tiistai 16. maaliskuuta 2010

Luomu houkuttelee huijareita

Muutama viikko sitten kerroin luomua suosivan tammikuun laskusta. Ruokakustannuksemme nousivat 50%, mutta toisaalta söimme hyvin ja terveellisesti. Vai söimmekö? Ainakin nimittäin Iso-Britanniassa on tullut ilmi luomuhuijaus, jossa tavallisten tomaattien tuottaja möi tuotteitaan luomuna ja moninkertaiseen hintaan. The Times -lehden uutisen mukaan mies sai huijauksestaan kolmen vuoden tuomion ja kolmen miljoonan punnan sakot. Se siis huijausluomun lasku. Suomalaisten ei kuitenkaan (toivottavasti) tarvitse olla huolissaan, sillä kuten Kemikaalicocktailista bongaamassani Eviran esityksessä todetaan valvotaan Suomessa luomutuotantoa tarkasti. Suomalaisen luomun ainakin siis pitäisi olla ihan oikeaa luomua. Toivotaan!

(Kuva: Muffet - Creative Commons)

3 kommenttia:

 1. Kävimme viime viikolla pienessä maalaispuodissa, jossa myytiin lähellä tuotettuja jauhoja ja muita kuivatuotteita. Huomasimme sitten myös tomaatteja, sipuleita ja kiinankaaleja nurkassa. Näyttivät vähän kärsineiltä ja hintaakin oli, mutta teki mieli tukea lähituotantoa. Onneksi mies kysyi myyjältä, mistä päin vihannekset ovat peräisin. Myyjä meni ymmälleen: "En minä osaa sanoa... Kauppias hakee niitä jostain... tukusta..." Että saattoivat sitten kai olla vaikka espanjalaisia, lähiluomun hinnalla.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen uutinen:
  http://elisa.net/uutiset/ruoka/?id=5865

  VastaaPoista
 3. Haarukka: No huh! Toisaalta onhan mahdollista, että tomaatit haettiin tukusta mutta että lähituottajalta ne menevät juuri tukun kautta...Hmm..?

  Anonyymi: Joo, toi on kyllä kiinnostava uutinen. Taisi olla Kemikaalicocktailin puolella tosta jotain keskusteluakin :)

  VastaaPoista