perjantai 4. kesäkuuta 2010

Kauppamafia kieltää luomun?

Facebookista löytyy kiinnostava Terveellinen ruoka takaisin lähikauppoihin, ja pienet ravintolat kunniaan -ryhmä, jossa paitsi muistellaan entisajan lähikauppojen tarjontaa myös parjataan nykyistä kahden "kauppamafian" ylivaltaa. Hienoa huomata, että jo yli 4000 ihmistä kiinnostaa hyvälaatuinen (usein luomu) ruoka ja pienten kauppiaiden tukeminen! Ryhmän sivulla kyseltiin joku aika sitten elintarvikealalla työskennelleiden kommentteja siitä, miksi Suomesta löytyy käytännössä vain kahden ketjun kauppoja ja miksi niiden hyllyt pursuilevat e-koodeilla varustettua valmisruokaa. Tässä yhden entisen kauppiaan vastaus (johon pyysimme kommentit myös SOK:lta, katso postauksen lopusta!):

"Mulla on ollut kaksi ruokakauppaa. Elintarviketeollisuusmafia ja keskusliikemafia sanelee kaiken ja elintarvikemukaturvallisusvirasto Evira ajaa kaikilla toimillaan teollisuuden ja keskusliikkeiden etua, ei misään nimessä kuluttajan etua. Pykälät suunnitellaan yhdessä teollisuuden kanssa sellaisiksi, että hyllyssä saa olla vain teollisuuden mössöjä ja uunista saa vain Faxzerin valmispakasteita. Kylmälaitteiden lämpötilaseuranta on yksi iso vitsi, jonka kaikki kaupassa työskennelleet ymmärtävät. Keskusliikkeiden mafiapomot kiertävät pikkukaupat ja kieltävät ostamasta suoraan luomutilallisilta (ainakin paikallinen SOK). K-ruokakauppias saa hieman enempi itsenäisesti päättää, mitä hyllyyn ottaa, mutta tietty pakkovalikoima ja teollisuuden pakkotarjoukset pitää kuitenkin olla saatavilla.

Tehotuotanto on tehottomin tapa käsitellä eläimiä. Jos unohdetaan eläinten oikeudet ja elmämän laatu, niin rahassa ajateltunakin se on tehottominta. 50% lihasta päätyy roskikseen ylipäiväisenä pikatukusta, marketista ja osa jopa kuluttajan jääkaapista. Omalta pihalta grilliin tapetusta kanasta tulee käytettyä 100%. Jopa ne jalat kynsineen syödään. Kylmäketjua ei tarvita, kun kana on vielä lämmin, kun se pannaan grilliin. Nyt niitä jalkoja täytyy hakea pakasteena eräästä etnokaupasta.

Elintarviketarkastaja on kuluttajan vihollinen numero yksi. Perusteluna kaikelle paskalle, mitä heiltä kauppiaille ja ravintoloitsijoille tulee, on aina se sama virsi:"Haluattehan te itsekin myydä parasta ja tuoreinta." Tuosta pitää paikkansa vain se, että tahtotila kauppiaan kannalta on todellinen, mutta Evira ei sitä laatua ja tuoreutta ainakaan takaa vaan usein päin vastoin rajoittaa. Teollisuuden painostuksesta mm. kalaan ei tullut pyyntipäiväystä, vaikka kuluttajat sitä kaipasivatkin. Marketin muka tuore kala on pussiin pakattua haisevaa paskaa, koska sen kuuluu kiertää teollisuuden välikäsien ja välistävetäjien kautta. Sitä ei pääse painelemaan, kääntelemään, tutkimaan silmää ja hajua. Sama toki lihatuotteiden suhteen.

