tiistai 2. helmikuuta 2010

Pohjoinen dieetti

The Guardian -lehden verkkoversiosta löytyi mielenkiintoinen artikkeli "pohjoismaisesta dieetistä". Skandinaavisen ruokavalion ihannointi alkoi jutun mukaan siitä, kun Noma-ravintolan omistaja Claus Meyer toi yhteen joukon skandikokkeja, joiden yhteistyön tuloksena syntyi The New Nordic Cuisine Movement -manifesto. Manifeston keskeisin idea on tuoreiden kausivihannesten, riistan, rukiin, rasvaisen kalan sekä lähiruoan suosiminen. Kuulostaa hyvältä.

Pohjoismaisen dieetin ylistys sai uutta potkua, kun muutama vuosi sitten tanskalainen tutkijaryhmä totesi skandinaavisen ruokavalion olevan erittäin terveellistä. Mediassa löytö aiheutti uutisia eikä ihme, sillä pohjoismaista ruokavaliota verrataan tutkimuksessa terveysvaikutuksiltaan paljon ylistettyyn Välimeren ruokavalioon. Nyt pohjoismainen dieetti on laitettu kansien väliin, sillä tanskalainen Trina Hahnemann on julkaissut kirjan pohjoismaisen ruokavalion eduista resepteineen.

Ajatus on kieltämättä ihan hauska, sillä on mukavaa että pohjoismaiden ruokakulttuuria viedään eteenpäin. Itse jäin kuitenkin pohtimaan, onko esimerkiksi suomalainen ruokavalio oikeasti terveellistä vai mennäänkö kirjassa ja ruokavaliossa mielikuvien pohjalta. Guardianin toimittajan tavoin kyseenalaistan myös sen, onko pohjoismaisesta ruokavaliosta ihan oikeasti terveysruokavalioksi vai onko kyse vain kokoelmasta terveellisiä reseptejä, jotka nyt vain sattuvat löytyvän Skandinavian alueelta.

Mitä ajatuksia pohjoismainen dieetti teissä herättää? Toteutuuko manifeston ruokavalio lukijoiden kotona?

(Kuva: jamesmorton - Creative Commons)

4 kommenttia:

 1. Pari viikkoa sitten kävin ravintolassa syömässä niin perjantaina kuin lauantainakin. Perjantaina söin suomalaisen ruokavalion mukaista ruokaa (Juuri), lauantaina välimerellistä tai jotain sinne päin (Mange Sud). Sunnuntaina muistelin syömiäni ruokia ja huomasin, ettei lauantain ravintolakäynnistä tarttunut mieleen mitään makuja tai elämyksiä. Toisin oli perjantain runsaat ja jopa yllättävät maut, jotka kaikki oli tuotettu täällä Suomessa.

  Niin, miksi nyt kirjoittelen näin pitkästi tästä aiheesta tai sen vierestä...? Varmaan siksi, että olen herännyt itsekin vasta viime aikoina huomaamaan, että "suomalainen ruokavalio" kausivihanneksineen, kellariperunoineen, sienisäilykkeineen, kaloineen ja ruisleipineen yllättää useammin mauillaan kuin esimerkiksi italialainen keittiö.

  Guardianin toimittaja ja kuka tahansa on oikeassa epäillessään kirjan ruokavaliota epätodelliseksi. Emmekö me pohjoismaiset ihmiset olekin kaikista vähiten oman elämäntapamme ja ruokiemme kannattajia?

  Kyllähän tuota kaikkea on täällä saatavilla, mutta totta on sekin, että ruokailutottumuksemme ovat muuttuneet. On muodikkaampaa ja helpompaa syödä pastaa, pitsaa, kiinalaista jne vaikka terveellistä ja maukasta ruokaa olisi omastakin takaa. Mukava huomata, että sitäkin halutaan nostaa esille.

  Kylläpäs tuli pitkä kommentti. Toivottavasti punainen lanka pysyy näkyvillä...

  VastaaPoista
 2. Punainen lanka pysyi, kiitos pidemmästä kommentista :) Tottahan se tosiaan on, että pohjoismainen ruoka on puhtaimmillaan tosi terveellistä. Mietin vain tuossa postauksessa sitä , syövätkö ihmiset oikeasti Suomessa noin... Itse kyllä huomannut tämän talven aikana kuinka marjojen syöminen on parantanut fiilistä (tähän liittyy kyllä myös kiireen vähentäminen, muutenkin terveellinen ja tuore ruokavalio sekä maca-jauhe...luin muuten myös, että sesaminsiemenillä on positiivinen vaikutus serotoniinin välittäjäaineisiin, joten voisiko kaamosangstin välttäminen johtua siitä?). Huh nyt kyllä taisi tästä kadota punainen lanka :D

  Pakko kyllä vielä komppaa kommenttia Juuresta. Hyvää ja tuoretta ruokaa! Harmi, että hinnat ovat hieman nousseet. Muistan kun sapaksen sai vielä 3 eurolla...:) Pitäisi kyllä itsekin ottaa haltuun perinneruokien taidot keittiössä. Nyt ollaan menty aika kansainvälisillä vesillä..

  VastaaPoista
 3. Suomalaisten ruokavaliossa on minusta vikana se, että kasviksia käytetään aivan liian vähän ja yksipuolisesti. Marjojakin syödään liian vähän ja aina runsaan sokerin kanssa. Sokeria käytetään muutenkin liikaa, kuten myös perunaa, leipää, pastaa... ja margariinia, valmisruokia ja muuta pitkälle prosessoitua.
  Hyviä ruokia ja ohjeita tietysti löytyy ja suomalaisittain voi helposti syödä terveellisesti.

  VastaaPoista
 4. Hei, mä mietin marraskuussa blogissani samaa aihetta, käykää kurkkaamassa.

  Taitaa olla niin, että harva syö sen terveellisen pohjoismaisen ruokavalion mukaan. Syynä ainakin Suomessa on minusta suurelta osin saatavuus. Niitä parhaita (ja terveellisimpiä!) juttuja, kuten marjoja, sieniä ja hirvenlihaa, on taviskaupoista (ja monista erikoisemmistakin) vaikea saada. Onneksi asiaan on ainakin pk-seudulla tullut viime vuoden aikana vähän parannusta (maatilatori, juuren puoti).

  VastaaPoista