tiistai 2. maaliskuuta 2010

Luomun lasku

Onko luomu kalliimpaa kuin tavallinen ruoka? Ja kuinka paljon kalliimpaa? Noh kerrataan ensin hieman: Vehnättömän kuukauden lisäksi vietimme tammikuussa myös luomua ja lisäaineetonta ruokaa suosivaa kuukautta. Ideamme oli siis korvata "tavallinen" tuote aina kun mahdollista luomulla, mutta ruokatottumuksiamme emme vehnättömyyden lisäksi muuttaneet luomuilun perässä.

Nyt saimme vihdoin jonkinlaista tietoa luomuilun (ja vehnättömyyden?) kustannuksista, sillä postiluukusta kopsahti S-Ryhmän lehtinen, jossa on eritelty ruokakauppoihin käyttämämme rahat (emme ole bonusten perässä juoksijoita, mutta lähikaupat ovat kaikki S-Ryhmän kauppoja...). Lappusesta käy ilmi, että ruokakustannuksemme nousivat tammikuun ajalla lähes 50%! Luomua suosiva ja vehnätön tammikuu maksoi siis 1,5 "tavallisen" kuukauden verran.

Tulokset eivät sinänsä ole yllättäviä, sillä esimerkiksi Taloussanomissa ilmestyneen luomukriittisen kolumnin mukaan ainakin Briteissä luomu on jopa 60% kalliimpaa kuin "tavallinen" ruoka. Fakta kuitenkin yllättyi kuukauden laskusta, sillä optimistina kuvitteli luomun maksavan noin 30% enemmän kuin "tavallisen" ruoan. Toisaalta tämäkään linkki ei tue Faktan mielikuvaa: luomu on muuta ruokaa selvästi kalliimpaa.

Luomun kova hinta on perusteltua, mutta F&F ihmettelee miksi luomunkulutusta ei tueta esimerkiksi verohelpotuksin. Korkea hinta ei kaikkia haittaa, mutta luomuruoka on selvästi vähävaraisten ulottumattomissa. Vai mitä mieltä lukijat ovat: onko luomu liian kallista tai tulisiko luomua edes ylipäätään tukea?

(Kuva: Binary Ape - Creative Commons - Huom: Kuvassa luomutorimyyjän hintavertailua omien ja peruskaupan tuotteiden kesken. Nähtävästi luomu on ainakin jossain halvempaa!)

5 kommenttia:

 1. OMG.
  En olis uskonut, että noin paljon kalliimpaa, eikä vehnättömyyden piikkiin voida laittaa juuri mitään.
  Ajattelen tätä nyt käänteisesti, jos luovun luomusta kuukaudeksi, niin säästän todellakin sievoisen summan rahaa.
  Surullista suorastaan.

  VastaaPoista
 2. Tosi ikävää, mutta olen itsekin huomannut saman. Olen päätynyt siihen, että ainoastaan lihan ostan aina luomuna ja kasviksia yms. kun rahatilanne sen sallii...

  VastaaPoista
 3. Hmm.. mut sit taas toisaalta, jos luomua syö enemmän, niin esim. sairauskuluihin voi pitkällä tähtäimellä mennä vähemmän?? Optimistisesti ajateltuna ei tarttis ostaa lääkkeitä ja käydä lääkärissä, ja muutenkin terveysvaikutukset olis hyvät. Mene tiedä, itse ostan luomua kun se on järkevän hintaista :) (Ja sitä, mitä ylipäänsä saa, lähellekään kaikkea en luomuna saa.)

  VastaaPoista
 4. huomasin ihan saman homman kun aloitin "täysipainoisen luomuilun" vuoden alusta. Ihan järkyttävää kuinka paljon ruokalaskut kasvoivat. Tällä hetkellä mietin miten jatkaa; jollain puoliluomuilulla tms.?

  VastaaPoista
 5. Veera: Jep, tuli tosiaan myös meille yllätyksenä! Toisaalta pitää aina miettiä, että mihin muuhun tuo raha olisi voinut mennä..olisiko kohde ollut sen parempi kuin hyvä ruoka?

  Katariina: Niinpä. Pakko vaan tehdä valintoja ja yrittää tukea luomua siellä kun voi..

  kte: Ollaan samaa mieltä. Toisaalta ilman luomuiluakin on koko talvi mennyt ilman flunssaa/kuumeilua. Väitän, että _tuoreeseen_ ruokaan ja superfood-smoothiehin panostaminen on vaikuttanut tähän. Ennen nimittäin tuli sairasteltua vähintään kerran talvessa. Noh onhan tässä vielä aikaa, vaikka ne väittävätkin kevään jo alkaneen ;)

  nösö: Puoliluomuilu on ainakin meille ainut järkevä valinta. Luomua olisi mahtavaa tukea enemmänkin, mutta rahallisesti se on tällä hetkellä mahdotonta :/

  VastaaPoista