sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Berliinin kartta II – mitä, missä, milloin

3. päivä
Loman kolmas aamu alkoi Monster Ronsonin kostolla. Edellisen illan vaihtuminen varhaisaamuun takasi nimittäin kello 17 asti kestäneen huonovointisuuden ja totaalikooman. Kun viimein pääsimme sängystä ylös suuntasimme kohti Mitte-kaupunginosaa ja meille vinkattua (kiitoa Tuipe!) White Trash Fast Foodia. Kannatti matkustaa koomatilassakin, sillä paikasta sai maailman parhaan dagen efter -juoman eli puolen litran tuore sitruunamehu vodkalla. Juoma (6,50e) ja jättimäinen chilihampurilai
nen (8,5e) ja olivat kuin kelluva pelastusrengas Titanicin turmassa ja vähitellen lomailijoiden keskustelu vaihtui kyllä-, ei- ja paha olo-tyyppisistä lausahduksista iloisempaan suuntaan. Ihme oli tapahtunut.

White Trash Fast Food kohensi olotilaa sen verran, että uskalsimme lähteä kohti ystävän kehumaa venäläistä surffibaaria CCCP:tä. Valitettavasti saavuimme paikalle tuntia ennen aukeamista eivätkä sisällä istunut venäläismiesten jengi päästänyt kahta kärsivää edes oluelle. Paikka näytti kyllä sen verran hauskalta, että kokeilemattakin sitä voi tässä lämpimästi suositella. Onkohan lukijoilla kokemuksia kyseisestä paikasta?

4. päivä
Neljäs aamu alkoi yön liskodiskosta huolimatta suhteellisen rauh
allisissa merkeissä. Koska emme jaksaneet raahautua ajoissa hotellin superaamiaiselle, lähdimme kohti Kreuzbergia ja Unlike.Berlin-sivulta bongattua Cuccuma-kahvilaa. Rento sisustus ja täydellinen latte tekivät paikasta mahtavan laiskan aamun aloituspaikan.

Cuccuman jälkeen lähdimme hortoilemaan lähikaduille ja löysimme aika hauskan käytettyjen vaatteiden kaupan, Colours Kleidermarkt GmbH:n. Kaupassa kaikki punnittiin kiloittain, joten silkkipaidat ja huivit olisivat tulleet täällä halvoiksi. Harmi ettei kärsivällisyys tonkimiseen riittänyt, joten lähdimme kaupasta tyhjin käsin.

Kreuzbergistä otimme U-Bahnin kohti Mitteä, sillä jo eilisessä väsymystilassa
bongasimme alueelta Kemikaalicoktailin Nooran hehkuttaman luomusalaattibaarin, Eve & Adam'sin. Paikka oli kaikkien kehujen arvoinen, sillä alle 8 eurolla sai täysin luomun salaatin itse valitsemillaan täytteillä! Mitessä sijaitsevalta Alte Schönshauser Strasse -kadulta löysimme myös
monta ihanaa pikkukauppaa ja erityisesti East Berlin -putiikin rekeillä roikkui hyvälaatuisia ja kauniita vaatteita. Onneksi ne myös jäivät rekkeihin yhtä mekkoa lukuunomatta, sillä hinnat eivät todellakaan olleet Suomen putiikkeja halvemmat.

Mitte-kierroksen jälkeen suuntasimme kohti hotellia, jossa otimme jo tavaksi muodostuneet kahden tunnin päiväunet. Vuorokausi rytmi oli muutenkin sekaisin kun nukkumaan pääsi aamulla, heräsi iltapäivällä ja vuorokauden virkein hetki osui kello 22 paikkeille...mutta lomalla kun oltiin piti sekavuudesta vain nauttia.