Elintarviketeollisuusmafia on soluttautunut mm. täysin tyhjänpäiväiseen valtion ravitsemusneuvottelukuntaan (hyi helvetti, mikä nimi), joka säätelee kansalle ravintosuositukset. Neuvottelukunnan puheenjohtajalla on seitsemän vuoden tausta margariiniteollisuudessa. Samainen mafia on luonut mm. http://www.facebook.com/l/5862c;ruokatieto.fi -sivuston, jolla ei ole mitään tekemistä ruokatiedon kanssa. Sen hallituksessa istuvat teollisuuspohatat ja sivusto on täynnä valmisruokien ja einesten ylistystä ja ruokaohjeita pakastevihanneksineen.
Margariinia ei muuten kovin monesta valtiosta löydy. Se on teollisuustuote ja ihmiselle tarpeeton. Voi on terveellisempää, mutta teollisuus käyttää miljoonia vuosittain tämän tosiasian kumoamiseksi. Teollisuus on valjastanut TV-kokit myymään paskaansa ja iskelmälaulajat laulavat pakastepitsalauluja ja nyt jopa ravitsemusterapeutit mainostavat teollisuuden maustenappeja. Danonen mainoksia tule kolme erilaista yhden TV:n mainoskatkon aikana. Ovat muka erityisen terveellisiä, vaikka Lidlin jugurtti ajaa saman asian. Saarioisten einekset ovat muka äitien tekemää ruokaa. Äiti on niin pyhä asia, ettei sitä saa kritisoida.

Oma pienten kauppojen maahantuonti on tehty mahdottomaksi. Elintarvikepakkauksessa pitää olla ingredientsit ja nutrition factsit suomeksi ja ennenkaikkea pakkoruotsiksi. Sellaisen pakkausmerkinnän voi toki käännättää ja tilata tehtaalta, jos ostaa kontillisen tavaraa. Osta siinä sitten esim. viikossa vanhenevaa Fetaa kontillinen. Jos taas tulostelet tarroja jokaiseen 50 sentin hintaiseen tuotteeseen ja liimailet niitä niihin, niin tuotteen hinta onkin sitten äkkiä euron.

Eikä siinä vielä kaikki. Pienen maahantuojan riesana on Suomen tulli -niminen mafia, joka vaatii mm. Hollannissa valmistetun Old Jamaica Ginger Beerin _Suomen virvoitusjuomien valmisteveroa_ maksettavaksi. Kun väittää vastaan, että meillähän on ollut vuodesta 1995 asti tavaroiden ja palvelujen vapaa liikkuvuus jäsenvaltioiden kesken EU:n perustamissopimuksen mukaisesti, niin vastaus on, että me olemme Suomen tulli ja sinähän maksat. Voit aina valittaa EU:n komissiolle ja vaatia Suomen valtiota maksamaan verot sinulle takaisin. Lisäksi tulli voi vaatia maksamaan ns. kierrätysmaksun, koska pientä kauppiasta (eikä edes isompaa: Lidl) kelpuuteta Palpan järjestelmään. Hohhoijaa. Suomen Tulli -niminen mafiai voi myös vaatia jäsenvaltioiden välisessä kaupassa liikkuvista tavaraeristä (esim. laatikollinen Oishi -vihreä teejuomaa) viisi pullollista näytteeksi a 490 euroa), jos haluaa, ettei pikkukauppias niitä enää tuo maahan. Laitonta, mutta minkäs teet. EU:n komissiossa noiden tappelu kestäisi 2-3 vuotta vähintään.

Elintarviketurvallisuudesta voisin vielä kyseenalaistaa sellaisen seikan, että Eviralle tärkeintä on, ettei kukaan koskaan Suomessa saa ikinä ripulia. Missään ei saa olla mitään mikrobeja. Eihän kukaan ruokakauppias toki asiakkailleen ripulia haluaisikaan, mutta: Ihmisen immuniteetti on sen verran mielenkiintoinen, että kun niitä mikrobeja keinotekoisesti vähennetään, niin immuniteetti heikkenee samassa suhteessa. Käynti Ruotsissa tai Virossa voi aiheuttaa jo turistiripulin, vaikka bakteerikantojen ero on hyvin pieni. Siksi olisi parempi, että suolisto saisi pieniä määriä noroa, e-colia, salmonellaa, kampyloa, jne. säännöllisesti, mutta vain pieniä määriä. Koska niiden saanti ei ole Suomessa mahdollista, niin sitä voi harjoitella lomamatkoillaan etelässä ja joku saattaa lopulta välttyä vatsataudilta jopa Egyptissä.

Mielenkiintoinen kasku tästä immuniteetista: Oululainen ravintola syötti 120 asiakkaalle kuumentamattomina ulkomaisia pakastemarjoja, jonka seurauksena 30 sai norosta vatsaoireita. Nämä 30 olivat Eviralle kauhistus ja se uutisoitiin sanomalehti Arinan (anteeksi Kalevan) etusivulla isona uutisena. Ilmeisesti teollisuus on antanut Eviralle päiväkäskyn paheksua mediassa ulkomaisia pakastemarjoja säännöllisesti. Kysymys kuuluu: Miksi niitä n. 90 oireettomnina selvinneitä ei pidetty uutisena? Itse syön säännöllisesti ulkomaisia pakastemarjoja kuumentamatta niitä, eikä minulla ole koskaan ollut niiden takia vatsatautia.

Kun tuli tuo media tuossa mainittua, niin muistuttaisin vielä, että media on teollisuusmafian ja keskusliikkeiden orja. Eivät sano pahaa sanaa isännistään, jotka rahoittavat varmaankin luokkaa 80-90% kaikesta kassavirrasta, joilla myös toimittajien palkat maksetaan. Kenen suojakaasumarinadia syöt, sen lauluja laulat, vai miten se meni. Voisin kirjoittaa kokonaisen kirjan tästä aiheesta, mutta kuka sen kustantaisi? Ei varmasti kukaan. Kuka sen jakelisi? Ei varmasti tulisi R-kioskin hyllyyn ihan ekana sellainen kirja.

Ainoa tapa välittää objektiivista tai sanoisinko edes ns. vastapuolen näkemystä näistä asioista on netti ja mm. sosiaalinen media, kuten Facebook. Tulkoon vielä lopuksi mainittua, ettei minulla ole mitään intressejä tai kilpailutilannetta elintarviketeollisuuden tai keskusliikkeiden kanssa -ainakaan enää. Kuluttajan etua tässä lähinnä ajattelen. Joskus ehkä on ollut jotain vastakkainasettelua mm. SOK:n kanssa, kun valtuusto antoi vastapäisen tontin Arinamafialle, johon sitten pykäsivät ison lasipalatsin. Se ei kuitenkaan muuta miksikään edellä kuvattuja tosiasioita elintarvikekaupasta ja Suomen elintarviketeollisuus- ja keskusliikemafiasta.

Muutan elokuussa Thaimaahan ja täytyy kyllä sanoa, että aika paljon siihen on vaikuttanut tämä Suomen elintarviketilanne ja yleensäkin se, että täällä on kaikki periaatteessa erikseen kiellettyä ja joka asiaa valvoo joku valvontavirasto ja kallispalkkainen (minun rahoillani elävä) tarkastajan tarkastaja. Elintarviketarkastaja on tärkeämpi kuin keskusliikkeiden kanssa kilpaileva pikkukauppias, jolla on oma maahantuonti.
Toivottavasti tämä avartaa ehkä juuri sinun näkemystäsi siitä, miksi kaupasta ei saa tuoreita elintarvikkeita tai lähiruokaa."

Facebook-ryhmä ja sen seinällä julkaistu kommentti olivat sen kiinnostavia, että Fakta päätti ottaa puhelimen käteen ja olla suoraan yhteydessä SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotuun. Facebook-ryhmän seinällä julkaistun kommentin väitteet siitä, ettei SOK:n pienkaupat saa ottaa valikoimiinsa luomutuotteita lähituottajilta Alarotu kieltää jyrkästi.

