maanantai 5. lokakuuta 2009

Leivitetyt kesäkurpitsat

Tämä kasvisherkku syntyi vegeystävämme vihjeestä. Kiitos Hermanniin!

Kesäkurpitsapihvit:
1 kesäkurpitsa
1 muna
vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
(yrttejä kaapista)

Leikkaa kesäkurpitsasta ohuita viipaleita. Kasta viipaleet vatkattuun kananmunaan ja kierittele suolalla, pippurilla ja yrteillä maustetuissa vehnäjauhoissa. Paista rapeaksi pannulla.

Bataatti-perunamuussi:
1 bataatti
muutama iso jauhoinen peruna
nokare voita
muutama desi maitoa

Pese ja kuori bataatti sekä perunat. Pilko isohkoiksi paloiksi. Kiehauta vesi isossa kattilassa, lisää vihannekset ja anna kypsyä pehmeiksi. Kaada vesi pois, lisää pari desiä maitoa ja muussaa ainekset perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Lisää kunnon nokare voita ja hieman suolaa. Tarjoile leivitettyjen kesäkurpitsoiden kera.

HERKULLINEN SUVIPUMPPU
Kesäkurpitsa rantautui Suomeen 1600-luvulla, joskin tuolloin kasvi tunnettiin (mielestäni paljon hauskemmalla!) nimellä suvipumppu. Vaikka Suomessa ruokapöytään päätyy vain kesäkurpitsan hedelmä (kurpitsaosa), pidetään esimerkiksi Italiassa kesäkurpitsankukkia suurena herkkuna. Friteerattuja kesäkurpitsoja nautitaan muun muassa toscanalaisesa keittiössä, johon tässä blogissa paljon kehuttu Toscanalainen keittiö -kirja paneutuu. Kirjasta löytää myös ohjeen kesäkurpitsankukille, jota Italiassa (tai muualla kuin täällä periferiassa) asuvat lukijat voivat kokeilla:
oliiviöljyä
täyte (esim. anjoviksia)
12 kesäkurpitsankukkaa
250g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 1/4 dl oliiviöljyä
3 3/4 dl lämmintä vettä
2 munanvalkuaista
Mittaa jauhot ja suola kulhoon, tee keskelle kolo. Sekoita öljy ja lämmin vesi, kaada seos koloon ja sekoita taikinaksi. Anna taikinan levätä vähintään tunnin ajan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto taikinaan. Käytä taikina heti. Kaada isoon kattilaan 3cm öljyä ja kuumenna. Täytä kukat täytteellä, kasta friteeraustaikinaan ja paista kullanruskeiksi. Valuta paistetut kukat talouspaperin päällä, ripota pinnalle merisuolaa ja tarjoa heti.

2 kommenttia:

  1. Nams! Sama toimii myös erittäin hyvin munakoisojen kanssa, jos kaipaa vaihtelua. Munakoisot kannattaa hieman itkettää etukäteen :)

    VastaaPoista
  2. Pitääpä testata! Munakoiso jää tässä kodissa ihan liian vähälle huomiolle..

    VastaaPoista