maanantai 19. lokakuuta 2009

Amerikkalainen omenapiirakka

Lokakuun ruokahaasteena oli tehdä elokuvasta inspiroitunut ruoka. Voi mikä vaikeus, sillä ruokaelokuvia tai edes elokuvia, joissa ruoka olisi jossain asemassa, emme ole ainakaan viime aikoina nähneet. Päätimme siis inspiroitua viimeisimmästä näkemästämme hyvästä elokuvasta, joka sattui olemaan Clint Eastwoodin Gran Torino. Elokuvahan kertoo amerikkalaisella Gran Torino -automallilla ajelevasta periamerikkalaisesta jääräpäästä, jonka elämä kietoutuu kohtalokkaalla tavalla aasialaistaustaisen naapurin pojan elämään. Itse elokuvassa ei taideta vietnamilaista ateriaa enempää syödä, mutta elokuvan sanoma on ehdottomasti amerikkalaisissa "vanhan ajan" arvoissa, perikseantamattomuudessa ja rohkeudessa. Päätimme siis tehdä periamerikkalaista ruokaa, jonka jalokivi on tietysti amerikkalainen omenapiirakka. Kuten sanonta kuuluu "American like apple pie!". Ja ÄÄNESTÄMÄÄN pääset täältä.
(Tämä resepti on yhdistelty Martha Stewartin reseptistä ja Glorian Ruoka & Viini -lehden 12/2002 numerosta löytyneestä ohjeesta.)

Pai-kuori (2 piirakkaa!):
1/2 dl appelsiinimehua (käytimme vadelma-appelsiinimehua)
1 rkl sokeria
1 tl suolaa 200g voita (käytimme margariinia)
1 tl vaniljasokeria
Sekoita tehosekoittimessa jauhot, suola ja sokeri. Lisää kylmä (!) voi ja se koita kunnes seos on murumaista. Kaada joukkoon kylmä (!) mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Muotoile taikinasta pallo, kiedo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin 8 tunniksi (kannattaa siis tehdä jo edellisenä iltana!).

Täyte

8-10 omenaa
1 dl sokeria
1,5 dl piparkakkuja murusina
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl kanelia
ripaus suolaa
ripaus muskottipähkinää
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä (emme käyttäneet allergian takia
50g sulatettua voita
3/4 rkl vaahterasiirappia (käytimme tavallista siirappia)


Lämmitä uuni 180C. Ota taikina kylmästä ja poista muovikääre. Jaa taikina kahteen osaan, säästä toinen. Aseta yksi leivinpaperiarkki leivinpöydälle. Nosta taikina paperin päälle ja peitä se vielä toisella leivinpaperilla. Kaulitse taikinasta hyvin ohut piirakkapohja. Poista toinen paperiarkki. Kumoa taikina piirakkavuokaan, irrota leivinpaperi ja painele taikina vuoan pohjaan ja laidoille. Laita piiraspohja pakastimeen jäähtymään noin 20 minuutiksi. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Lohko omenien malto ja asettele puolet omenista jäähtyneen pai-pohjan päälle. Sekoita sokeri, piparkakun muruset, vehnäjauhot, muskottipähkinä, kaneli, suola, saksanpähkinät ja voi kulhossa. Sekoita hyvin. Levitä puolet seoksesta omenien päälle vuokaan. Asettele päälle loput omenat ja lisää vielä jäljelle jäänyt seos omenien päälle. Paista noin 50 minuuttia. Lisää ohut noro siirappia piirakan päälle ja paista vielä 15 minuuttia.

ENEMMÄN KUIN PIIRAKKA
Amerikkalainen omenap
iirakka tuli suomalaisille tutuksi viimeistään elokuvasta American Pie. Suomalaisilta katsojille piirakkakohtaus ei kuitenkaan ollut niin "iso juttu" kuin Yhdysvalloissa, sillä täällä omenapiirakka ei sisällä samoja konnonaatioita kuin Yhdysvalloissa. Pohjois-Amerikassa omenapiirakka nimittäin edustaa "amerikkalaisuutta" puhtaimmillaan ja parhaimmillaan. Omenapiirakan merkityksestä amerikkalaisille kertoo ehkäpä se, että toisessa maailmansodassa amerikkalaiset sotilaat vastasivat uteliaille toimittajille taistelevansa "äidin ja omenapiirakan takia". Omenapiirakka on siis Amerikassa enemmän kuin pelkkä piirakka.

2 kommenttia:

  1. Onpa uskomattoman herkullinen piirakka! Ja todellakin hyvin amerikkalaisen, erityisesti itä-rannikkolaisen, näköinen.

    VastaaPoista
  2. Hienosti bongattu, sillä kyseessä on tosiaankin Vermont Apple Pie! :)

    VastaaPoista