"Väite ei missään tapauksessa pidä paikkaansa. Päinvastoin, jos tarkastelee S-ryhmän maakuntakauppojen valikoimaa voi huomata helposti, että tuotteita ostetaan paljon lähitiloilta. Esimerkiksi oman mökkikuntani S-kauppa myy paikallisten tuottajien vihanneksia sekä jopa paikallisen pientilallisen myymää hanhenlihaa", Alarotu kommentoi.

Kuka sitten kauppojen valikoimasta päättää ja miksi luomu on edelleen enemmänkin poikkeus kuin sääntö?

"
Alueosuuskauppa vastaa kaikkien alueella olevien kauppojen toiminnasta. Luomutarjontaan pienissä kaupoissa vaikuttaa tietysti se, että pienten kauppojen tilat ovat rajalliset. Lisäksi luomutuotanto Suomessa ei riitä kaikkien kauppojen tarpeisiin. Painotan kuitenkin, että SOK:n toimintamalli tukee paikallisten tuottajien pääsyä valikoimiin, emmekä missään tapauksessa kiellä luomu- tai lähituotteiden ostoa", Alarotu vastaa.

Mistä entisen kauppiaan kommentit luomukiellosta sitten johtuvat? Miksi luomua ei tuoteta ENEMMÄN jos nykyisellään sen tuotanto ei riitä kaikkien kauppojen tarpeisiin? Olisi kiinnostavaa kuulla asiasta lisää joko tämän blogin kommenteissa tai tuon ryhmän seinällä!

Toisaalta on todettava, että ehkä asiassa mennään (hitaasti) eteenpäin myös Suomessa. Sain nimittäin SOK:n viestinnältä tiedotteen, jonka mukaan Lahdessa kokeillaan uutta lähiruokahanketta. Lahden Alueen Kehittämisyhtiö LAKESin hankkeessa kaikkiin Lahden S-marketteihin tuodaan erilliset (käsittääkseni pysyvät) lähiruokahyllyt, joista kuluttaja löytää kätevästi paikallisten tuottajien tuotteita. Kiinnostavaa ja innostavaa – toivotaan, että sama hanke rantautuu myös Helsingin alueelle! Alarodun kommentteihin viitaten on pakko vielä mainita, että tuokin sopimus tehtiin paikallisen Osuuskauppa Hämeenmaan kanssa. Toisin sanoen, luomu- ja lähiruokapalautetta kannattaa varmaankin laittaa paikallisten osuuskauppojen suuntaan, joiden yhteystiedot löydät täältä.


(Kuva: Mermaid99 - Creative Commons)

12 kommenttia:

  1. Hei!

    Kiitos tästä ryhmästä!! Kannattaa muuten tutustua Antti Heikkilän tuotantoon. Hän ymmärtää ravitsemuksen päälle ja ottaa asioista selvää. Hän kirjoittaa suorin sanoin elintarviketeollisuudesta, sen häikäilemättömyydestä ja siitä, mitä massatuotannon lopputuote oikeasti on.

    Todellakin, vaadimme luomuruokaa ja vaihtoehtoja kaikkien ulottuville!

    VastaaPoista
  2. Pakko siis huomauttaa, ettei ryhmä ole meidän perustama. Mutta siis toivotaan, että se tavoittaa myös tämän postauksen kautta mahdollisimman paljon ihmisiä :)

    Antti Heikkilästä olen lukenut jonkin verran ja allekirjoitan kyllä osan miehen puheista :)

    T. Fakta

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa! Ja samalla uskomatonta. Puhutaanko tästä tosiaan ääneen?

    Olen joutunut todella tekemään töitä löytääkseni tuoreita ja maistuvia raaka-aineita Suomessa. Onneksi Helsingissä on muutamia kauppiaita, jotka ovat kaikesta huolimatta onnistuneet perustamaan pieniä erikoisruokakauppoja. Hakaniemen Hallista löytyy hyviä suhteellisen tuoreita raaka-aineita, etnisistä kaupoista ja stockan herkusta joitakin mausteita. Luomu- ja lähiruoan löytäminen on kuitenkin edelleen joskus jopa mahdotonta.

