sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Ranskalainen sipulikeitto

Lauantaina flunssa helpotti sen verran, että keittiössämme päästiin jo kokkailemaan. Päätimme kokeilla ranskalaista sipulikeittoa Faktan löydettyä Nigel Slaterin klassisen reseptin. Kokkaillessa muutimme hieman ohjeita ja mokasimme keiton suurustuksen: ohjeessa kypsyneitä sipuleita paistetaan hetki vehnäjauhoissa, mutta unohdimme vaiheen ja jouduimme suurustamaan keiton jälkikäteen Maizenalla. Keitosta tuli joka tapauksessa mielettömän hyvää ja se on muuten Coq au vin -reseptin ohella ainut ranskalainen F&F-kokeilu. Ohje on 4-6 henkilölle.

700 g sipuleita
50 g kirnuvoita
loraus oliiviöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1.75 l lihalientä (me teimme vasikan fonduesta)
2 dl kuivaa valkoviiniä (käytimme Pinot Grigiota)
maalaisleipää
emmentalia (mustaleima)

Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä pannu, mutta älä kuumaksi. Lisää loraus oliiviöljyä sekä 50 grammaa voita. Anna voin sulaa. Lisää sipulit ja sekoita kunnolla voihin. Anna kuullottua miedosti lämpimällä pannulla (me pidimme 3-asteella, mutta tämä riippuu liedestä) koko ajan sekoitellen noin 25 minuuttia.

Anna sipulien kuulottua samassa lämpötilassa vielä 20 minuuttia, mutta sekoittele nyt harvemmin. Näin sipuleihin tulee hieman väriä. Älä kuitenkaan anna sipuleiden palaa, sillä mieto ja pitkä kuullotus on keiton juju! Sipulit ovat valmiita kun ne murskautuvat helposti sormien välissä, ovat kauniin keltaisia ja maultaan makeita. Jos haluat, voit tehostaa karamellisoitumista lisäämällä alussa hyppysellisen sokeria.

Kun sipulit ovat valmiita, lisää vehnäjauho ja sekoita pannulla muutama minuutti. Lisää tämän jälkeen kuiva valkoviini, nosta lämpöä ja anna viinin kiehahtaa. Lisää lihaliemi ja keiton kiehua hiljalleen noin 45 minuuttia.

Kun keitto on kiehunut 35 minuuttia, laita uuni 225C. Leikkaa maalaisleivästä ohuet viipaleet, joista teet keitolle kannen. Me käytimme kahta viipaletta per annos, jotta saimme juuri sopivan kokoiset kannet. Paahda leipäviipaleet leivänpaahtimessa. Annostele keitto uuninkestäville keittolautasille, laita päälle paahdetut leipäviipaleet "kansiksi" ja lisää päälle vielä raastettua emmentalia. Laita uuniin ja kypsennä kunnes juusto on sulanut ja kullankeltainen. Nauti kuivan valkoviinin kera.

MIKSI SIPULI ITKETTÄÄ?
Pilkottuasi 700g sipuleita muistat, että sipuli itkettää. Jotkut taistelevat itkua vastaan hammasta purren, osa leikkaa sipulinsa snorkkelit päässä. Miksi sipuli kuitenkaan itkettää? Kyse ei ole kokin herkistymisestä kohta pannulle pääsevän sipulin takia vaan puhtaasta kemiasta. Kun sipulia nimittäin leikataan, vapautuu sen rikkoutuneista solukoista kemikaaleja, jotka reagoivat keskenään muodostaen kaasua. Kun tämä kaasu yhdistyy silmien nesteeseen muodostuu rikkihappoa, joka luonnollisesti ärsyttää silmien kyynelkanavia. Suojellakseen silmiä keho siis tuottaa enemmän kyyneleitä huuhtoakseen rikkihapon pois. Välttääkseen itkukohtauksen kokki voi joko pakastaa sipulin 10 minuutiksi tai leikata sipulia veden alla. Fakta kuitenkin huomasi, että myös pelkällä suulla hengittäminen auttaa valuviin silmiin. Keinon pätevyydestä ei kuitenkaan löydy tieteellistä näyttöä, joten kokeilkaa omalla vastuulla!

8 kommenttia:

 1. Niinpä! Juuri eilen fiilisteltiin, että Nigelin keittokirjoja olisi hankittava. Meidänkin resepteistä nimittäin kolme (eli tämä, kukkoa viinissä ja lammasmakkarapasta) perustuvat Nigel ohjeisiin :) Löytyisikö kirjasuosituksia?

  VastaaPoista
 2. Kuukausiliitteen uudella ruokapalstalla kerrottiin, että sipuli ei itketä, jos sen leikkaa terävällä veitsellä. Että tylsä veitsi rikkoon solut niin että kaasua pääsee valloilleen vallan itkettävä määrä (tai jotain sellaista). No, uteliaana kokeilin. Toimii. Yhtä ainutta kyyneltä ei ole sipulia leikatessa valunut sen jälkeen kun vaihdoin tylsän veitseni superterävään!

  VastaaPoista
 3. pinea: luin lehden, mutta tämä tieto jäi saamatta. Kiitos siis siitä :) Pitääpä teroittaa tylsät veitset..

  VastaaPoista
 4. Mulla on Appetite, ja se on itselleni todellinen ruokaraamattu. Mahtava yleisteos, jossa on painavaa asiaa ruoasta eikä pelkkiä ohjeita. Miehellä on aivan upea asenne ruoanlaittoa kohtaan.

  VastaaPoista
 5. Sipulin leikkaaminen piilolasien kanssa ei jostain kumman syystä itketä. Tämän on todennun myös muutama piilolasipäinen kaverini. Joten tänään taitaa olla piilolasipäivä. :)

  VastaaPoista
 6. Pixie: Joo näin oon kuullu, itsellä oli vain rillit päässä piilareiden sijaan :P

  T. Fakta

  VastaaPoista