulee noin 4 annokseen, mutta juuston määrä on tässä kahdelle. Ohjetta on hieman muokattu ja se paitsi näyttää myös maistuu paremmalta jos annokseen lisää päälle hieman rucola-salaattia.

Pesto:
1 iso punajuuri raastettuna
n.100g parmesania raastettuna
4 tl paahdettuja pinjansiemeniä
sitruunamehua
2 tl raastettua valkosipulia
noin 1,5dl rucolaa (tiiviisti pakattuna, tämä tulee siis itse pestoon)
n.50 ml oliiviöljyä
suolaa
pippuria
rucolaa annoksen päälle

Uuniricotta:
1 salata ricotta (ei siis pehmeää vaan kovaa ricottaa)
1 punainen kuivattu chili
hyppysellinen timjamia
oliiviöljyä
pippuria

Laita uuni 200C. Valmista pesto: jauha tehosekoittimessa kaikki ainekset ja maista. Lisää aineksia tarvittaessa. Leikkaa ricotta 4 osaan, laita uunivuokaan. Laita päälle oliiviöljyä, timjamia, chiliä ja pippuria. Kääntele ricottaa niin, että se maustuu kokonaan. Paista uunissa kunnes juusto alkaa tummua, noin 20 minuuttia. Keitä pasta. Sekoita pesto pastaan ja tarjoile ricottan sekä rucolan kera.

RICOTTAA, RICOTTA SALATAA, RICOTTA INFORNATAA...
Kuten otsikko kertoo, löytyy ricottasta erilaisia variaatioita. Ricotta nimi on italiaa ja tarkoittaa "uudelleen valmistettua". Nimi kertookin juuston tekotavasta: juusto tehdään toisten juustojen valmistuksessa ylijäävästä herasta, joka kuumennetaan, jäähdytetään ja siivilöidään. Ricottalla tarkoitetaan yleensä pehmeää tuorejuustoa, jota käytetään jälkiruoissa. Ricotta salata on sen sijaan "kuivattua", kovaa ja suolaista ricottaa, jota käytetään suolaisissa ruoissa. Ricotta infornata ei sen sijaan ole oma juustonsa vaan Sisiliassa ja Sardiniassa suosittu tapa valmistaa ricottaa uunissa. Erikoisin ricotta-variaatio on kuitenkin ricotta scanta, joka valmistetaan tavallisesta ricotasta hapattamalla. Ricottaa säilötään noin 100 päivää, jonka aikana siitä muodostuu homemaista ja pehmeää juustoa, jonka tuoksu ja maku ovat "erittäin aromaattisia". Hmmmm....

lauantai 6. maaliskuuta 2010

Pizzasarja jatkuu: Lady Liberty

Olemme kehuneet useasti Kolmannelta linjalta löytyvän Moinamoti-ravintolan Lady Liberty -pizzaa. Siis sitä pizzaa joka p-a-r-h-a-u-t-t-a väsyneinä lauantaipäivinä. Muutama kuukausi sitten päätimme kokeilla itse Lady Libertyn valmistusta ja kokeilu onnistui "ihan jees". Esikuvan tasolle emme päässeet, mutta ihan hyvää tämäkin oli. Käytimme pizzassa afrikkalaisen maistettua kanaa, jota oli jäänyt yli edellisiltä kokkailuilta. Kanan voi toki maustaa miten tahansa, mutta ainakin alkuperäisessä pizzassa kana on hieman tulista. Jos kokeilette tätä (kannattaa!) niin pistäkääpäs kehitysideoita jakoon! Kehitysasteelle jäi erityisesti tomaattikastikkeen koostumus..

1 tlk Mutti-tomaattipyreetä
1 punainen chili tai pieniä punaisia chilejä viipaleina
sipulia renkaina
1 iso tomaatti viipaleita
1 afrikkalaisittain maistettu kanafile
suolaa
pippuria
1 rkl sambal oelek -tahnaa
tuoretta korianteria
pizzajuustoa

Laita uuni 300C. Tee seuraavaksi pizzapohja F&F-ohjeella. Sekoita tomaattipyreeseen suolaa, pippuria ja sambal oelek -tahnaa. Levitä tomaattikastike pizzapohjalle, lisää pilkottu kana ja paista kuumassa uunissa 7 minuuttia. Lisää tuore tomatti, sipuli, viipaloitua punaista chiliä sekä pizzajuustoa. Paista vielä muutama minuutti.

COPYCAT-RUOKAA
Joskus hyvän ravintolaillallisen jälkeen harmittelee, ettei itse osaa tai pysty tekemään samaa annosta kotona. Ainakin jenkit tuntuvat olevan ravintola-annoksien perään, sillä netistä löytyy huima määrä copycat-blogeja, joissa etsitään ja kehitellään reseptejä, jotka muistuttavat mahdollisimman paljon ravintoloiden (usein ketjujen) ruokia. Tässä muutama linkki: Copykat Recipes, Justmecooking (täältä löytyy lähinnä pikaravintoloiden ohjeita, mutta myös Ben & Jerry'sin Cherry Garcia -resepti!). Mitäköhän suomalaisia ravintolaruokia kannattaisi yrittää kopioida. Ainakin Chez Jasu oli tehnyt spelttilisuketta ravintola Juuren tapaan.


torstai 4. maaliskuuta 2010

Ravintola- ja kahvilavinkki Tallinnaan


Faktan viime viikonloppu Tallinassa meni lähinnä työn parissa, mutta onneksi aikaa oli myös ruokailuun. Suunnitelma testata Vanhassa Kaupungissa sijaitsevaa Clazzia kaatui, mutta nautimme erinomaisen illallisen opiskelijoiden ja taideväen suosimassa Hell Huntissa.

Lauantaina nautittu lohiannos oli sen verran hyvä, että sunnuntaina päädyimme samaan paikkaan lounaalle. Juustoinen tomaattikeitto toimi mainiosti ja matkakumppanin Club Sandwich katosi lautaselta nopeasti. Lounaan jälkeen päädyimme viereiseen Anneli Viik -suklaapuotiin, jossa nautimme espressot ja konvehdit. Mukaan tarttui kolme pientä pakettia käsintehtyjä luksuskonvehteja tuliaisiksi (lue: itselle). Neljän luksuskonvehdin paketti kauniissa kääreissä kustansi noin neljä euroa ja taso oli suomalaisen Chojkon luokkaa. Aika hyvä diili siis!

(Kuva: tuleva matkabloggari Ida)

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Aamiaistaidetta

Designboom.com tarjosi tänä aamuna mielenkiintoisen artikkelin. Artikkelissa esitelty kuvasarja näyttää eri maiden aamiaistottumuksista valokuvaaja Oliver Schwarzwaldin silmin. Inspiroivaa esillepanoa ruokabloggaajillekin.

(Kuva: Designboom / Oliver Schwarzwald)

tiistai 2. maaliskuuta 2010

Luomun lasku

Onko luomu kalliimpaa kuin tavallinen ruoka? Ja kuinka paljon kalliimpaa? Noh kerrataan ensin hieman: Vehnättömän kuukauden lisäksi vietimme tammikuussa myös luomua ja lisäaineetonta ruokaa suosivaa kuukautta. Ideamme oli siis korvata "tavallinen" tuote aina kun mahdollista luomulla, mutta ruokatottumuksiamme emme vehnättömyyden lisäksi muuttaneet luomuilun perässä.

Nyt saimme vihdoin jonkinlaista tietoa luomuilun (ja vehnättömyyden?) kustannuksista, sillä postiluukusta kopsahti S-Ryhmän lehtinen, jossa on eritelty ruokakauppoihin käyttämämme rahat (emme ole bonusten perässä juoksijoita, mutta lähikaupat ovat kaikki S-Ryhmän kauppoja...). Lappusesta käy ilmi, että ruokakustannuksemme nousivat tammikuun ajalla lähes 50%! Luomua suosiva ja vehnätön tammikuu maksoi siis 1,5 "tavallisen" kuukauden verran.

Tulokset eivät sinänsä ole yllättäviä, sillä esimerkiksi Taloussanomissa ilmestyneen luomukriittisen kolumnin mukaan ainakin Briteissä luomu on jopa 60% kalliimpaa kuin "tavallinen" ruoka. Fakta kuitenkin yllättyi kuukauden laskusta, sillä optimistina kuvitteli luomun maksavan noin 30% enemmän kuin "tavallisen" ruoan. Toisaalta tämäkään linkki ei tue Faktan mielikuvaa: luomu on muuta ruokaa selvästi kalliimpaa.

Luomun kova hinta on perusteltua, mutta F&F ihmettelee miksi luomunkulutusta ei tueta esimerkiksi verohelpotuksin. Korkea hinta ei kaikkia haittaa, mutta luomuruoka on selvästi vähävaraisten ulottumattomissa. Vai mitä mieltä lukijat ovat: onko luomu liian kallista tai tulisiko luomua edes ylipäätään tukea?

(Kuva: Binary Ape - Creative Commons - Huom: Kuvassa luomutorimyyjän hintavertailua omien ja peruskaupan tuotteiden kesken. Nähtävästi luomu on ainakin jossain halvempaa!)

maanantai 1. maaliskuuta 2010

F&F kuukauden ruokablogi!

Saimme hauskan tunnustuksen Suomalaisen ruokakulttuurin edistämiskeskukselta. Fakta & Farfalle on nimittäin valittu viime kuukauden eli helmikuun ruokablogiksi! Perustelut valinnalle menevät näin:

"Fakta & Farfalle ilahduttaa ideallaan: se antaa reseptien ja ruokaan liittyvien elämysten lisäksi tilaa myös pienille ruokafaktoille ja ruokauutisten kommentoinnille. Bloggaajat ovat myös laittaneet itsensä likoon esimerkiksi viettämällä vehnätöntä kuukautta ja raportoimalla kokeilusta kiinnostavasti ja lähestyttävästi"

Aiempia tunnustuksen saamia blogeja ovat muun muassa Pastanjauhantaa, Voisilmäpeliä, Siskot kokkaa ja Vuosi Vegaanina. Muutama meille tuntematon blogi löytyi joukosta eli pitääpä tutustua. Ainakin tammikuun ruokablogiksi valittu Viva Ciabatta! -blogista löytynyt hapanjuurileipä vaikutti ehdottoman kokeiltavalta reseptiltä.