    Olen kuluttajana hankaloittanut elämääni muutenkin äärimmäisyyksiin, koska en kykene olemaan välinpitämätön, kun niin paljon tietoa on nykyisin tarjolla. Joudun harkitsemaan todella tarkkaan, mitä proteiinin lähdettä (lihaa, kalaa, tofua jne.) ostan, koska ilmastonmuutoksen lisäksi pidän myös eläinoikeuksia merkittävänä valintakriteerinä, puhumattakaan liikakalastuksen ongelmista.

    Tuntuu esimerkiksi älyttömältä, että kohtuuhintaista luomukanaa täytyy tuoda meille ranskasta, koska suomessa tuotetaan kauppojen hyllyyn pelkästään pikakasvatettua broileria, jonka tuotanto on mielestäni sairasta. On muuten pelottavaa, ettei suurin osa suomalaisista tiedä, ettei kyseessä ole sama eläin.

    Paljon tässä voisi purkaa ja avautua lisää, lopulta johtaen keskustelun alkon ja altian mafiaan alkoholipolitiikassamme. Olen tyytyväinen, että saan kerrankin lukea jostain näin hyvän kirjoituksen, mutta taidan silti toteuttaa suunnitelmani muuttaa maasta.

    VastaaPoista
  4. Voi ei Petra, älä muuta! Nimittäin juuri kaltaisiasi ihmisiä täällä tarvitaan jos muutosta yritetään viedä eteenpäin!

    Viittaamani kommentin kirjoittaja muuten kommentoi SOK:n vastauksia valehteluksi. Hyvinkin voi olla näin, mutta milläs lähdet todistamaan :/ Tai muuttamaan asioita? Noh me ainakin yritämme parhaamme mukaan tukea juurikin Hallia ja muita lähialuiden pikkukauppoja :)

    VastaaPoista
  5. Hakaniemi = Oikean ruoan suomalainen mekka :)

    VastaaPoista
  6. Prismassa yksi kaunis päivä kysyin, että miksi heillä on Go Greenin tuotteet ripoteltuina pitkin poikin hyllyköitä eikä saman ryhmän tuotteet löydy samasta paikasta. Myyjä totesi, että ne on ripoteltu ympäri Prismaa siksi, että asiakkaat kiertäisivät enemmän ja ostaisivat mahdollisesti enemmän! Saa nähdä tuleeko muutosta, kun totesin että toimintamallinne on hyvin kaukana asiakasystävällisestä.

    VastaaPoista
  7. Kirjoitin jo pitkän kommentin, mutta lopulta ajattelin vain sanoa, että kyllä niitä vaihtoehtoja löytyy suuristakin kaupoista. Ja minä ainakin käyn niihin mielelläni käsiksi.

    Pienyrittäjyys pitää sisällään aina ripauksen hulluutta ja kovaa tahtoa tehdä oman näköistään juttua. Minä en usko, että se tahto on Suomesta vielä kuollut, enkä usko että kuoleekaan.

    Kunhan kuluttajat (sinä ja minä) vaan tunnistavat hyvän huonosta ja valitsevat sen kaupassa. Jos tahto on, keinot löytyvät kyllä.

    VastaaPoista
  8. Erinomainen kirjoitus!!! Ja niin totta. Muistan aina, miten minulle vastattiin suojakaasu(!!!!!!!)epäilyihini että eihän siinä ole mitään vikaa. Mutta broilerinrintapalat, jotka oli pakattu suojakaasuun HAISIVAT pahalle tuntikausia sen jälkeen, kun olin yrittänyt tuulettaa niistä hajua pois, eikä KAASUN MAKU kadonnut vaikka mitä yrttejä ja mausteita niihin olisi laittanut!
    Miksi ylipäätään kaikki liha tulee pakata muoviin? Myös luomuliha, ihan kaikki.

