torstai 11. helmikuuta 2010

Kotijäätelö ilman jäätelökonetta

Tammikuussa vietimme paitsi vehnätöntä myös mahdollisimman lisäaineetonta kuukautta. Tavallisessa jäätelössä on harmiksemme joukko lisäaineita, joten kokeilimme jäätelön tekemistä kotona. Fakta ihastui erityisesti marjaversioon, mutta Farfallelle maistui myös suklaisempi jäätelö. Kannattaa kuitenkin ehkä kokeilla suklaaversiossa jogurtin korvaamista kermalla eli käyttämällä perinteistä jäätelöreseptiä. Täältä löytyi ainakin yksi ohje oikealle vaniljakermajäätelölle. Kotijäätelön teko-ohjeen löysimme täältä, jota kannattaa kurkkia jos nämä ohjeet ovat sekavat.

1 tlk luomukookosmaitoa (katso kirjoituksemme kookosmaidon lisäaineista)
kreikkalaista jogurttia / kermaa
mustikoita
vadelmia
Green & Black's -luomumantelisuklaata (huhhuh, miten hyvää!)
luomukaakaota

Laita tehosekoittimeen puoli tölkkiä (tai enemmän) kookosmaitoa, muutama desilitra jogurttia ja kolme desiä marjoja. Sekoita ja maista. Lisää aineksia tarvittaessa. Laita pakastimen kestävään kippoon, anna jäätyä 45 minuuttia, ota pois pakkasesta ja sekoita uudelleen tehosekoittimessa. Laita sekoitettu jäätelöaines uudelleen jääkaappiin, anna jäätyä 30 minuuttia, toista sekoitus kohta. Toista sekoittelua ja pakastamista kunnes seos on jäätelömäistä eli ainakin 4 kertaa. Suklaajäätelössä korvaat jogurtin kermalla (seuraa linkissä ollutta ohjetta) ja käytät marjojen tilalla oman maun mukaan kaakaota. Lisää viimeisen sekoituskerran jälkeen suklaapalat ja anna jähmettyä vielä kerran.

JÄÄTELÖN HISTORIASTA
Etsiessämme tietoa jäätelön historiasta kohtasimme monta eriävää tarinaa. Eräiden lähteiden mukaan jäätelön keksi Rooman keisari Nero, toiset sanovat jäisen herkun syntyneen ensimmäisen kerran Kiinassa. Vaikka molemmat väitteet ovat jää-osuuden kannalta tosia, eivät roomalaiset tai kiinalaiset nauttineet tänä päivänä tuntemaamme jäätelöä vaan pikemminkin kyse oli jään ja marjojen sekoituksesta. Kyseessä oli siis varhainen sorbetti ei jäätelö. Mutta minne jäätelö, siis kermajäätelö, juontaa juurensa? Taas lähteet vaihtelevat, mutta kiinnostavin tarina vie jäätelöhistorioitsijat 1600-luvun Englantiin. Väitteiden mukaan vuosina 1600-1649 hallinneen kuningas Kaarle I:n hovikokki keksi supersalaisen "jääkerman" reseptin, jota varjeltiin kuin valtion salaisuutta konsanaan. Historioitsijat eivät tiedä saiko kokki salaisuuden pitämisestä ruhtinaalliset palkkiot vai oliko suun supussa pitäminen varmistettu mestauksen uhalla, mutta salaisuutena jäätelöresepti pysyi aina vuoteen 1649 asti, jolloin Kaarle I menetti päänsä. Tapahtuneen jälkeen hovikokki paljasti salaisen reseptin ja jäätelön ensimmäinen versio levisi hiljalleen koko Eurooppaan – toki vain hovikeittiöihin.

2 kommenttia:

  1. Hyvä ohje ja varmaan kokeilenkin, mutta siis tämä:
    "Laita sekoitettu jäätelöaines uudelleen jääkaappiin..."
    Varmaan tarkoituksena oli sanoa pakastimeen? (Vai..?)

    VastaaPoista
  2. Heheh kyllä! Pakastimeen, pakastimee! Kiitos :)

    VastaaPoista