Päiväunien jälkeen lähdimmee tapaamaan ystäväämme Seljaa, joka oli "vahingossa" muuttanut Berliiniin 4 viikon kielikurssin jälkeen. Emme tosin ihmetelleet Seljan päätöstä, sillä asuinpaikakseen nainen oli löytänyt aika mahtavan 10 hengen kommuuniin Kreuzbergista. Kommuuni oli mahtava sekoitus taiteellista luovuutta ja yhteisöllisyyttä. Seljan mukaan asukkaat nimittäin nauttivat joka ilta yhteisen aterian, joka kokattiin ison hallin keskelle rakennetussa bambumaja-keittiössä.. Hullua, mutta niin Berliiniä!

Viihdyimme kommuunissa pitkälle yöhön ja kello 02 lähdimme kohti baaria. Juuri tässä piilee Berliinin yöelämän viehätys: aukioloajat ovat vapaat ja baarivaihtoehtoja lukematon määrä, joten ulos ei tar
vitse lähteä juosten jo kello 24. Oli mahtavaa istuskella kotona juuri niin pitkään kuin halusi, sillä tiesi, että baariin kyllä pääsee ja aikaa hauskanpidolle jää yllinkyllin. Tätä (vapautta) lisää myös Suomeen! Suomalainen baarielämä ja yleinen sääntö/kyttäämiskulttuuri jäi muuten mietityttämään niin paljon, että isompi postaus aiheesta varmasti tulossa...

5. päivä

Loman viimeinen päivä meni hyvin rennoissa tunnelmissa. Emme oikeastaan jaksaneet tehdä mitään, joten suuntasimme matkamme kohti Frierichshainin ravintoloita ja kauppoja.
Alueelta tarttuikin mukaan lähes täydellinen vintage-laukku kannettavalle tietokoneelle, tosin on edelleen mysteeri miten vintage ja täydellinen istuvuus MacBookille voivat löytyä samasta laukusta...ja vain 15 euron hintaan!

Alueelta löytyi myös mukava pieni thaimaalainen ravintola Papaya, jonka tofu-nuudeli on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Loppupäivän vietimme ehkä jo hieman nolosti hotellilla. Toki mietimme pitäisikö juhlistaa loman päättymistä 5. dönerillä tai x:llä määrällä vehnäolutta, mutta päätimme tehdä vihdoinkin sitä mitä lomalla yleensä tehdään: rentoua. Hyvä päätös olikin, sillä aamun kello 07 herätys ja lähtö kentälle tuntuivat silti aivan liian epäinhimillisiltä. Kävi siis kuten usein hauskimmilla lomilla: kotiin palatessa oli vielä väsyneempi kuin lähtiessä. Noh, onneksi mieli oli sentään saanut lepoa ja asianmukaisia virikkeitä. Kiitos, Berliini!

Faktan & Farfallen 3 hyvää syytä matkustaa Berliiniin:
1. Rento suhtautuminen ihan kaikkeen. Kaupungissa ei turhaan kyttäillä tai kauhistella vaan graffitit, mummot, koirat, lapset ja elämäntapaintiaanit ainakin vaikuttavat mahtuvan samaan kaupunkiin.

2. Halpa ruoka ja juoma. Kaupunkikulttuuriin kuuluu olennaisena osana seurustelu ravintoloissa ja baareissa. Suomessa se on hintojen takia käytännössä mahdotonta, mutta jostain syystä Berliinissä ruokaa ja juomaa saa edullisesti

3. Yllätyksiä joka kulmassa. Berliini on kaupunki, jossa voi tapahtua mitä vain. Tai ainakin siltä tuntui kun kävelimme Friedrichshainissa sijaitsevan gallerian avajaisiin... Joka nurkan takaa löytyy jotain häkellyttävän kaunista tai uskomattoman rumaa. Harvoja paikkoja on siis putsattu, remontoitu tai tuhottu vaan kaupungin annetaan elää vapaana organismina. Näin ainakin koimme Kreuzbergin, Neuköllnin ja Friedrichshainin alueilla.


Berliini-aiheisia linkkejä:

Fakta & Farfalle: Berliini (Google Maps). Huom! Karttaa saa nyt muokata kuka tahansa eli jakakaa vinkkinne!
Kemikaalicoktailin Berliini
Unlike.Berlin


Kuvat: Fakta & Farfalle, White Trash Fast Food

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti