tiistai 23. helmikuuta 2010

Selityksen makua: heikon aamun hampurilaiset

Tiedetään, tiedetään. Blogia on tullut päivitettyä aivan liian harvoin. Onneksi hiljaisuudelle löytyy tähdelliset syyt: Fakta on aloitellut uudessa työpaikassa (ja viimeistellyt freelancer-keikkoja) ja Farfalle osallistunut Artekin UNI ON 2010 -näyttelyyn. Kiirettä on siis pitänyt, mutta käykää Artekissa ihmettelemässä miksi kokkailut ovat viime aikoina jääneet vähälle huomiolle. Se oli sen arvoista, mutta nyt täytyy keskittyä kokkailuun apinan raivolla!

Kyseisen näyttelyn avajaiset menivät viime torstaina sen verran railakkaissa merkeissä, että perjantaina otimme rehellisen lepopäivän. Aamiaiseksi nautimme kaksi Moinamotin Lady Libertyä ja puoli litraa jäätelöä. Illalla päädyimme tekemään liiallisuuksiin menevät hampurilaiset, joiden ohje löytyy tästä. Vanha hampurilaisohjeemme löytyy täältä, mutta nyt pihveissä on käytetty eri maustetta ja koko setti on kuorrutettu salsalla ja mozzarellalla. Hyvää, mutta törkeän epäterveellistä!


400g jauhelihaa
muutama rkl korppujauhoja
loraus vettö
1 kananmuna
1 valkosipulinkynsi pienenä hakkeena
kourallinen tuoretta timjamia
1 tl Pohjola-maustetta (lahjoja Meiralta)
1tl Worcestershire-kastiketta
1,5 rkl soijaa
suolaa ja pippuria
salsa-kastiketta
mozzarellaa
salaattia
suolakurkkuja
tomaattia
majoneesia
ketsuppia
hampurilaisleivät (tai juustosämpylöitä, joita käytimme äkillisen juustohimon johdosta)

Sekoita korppujauhot veteen. Lisää soijakastike, Worcestershire-kastike valkosipuli, pilkottu timjami, Pohjola-maustetta suola ja pippuri. Sekoita hyvin ja anna turvota hetki. Lisää lopulta jauheliha ja kananmuna. Sekoita sopivaksi massaksi, älä sitkosta. Paista pannulla ensin toinen puoli, käännä ja paista hetki toista puolta. Lusikoi päälle salsakastiketta ja lisää mozzarellaviipaleet (teimme isoja pihvejä, joten juustoviipaleita laitoimme kaksi). Anna pihvin paistua ja juuston sulaa. Nauti kuorrutetut pihvit hampurilaisten lisukkeena.

WUUS-TUR-SHUR
Niin siis mikä? Noh Worchestershire-kastike (papukaijamerkki sille, joka osaa kirjoittaa tuon ilman Googlen apua)! Kyseinen peri-brittiläinen kastike on itseasiassa kalakastiketta, sillä sen valmistukseen käytetään anjoviksia. Maailman tunnetuin ja "alkuperäisin" resepti löytyy Lea & Perrins -yhtiöltä ja legendan mukaan kastike, kuten kaikki muukin hyvä, syntyi vahingossa. Alunperin nimittäin kastikkeen keksineet kemistit tekivät erään hienostorouvan pyynnostä curry-jauhetta, mutta päättivät kokeilla jauheen toimimista kastikemuodossa. Ensimaistelulla kastike oli aivan kitkerää ja kemistit jättivät kastikepurkit sikseen. Muutaman vuoden kuluttua kyseiset purnukat kuitenkin putkahtivat esiin ja yllätys, yllätys, niistä löytyi nykyisin tuntemaamme Woscestershire-kastiketta! Jos muuten kuulut meidän tavoit joukkoon, jolle kastikkeen nimen ääntäminen tuottaa ongelmia, voit löytää apua esimerkiksi täältä.

1 kommentti:

  1. Bling. Kalakastiketta ei muuten tehdä anjoviksesta (eli kilohailista valmistetusta skandinavisesta maustekalasäilykkeestä) vaan sardelleista (engl. anchovy). Lienee sama juttu worchestershirensoossin kohdalla?

    Sardelli-anjovis-kysymys tuntuu olevan eräs popularisoituneimmista käännösvirheistä nykyisessä ruokaskenessä - caesarsalaattiinkin ehdotetaan järjestään resepteissä anjovista, minkä laittaminen siihen ei henkilökohtaisesti tulisi pieneen mieleenkään. Sen sijaan simppeli arki-caesar syntyy hienosti korvaamalla kalliit purkkisardellit yksinkertaisesti kalakastikkeella. Niin se homma etenee.

    VastaaPoista