perjantai 12. helmikuuta 2010

Päärynäpiirakka

Viikonlopun kunniaksi näyttävä, mutta suhteellisen helppo makean piirakan ohje. Ohje on yhdistelmä luumu-mascarponepiirakkaa ja Glorian Ruoka & Viini -lehdestä löytynyttä portviinipäärynäohjetta. Käytimme portviinin sijaan kaapista löytynyttä sherryä, mutta veikkaamme portviinin tuovan piirakkaan lisää makua. Kyseinen lehti on kadoksissa, mutta ohje löytyi numerosta 8/69. Tässä käytetty ohje on kyllä muistaakseni samankaltainen, mutta jos joltain kyseinen numero löytyy niin reseptin voi laittaa kommenttiosioon. Osa reseptin kohdista on "maun mukaan", sillä ohjeet ovat tosiaan hukassa ja koska maistelemalla syntyy paras kakku!

Täyte:
2 päärynää
2dl portviiniä (tai 3dl sherryä, voit laittaa mukaan myös desin punaviiniä)
1 dl vettä
1 kanelitanko (ei pakollinen, sillä tuo jouluista makua)
1 vaniljatanko halkaistuna
3 maustepippuria
3 rkl sokeria
2 mausteneilikkaa
500g mascarponea
vaniljasokeria ja sokeria maun mukaan
sitruunanmehua maun mukaan

Pohja
200g kylmää suolatonta voita
250g vehnäjauhoja (lisäsimme näitä noin 300 grammaan)
1,1/4 dl kermaviiliä


Laita kattilaan viini, vesi ja mausteet. Anna kiehahtaa. Lisää kokonaiset kuoritut päärynät ja keittele noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä liemessä ja viipaloi ohuiksi lohkoiksi. Säästä liemi! Laita uuni 200C. Tee pohja nyppimällä vehnäjauho voihin. Lisää lopuksi kermaviili ja sekoit/vaivaa kunnolla. Muotoile palloksi ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Valmista mascarpone-täyte sekoittamalla mascarponea, sitruunamehua ja sokeria maun mukaan. Kannattaa tehdä aika makean kirpeä, jotta piirakkaan tulee kunnolla makua. Painele taikina voideltuun piirakkapohjaan, laita päälle foliota ja kaada painoksi kuivaherneitä. Paista piirakkapohjaa 15 minuuttia, ota folio pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä. Levitä pohjalle mascarpone-seos, asettele päälle päärynäviipaleet ja kaada päälle lientä ohuena norona. Koristele liemen vaniljatangoilla ja maustepippureilla

MAAILMAN SUURIN PIIRAKKASOTA
Koska aika on tällä hetkellä kortilla, korvaamme päivän faktan videolla maailman suurimmasta piirakkasodasta. Sota käytiin 7.1.2010 Texasissa. Tässä siis itse video "tunnelmamusiikilla" maustettuna. Vakavaa hommaa tuo piirakkasota!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti