maanantai 28. joulukuuta 2009

Leivitetyt munakoisot

Tuhtien jouluruokien jälkeen maistuvat usein erilaiset kasvisruoat. Tässä siis helppo ja herkullinen kasvisruoka, joka sopii myös talven kylmiin ja pimeisiin iltoihin. Teimme lokakuussa Munakoiso-parmigianan, mutta tässä lähes samanlainen makuelämys pienemmällä työllä. Tämän ruoan ystävien kannattaa myös testata hieman kevyempiä, mutta yhtä maukkaita leivitettyjä kesäkurpitsoja. Tästä ohjeesta syö 2-3 ruokailijaa.

Leivitetyt munakoisot:
1 munakoiso viipaloituna
vehnäjauhoja
korppujauhoja
kananmuna
suolaa
pippuria

Tomaattikastike:
1 tlk Mutti-tomaattimurskaa
nippu tuoretta basilikaa
iso loraus hyvää oliiviöljyä (hinnastaan huolimatta Rainbow:n luomu on erinomaista!)
suolaa
pippuria
ripaus sokeria

Uunivihannekset:
1 porkkana
1 punasipuli
1/2 kesäkurpitsa
1 tomaatti
tai mitä tahansa vihanneksia...

Pilko uunivihannesten raaka-aineet, laita uunivuokaan ja ripottele päälle oliiviöljyä, hunajaa sekä suolaa ja pippuria. Paista uunissa noin 200C 30-45min tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä haarukalla kokeiltaessa.

Valmista vihannesten kypsyessä tomaattikastike. Kaada kattilaan kunnon loraus oliiviöljyä, anna hieman kuumentua. Lisää joukkoon tomaattimurska ja revi mukaan tuoretta basilikaa. Anna hautua vähintään 45 minuuttia (voit toki hauduttaa vähemmän aikaa, mutta lopputulos ei silloin ole yhtä hyvä). Lisää suolaa, pippuria ja ripaus sokeria.

Itketä ensin viipaloidut munakoisot: ripottele päälle suolaa ja anna levätä noin 15 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa puhtaaseen talouspyyhkeeseen. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, toiselle korppujauhoja (lisää mukaan suolaa ja pippuria) ja kulhoon yksi vatkattu muna. Kääntele munakoiso ensin vehnäjauhoissa, heiluttaen ylimääräiset jauhot pois. Dippaa munakoison viipale sen jälkeen kananmunaan, valuta ylimääräiset pois. Kierittele lopuksi viipale korppujauhoissa ja paista voissa. Tarjoile tomaattikastikkeen, uunissa paahdettujen vihannesten sekä salaatin kera.

HULLUN OMENA
Munakoiso on Euroopassa verrattain nuori ruokavihannes, sillä taikauskoiset länsimaalaiset uskoivat vihanneksen lisäävän hulluutta. Munakoiso tunnettiinkin vielä muutama vuosisata sitten nimellä "Hullu Omena". Toisaalta espanjalaiset ovat osanneet arvostaa munakoisoa jo 1500-luvulta lähtien sillä arabien mukanaan tuoma vihannes nimettiin maassa "Rakkauden Omenaksi". Tänä päivänä vihanneksen arvostus on levinnyt myös muualle Eurooppaan ja ilmestyipä tänä vuonna ainostaan munakoisoon keskittyvä keittokirja, Taivaallinen munakoiso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti