tiistai 22. joulukuuta 2009

Viime hetken ruokalahjat

Viime vuonna kokeilimme ensimmäistä kertaa kotitekoisen sinapin valmistusta ja lopputulos oli mainio: sinappi katosi kuulemma joulupöydästä sekunneissa. Tänä jouluna valmistimme joulupöytään sinappia sekä timjamilla maustettua punasipulihilloketta. Nämä sopivat hyvin myös lahjoiksi jos purkin koristelee kauniilla paperilla tai kankaalla. Maunsa puolesta ne sopivat toki pukin konttiin muutenkin!

Sinappi (Ohje: Yhteishyvä)

1,5 dl sinappijauhetta
1,5 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 - 2 kpl kananmunaa
1 tl viinietikkaa
2 rkl konjakkia

Sekoita kaikki aineet (konjakkia lukuun ottamatta) tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna liedellä hitaasti kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Lisää konjakki ja pakkaa kauniiseen purkkiin. Sinappi säilyy jääkaapissa noin kaksi kuukautta.

Punasipulihilloke (Ohje: mukailtu Glorian Ruoka ja Viini ja Herkut.net)

3 punasipulia
loraus oliiviöljyä
n. 2 sormen paksuinen nippu tuoretta timjamia
3 neilikkaa (voi laittaa enemmänkin!)
2dl punaviiniä
3rkl sokeria
1tl sormisuolaa (1/2 tavallista)
loraus hunajaa
pippuria myllystä
(loraus Vin Santo -viinietikkaa tai muuta etikkaa)

Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja kuullota hetki pannulla. Lisää punaviini, sokeri, suola, pippuri, timjami, neilikat, hunaja ja loraus Vin Santo -viinietikkaa. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes neste on lähes hautunut. Nauti heti tai purkita kauniiseen lasipurkkiin. Huom: Desinfoi lasipurkit ennen purkitusta tulikuumalla vedellä!

LAHJAIDEOITA KEITTIÖÖN
Ruokalahjat ovat sopivat paitsi herkkusuille myös niille, joille ei keksi "mitään annettavaa". Ruokaa nimittäin syövät kai kaikki...Hyvät juomalahjat ovat myös mieleen eikä niitä tai ruokalahjoja tarvitse tehdä edes itse. Tässä muutama ostettava ruoka-, juoma- ja keittiölahjavinkki:

- Juhlajuoma: Moët & Chandon Rosé Impérial (49,90e) - Oiva lahja kuplivan ystävälle, sillä harvemmin tulee itse ostettua rose-shamppanjaa.
- Arkijuoma: Palandri The Estates Cabernet Sauvignon Merlot (12,20e) - Mahtava Länsi-Australialainen viini, jossa maistuu mukavasti maan lämpö ja aurinko. Sopii aurinkoa haikaileville sekä tuhtien ruokien ystäville.
- Jälkiruoka: Cantuccini-keksejä ja Vin Santo -viiniä. Cantuccini-keksejä saa ainakin isoimmista ruokakaupoista ja pullo Vin Santoa irtoaa Alkosta noin 18 eurolla. Sopii herkkusuille.
- Ruoka: Erikoispastoja, hyvää oliiviöljyä, laadukasta tomaattikastiketta ja tuoreita yrttejä. Pirkalta löytää nykyään hyvän valikoiman erikoispastoja (Pirkka Parhaat), kuten mustaa tagliatellea. Hyvä oliiviöljy löytyy Rainbow'lta, kunhan pitäytyy luomuversiossa. Tomaattikastikkeeksi kannattaa valita Muttia ja ottaa mukaan vielä pikkupyree samaiselta merkiltä. Hyviä yrttejä saa kuivattuna ainakin Stockmannilta, mutta tuoreet näyttävät ja tuoksuvat vielä upeimmilta. Koko setti noin 13e.
- Keittokirja: Toscanalainen keittiö -keittokirja (8,95e). Esimerkiksi Faktan ja Farfallen luumupiiras on tästä kirjasta!
- Keittiöväline: Monelta puuttuva vohvelirauta (29e) ja mukaan Faktan ja Farfallen paras vohveliohje!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti