perjantai 25. joulukuuta 2009

Uusia annoksia ylijääneistä jouluruoista

Yleensä tapaninpäivänä tulee täydellinen yliannostus jouluruokiin, joten tässä ohje helppoon ja kevyen kasviswokkiin. Ruokaan voi tosin laittaa mukaan vaikkapa kalkkunaa jos joulupöydästä sitä sattui jäämään. Toki kinkkuakin voi tähän kokeilla!

3rkl kanalientä (huom. katso postauksemme mitoista!)
1tl Maizenaa
3rkl rypsiöljyä
kourallinen cashew-pähkinöitä tai manteleita (allergian takia meillä jälkimmäinen)
kuivattuja chilejä murskana
500g sieniä viipaleina
1/2tl suolaa
4 kevätsipulia pilkottuna (käytimme tosin purjoa)
3/4rkl seesamöljyä
3 valkosipulinkynttä murskattuna
500g parsakaalia pilkottuna
700g kiinankaalia ohuina suikaleina
1rkl kalakastiketta
3rkl soijakastiketta
(kalkkunaa paloiteltuna)
2 pussillista riisinuudeleita (keitettyinä)

Yhdistä pienessä kipossa 1rkl kanalientä ja Maizena. Kuumenna wokissa 1/2rkl öljyä ja lisää pähkinät tai mantelit. Kuumenna kunnes pähkinät/mantelit hieman ruskistuvat. Laita erilliseen kippoon ja sekoita joukkoon hyppysellinen kuivattua chilimurskaa. Laita wokkipannuun hieman lisaa öljyä, pilkotut sienet ja 1/4tl suolaa. Paista kunnes sienet ruskistuvat, noin 5 minuuttia. Laita sienet pähkinäkulhoon, lisää pilkottujen kevätsipuleiden/purjon vihreät osat sekä seesamöljy. Sekoita hyvin. Kuumenna jäljellä oleva öljy wokissa, lisää pilkottujen sipuleiden vaaleat sipuliosat sekä valkosipuli. Paista noin puoli minuuttia. Lisää pilkottu parsakaali (ja kalkkuna) ja paista noin minuutin ajan. Lisää suikaloitu kiinankaali ja paista kunnes kaali on pehmeää, noin 5 minuuttia. Lisää soija, kalakastike sekä hyppysellinen kuivattua chiliä. Sekoita ja lisää joukkoon kanaliemi-Maizena-sekoitus. Anna kiehua kunnes kastike sitoutuu ja peittää kasvikset. Kaada lopuksi joukkoon nuudelit. Maista ja lisää soijaa tarvittaessa. Tarjoile valmistamasi sieni-pähkinäseoksen kera.

RUOKAA JOULUHERKUISTA
Suunnittelusta huolimatta jouluruokaa jää aina yli. Toisaalta onkin mukavaa kun voi pitkin joulua kipaista jääkaapille hakemaan yhä lisää kinkkua, kalkkunaa tai lanttulaatikkoa. Loppuvaiheessa pelkän kinkun jyystäminen kuitenkin kyllästyttää, joten tässä muutama vinkki jouluruokien uusiokäyttöön:
Croque Monsieur - maailman paras uunivoileipä kinkulla!
Pizzaa - korvaa parmankinkku joulukinkulla
Köyhät ritarit - ehkä paras kuivuneen joulupullan käyttöruoka
Espanjalainen munakas - jouluperunat ja kaikki ylijäämäruoat menevät helposti munakkaaseen
Sitruunainen kanapasta - korvaa kana joulun kalkkunalla

2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoinen ja kiva resepti + vinkit! :) Bloginne on todella kiva, tykkään siitä että kirjoitat faktoja reseptien oheen. Muutenkin kuvanne ovat upeita + tarkkoja, liityn lukijaksi!

    VastaaPoista