    Toivoisin todella, että joku taho lähtisi selvittämään, mikä tämä "elintarvikemukaturvallisusvirasto" (loistava lisäys ;D ) todella on. Samoin tuo tullimafia on niin uskomatonta. Näkymätön virkamies voi pistää nurin minkä tahansa pienen tuottajan ja/tai yrittäjän. Ja meille uskotellaan että tehdasruoka on ruokaa, ja vielä äidin tekemää. Itkeäkö vai nauraa?

    Hakaniemen hallin broileritkin tulevat tehtaalta. Kaikille myyjille samalta tehtaalta, näin kertoivat kun kerran kysyin. Eikö edes hallissa voisi myydä pientuottajan kanoja? Vai eikö niitä ole?

    VastaaPoista
  9. Evira nyt vaan on niin hanurista. Tässä Savon Sanomissa 26.5.2010 julkaistu uutinen:

    "Elintarvikevirasto Evira valmistelee parhaillaan ohjetta kalakukon valmistuksesta ja myynnistä, ja luonnos on lausuntokierroksella. Ohjeen mukaan kalakukkojen valmistukseen käytettävää perattua kalaa saisi ostaa suoraan ainoastaan kalalaitoksilta tai aluksilta. Perkaamatonta kalaa saisi ostaa myös suoraan kalastajilta.

    Rantakivellä perattua kalaa ei saisi enää myydä eteenpäin. Perkuun pitää tapahtua EU-direktiivien mukaisissa tiloissa, joissa pinnat ovat lähinnä terästä ja kaakelia.

    - Aivan älytöntä, jos ei saa ostaa kalaa suoraan kalastajalta, jolta sen saa satavarmasti tuoreena, puuskahtaa toimitusjohtaja Kari Kekäläinen kalakukkoleipomo Hanna Partasesta.

    - Semmoinen tila on aika arvokas tehdä, eikä yksittäinen kalastaja voi sellaiseen investoida omaa satunnaista saalistaan varten, sanoo Pohjois-Savon kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Jarmo Mononen.

    Varsinkin ahvenen saatavuus voi heiketä, jos sen kulku järvestä kukkoon mutkistuu. Vaikka kunnolliset perkaustilat saataisiinkin järjestettyä, on epävarmaa, miten moni tukkuliike on kiinnostunut käsin perattavasta ahvenesta.

    Muikun kanssa ei ongelmaa ole, koska se perataan koneellisesti ja sitä pyytävät ammattikalastajat, joilla usein on jo asianmukaiset tilat käytössään."

    Taannoinhan oli puhetta siitä, miten ravintolat eivät saa ostaa oikeasti tuoretta kalaa tai vaikka multaporkkanoita, vaan niiden on kierrettävä jonkin teollisuuslaitoksen kautta.

    Eviran säännöillä on saatu hengiltä mm. monta aloittelevaa pikkuteurastamoa ja juustolaa.

    Eviran logiikalla esimerkiksi italialaisten pitäisi olla sukupuuton partaalla, siellä kun on noita pientuottajia on joka kylässä.

    Mari

    VastaaPoista
  10. Anonyymi: Huh, todella "mahtavaa" asiakaspalvelua siis...Noh tuo Lahden tapaus antaa toivoa. Ehkä. Nimittäin on sekin nyt kumma, että tuottajien itse pitää järjestää tuo tila ja ottaa kauppaan yhteyttä. Miksei kauppa voi olla näissä oma-aloitteellinen?

    Nelle: Niinpä! Itse vaihdoin aikoja sitten suomalaiseen hunajaan kun ei se hintaero nyt niin suuri ollut. Pienet teot, pienet ajatukset. Niillä voi olla merkitystä :) Kampin K-Market on muuten mielettömän hyvä esimerkki siitä, miten kauppias voi vaikuttaa. Kaupassa on tosi hyvät luomuvalikoimat ja erikoisjuttujakin saa hyvin :) Vastapäisessä Sokoksen S-Marketissa ei sen sijaan luomua tuoda yhtään esille ja esimerkiksi luomulihaa en ainakaan itse ole löytänyt.

    Pinea: Joo se on surullista, ettei edes Hallista voi saada pientuottajien kanaa. Eat & Joy -maatilatorilla oli muuten jotain lintukarjaa ja muutenkin luomulihaa. Pakasteena, mutta silti! :)

    Anonyymi2: Huh. Pistää aika hiljaiseksi. Jotenkin tuntuu, että terve järki on Eviran virkamiehiltä kadonnut kauan aikaa sitten...

    VastaaPoista
  11. luulen kyllä että enemmän se että kaupat on täynnä valmisruokaa ja vastaavaa johtuu niistä rivi-ihmisistä eikä "kauppamafiasta".. suurinta osaa normi ihmisistä ei kiinnosta pätkääkään kunhan on halpaa ja helppoa. blogi maailma antaa aika väärän kuvan että kaikki olisivat ruokaharrastajia :)

    meilläkin oli paikassa jossa olen töissä luomuleipää mutta se lopetettiin kun kukaan ei vaan ostanut sitä.

    tosta gogreen juttujen samalla paikalla olemiseen pitää sanoa ettei siitä tulisi yhtään mitään jos ne olisi samalla paikkaa, sehän pakottaisi sen että muutkin tuotteet olisivat merkeittäin eikä kaupasta löytäisi mitään, jokainen tuotemerkki olisi kuin pieni erillinen kauppa omine jääkaappeineen ja pakastimineen.. siihen ei edes jättimäisten prismojen tilat riittäisi enää. samaa juttua oli joskus luomutuotteista jossain. ne gogreen pavut löytää musta paljon selvemmin kun ne on papuhyllyllä ja siemenet siemenhyllyllä.

    miten ei hyviä tuotteita löydä kaupasta? tosta mun lähikaupasta löydän ihan hyvin kaiken(lihasta en tiedä) tavallisen ilman lisäaineta ja muuta hömppää.. kunhan ohittaa roskan.

    VastaaPoista
  12. Aleksi: Totta kai kyse on MYÖS rivikuluttajasta, mutta kyllä Eviran touhut, joita myös muissa postauksissa olemme sivunneet, vaikuttavat aika uskomattomilta. Ei tuoretta kalaa kalastajilta jne.. Mikä pointti?

    Luomuleipä. Ostan itse harvoin luomuleipää muualta kuin Hallista, sillä esimerkiksi omasta lähikaupasta ei saa täysruisluomuleipää. Musta kyse on tässä kohtaa enemmänkin luomuleipureiden vika, ei kaupan. Toisaalta luomujuttuja vois mun mielestä tuoda enemmän myös esille. Tässähän kohtaa vastaan tulee jälleenmyyjien ja tuottajien tekemät diilit: esimerkiksi limut menee tiettyyn kohtaan kauppaa ihan niiden diilien mukaisesti. Olisi hienoa jos luomua/lähiruokaa tuotais esille kiinnostavalla, innostavalla ja lähestyttävällä tavalla - aivan kuten Lahdessa nyt kai tehdään. Esimerkiksi Berliinissä oli kaikki luomutuotteet kerätty saman osaston alle, jolloin niitä ei tarvinnut etsiä vaan kaikki löytyi samalta alueelta. Mun mielestä se oli aika kätevää.

    Sitten vielä GoGreenistä. Käsittääkseni kommentoija ihmetteli, sitä että kaupan myyjä kertoi tuotteita leviteltävän ympäri kauppaa, "siksi, että asiakkaat kiertäisivät enemmän ja ostaisivat mahdollisesti enemmän!" Mun mielestä siinä aika suuri merkitysero jos vertaa siihen, että kauppias olisi sanonut tuotteiden löytyvän tällä tavalla helpommin.

    Totta kai perusaineita saa ihan hyviä kaupastakin. Mutta luomua/lähiruokaa ei sen sijaan saa - ainakaan meidän lähikaupasta, onneksi on Halli. Riippuu toki siitä, missä shoppailee ruokansa :)

    T. Fakta

    VastaaPoista