Tämä ruoka syntyi kun jääkaappiimme ilmestyi puoli kiloa Farfallen äidin Roomasta tuomaa parmesania. Ja hyvä ruoka tulikin eli kiitos lähtee Lohjalle! Ohje löytyi täältä. Me teimme puolikkaan ohjeen (noin 4 ihmisen annos - tosin kaikki tuli syötyä!), mutta tässä kokonainen.
3 keskikokoista munakoisoa
suolaa
3 munaa
vehnäjauhoja leivittämiseen
noin 5dl vanhaa vaaleaa leipää muruina (tulee hyvin esimerkiksi tehosekoittimessa)
noin 1,5dl oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa (Mutti tai luomu)
5dl raastettua parmesania (huom. raasta kokonaisesta juustosta, älä käytä valmiita raasteita!)
nippu tuoretta basilikaa
1 buffalomozzarella
muutama valkosipulinkynsi
Leikkaa munakoison kanta pois. Leikkaa munakoisoista pituussuunnassa ohuita viipaleita, ripottele päälle suolaa ja anna itkettyä noin 20 minuuttia. Tällä välin valmista tomaattikastike. Laita kattilaan kunnon loraus oliiviöljyä, lisää tomaattimurska, murskattua valkosipulia, tuoretta basilikaa (älä käytä kaikkea!), suolaa ja pippuria. Anna hautua.
Kun munakoisot ovat itkeneet, huuhdo ne kylmällä vedellä ja kuivaa keittiöliinalla tai talouspaperilla. Laita laakealle lautaselle vehnäjauhoja, toiselle lautaselle hienoja leivänmuruja ja vatkaa laakeaan kulhoon kananmunat. Kierittele munakoiso viipaleet ensin vehnäjauhoissa ravistaen ylimääräiset jauhot pois. Dippaa jauhotetut viipaleet kananmunaan, ravista ylimääräinen munaseos pois. Kierittele jauhotetut ja kananmunaan kastetut viipaleet leivänmuruissa niin, että murut tarttuvat tasaisesti viipaleeseen. Paista kuumalla pannulla öljyssä ja voissa. Laita paistuneet viipaleet talouspaperin päälle, jolloin ylimääräinen rasva imeytyy pois.
Kokoa seuraavaksi itse pargiana eli levitä vuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta niin, että vuoan pohja peittyy. Ripottele päälle parmesania ja paistetut munakoisoviipaleet. Revi viipaleiden päälle muutama basilikan lehti, raastettua parmesania sekä viipaloitua mozzarellaa. Jatka vuoan täyttämistä lisäämällä taas tomaattikastiketta, parmesania ja munakoisoviipaleet. Revi päälle taas basilikaa, ripottele parmesania sekä mozzarellaa. Jatka kunnes vuoka täyttyy, mutta jätä viimeiseksi kerrokseksi tomaattikastiketta, parmesania sekä mozzarellaa. Paista 200C uunissa folion alla (leikkaa folioon veitsellä reikiä) noin 30 minuuttia. Jatka paistoa ilman foliota noin 15 minuuttia, jotta ruoka saa kullanruskean pinnan.
MUNAKOISOIKKUNAT Vaikka Munakoiso-parmigianan voisi kuvitella olevan parmalainen ruoka, ovat ruokalajin juuret todellisuudessa Sisiliassa. Pargiana-nimikään ei erään teorian mukaan viittaa Parman kaupungin parmesaaniin, vaikka ruokalajissa sitä käytetäänkin. Nimi viittaa La Cucina tradizionale siciliana-keittokirjan kirjoittajan, Anna Pomarin, mukaan sisilialaiseen sanaan parmiciana, jolla tarkoitetaan sälekaihtimien puisia levyjä. Ruokalajin viipaloidut munakoisot nimittäin muistuttavat puisia sälekaihtimia tavalla, jolla ne alkuperäisessä reseptissä ladotaan vuokaan.
lauantai 17. lokakuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Oih, näyttää syntisen hyvältä!
VastaaPoistaMä olen vakavasti harkinnut Marja Lindforsin Taivaallinen munakoiso -keittokirjan hankkimista, tää bloggaus vaan vahvisti tunnetta, se on saatava :)
Kyseessä siis vain munakoisoa käsittelevä keittokirja? Kuulostaa jännältä ajatukselta! Tätä ruokaa kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla. Ei tosin ole mikään kevyin ruoka, mutta juusto+juusto-kombolla ei voi mennä vikaan :D
VastaaPoistaJuu pelkkiä munakoisoreseptejä! Wsoy:n julkaisema, kannattaa käydä ainakin kurkkaamassa kirjakaupassa mihin kaikkeen se taipuukaan.
VastaaPoistaJa joo mä kattelinkin että ei ehkä se kevyt lounas mutta jonkun sateisen sunnuntaipäivän lohturuokaa ehdottomasti!