keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Punainen linssikeitto


Kyseinen resepti on Sikke Sumarin Rakastan ruokaa! -kirjasta, jota voi muutenkin suositella erittäin lämpimästi! Tämä resepti on tosin hieman tuosta Sumarin ohjeesta mukailtu.

n.2dl punaisia linssejä

2 porkkanaa

1 pieni selleri

1pieni lanttu

pala kukkakaalia

1 paprika

1 sipuli

3 valk.sipulinkynttä

2 tkl tomaattimurskaa

n.1,5l vettä

desi kermaa
2 kasvisliemikuutiota
1 tl paprikajauhetta

1rkl korianterinsiemeniä
muutama laakerinlehti

2tl sambal oelek-tahnaa

Hienonna keittokasvikset tehosekoittimessa pieneksi, kuullota sipulin ja valkosipulin kanssa oliiviöljyssä kattilassa. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja tomaattimurska. Keittele hetki ja hienonna lopuksi sauvasekottimella. Lisää huuhdellut linssit, kerma ja mausteet. Anna kiehua n.20 minuuttia.


MIKÄ IHMEEN KYLVÖVIRVILÄ?

Kylvövirvilä eli linssi on erityisesti Intiassa paljon käytetty kasvi. Olisiko syynä ruoka-aineen korkea ravintoarvo ja hinta – ainakin Suomessa linssi on nimittäin halpa raaka-aine. Mielenkiintoinen fakta linsseistä liittyy nimeen. Wikipedian mukaan optisten linssien nimi juontaa juurensa juuri linssikasvista, sillä optisten linssien poikkileikkaus muistuttaa huomattavasti linssin jyvää. Samanlainen esimerkki löytyy lähinnä 1990-luvun puhelinklassikosta, banaanista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti