perjantai 18. joulukuuta 2009

Herkullinen risotto

Tämä resepti kulkee keittiössämme nimellä "rakkauden risotto". Miksi? Noh, kun sitä saa tulee todella rakastettu olo, sillä ruoka on täydellisen pehmeää, tukevaa ja ihan älyttömän hyvää. Ohje löytyy Jamie Oliverin Alastoman kokin paluu -kirjasta. Ohje on "kuudelle", mutta me kyllä syömme sen (illan mittaa) ihan kokonaan kahdestaan.

Valmista ensin perusrisotto:
1l kanalientä
1rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia tai 2 keskikokoista sipulia hienonnettuina
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
puolikas lehtisellerin varsi paloiteltuna
400g risottoriisiä
2 viinilasillista kuivaa valkoviiniä
maldon-suolaa (tai muuta laadukasta) ja vastarouhittua mustapippuria
70g voita
runsaat 100g vastaraastettua parmesaania

1. vaihe: Valmista liemi. Kuumenna kattilassa öljy, lisää joukkoon sipulit ja selleri. Anna pehmetä öljyssä nelisen minuuttia. Mittaa kattilaan riisit ja nosta lämpöä.
2. vaihe: Riisit paistuvat helposti eli sekoita aineksia kokoajan. Kun riisit ovat kuultavia (n. 1min) lisää viini ja jatka sekoittamista.
3. vaihe: Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen kuumaa lientä sekä runsas hyppysellinen suolaa. Vähennä lämpöä, jotta riisit eivät kypsy liian nopeasti. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan aina kun edellinen on imeytynyt. Sekoita kokoajan hyvin, jotta riisistä irtoaa kermaista tärkkelystä. Jatka liemen lisäämistä ja sekoittamista noin 15 minuuttia. Vaihe vie siis aikaa, mutta lopputulos on sen arvoinen! (Huom! Tässä kohtaa lisätään "rakkauden risoton aineksia! Katso ohje alta!)
4. vaihe: Ota risotto liedeltä ja lisää voi sekä parmesaani. Sekoita varovasti. Pane kansi päälle ja anna muhia 2-3 minuuttia. Huom! Tämä risotto toimii myös sellaisenaan lisukkeena tai voit lisätä siihen hieman paistettuja sieniä, jolloin siitä tulee kokonainen ruoka.


Rakkauden risotto:
1 annos perusrisottoa
2 valkosipulia kokonaisina ja kuorimattomina
1 kourallinen timjamia
150g kuorittuja manteleita karkeana rouheena
2 kourallista karkeita leivänmuruja
oliiviöljyö
2 kukkurallista ruokalusikkaa mascarponejuustoa

Pane kokonaiset valkosipulit uuniin 250C. Noin puolessa tunnissa ne kypsyvät pehmeiksi. Ota pois ja anna jäähtyä. Jaa valkosipulit ensin kynsiksi ja purista kuorista ulos pehmeä sisus. Lisää sisukset ja timjamia perusrisottoon vaiheen 3 alussa eli silloin kun viini on haihtunut ja alat lisätä lientä riisien joukkoon. Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä. Paista mantelit ja leivänmurut rapeiksi ja kullanruskeiksi. Ripottele päälle hieman suolaa. Ota pannu levyltä. Kumoa risotto tarjoilukulhoon tai tuo pöytään valmistuskattilassa. Koristele risoton pinta pudottamalla keskelle nokare mascarponea ja ripottelemalla päälle manteli-leivänmuruseosta. Täydellistä!

KÖYHIEN PARMESAN
Köyhimmät italialaiset korvasivat aikoinaan pastan tai risottojen päälle ripoteltavan parmesanin rapeilla voissa paistetuilla leivänmuruilla. Tässä siis pakko on sanellut keksinnön, mutta rapeita murusia kannattaa testata vaikka parmesaaniin olisikin varaa. Rapeat palat nimittäin tuovat ruokaan hyvää makua ja mukavaa tekstuuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti