sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Marokkolainen kasvisateria

Pahoittelut heti alkuun blogihiljaisuudesta. Syy löytyy ulkoa: harmaa taivas, pudonneet ja mustaksi liiskautuneet lehdet sekä sen toteaminen, että talven pimeys on todellakin täällä ovat vaikuttaneet keittiöön asti. Onneksi keittiöstä löytyi myös ongelman ratkaisu, sillä tällä kertaa matkustimme syksyisestä Helsingistä aina aurinkoiseen Marokkoon asti.

Tämä herkullinen marokkolainen kasvisateria on täydellinen lohturuoka pimeneviin iltoihin. Sen täyteläiset mausteet painavat pahimmankin syysmasennuksen taka-alalle ja hyvässä seurassa nautittuna voisi melkein luvata sen tuovan ainakin henkistä aurinkoterapiaa pimeään kyllästyneelle mielelle. Iloksemme huomasimme myös, että kasvisruoka voi olla täyteläinen, joten tämän luulisi sopivan myös vannoutuneille lihansyöjille.

Aterian pataruoka löytyi MyRecipes-sivustolta, mutta muokkasimme hieman valmistustapaa sekä lisäsimme mukaan Nigellan aromaattisen lammaspadan mausteita. Mausteiden määrät ovat summittaisia, sillä heittelimme niitä pataan maun mukaan. Tämä ohje on kahdeksalle syöjälle, mutta me teimme siitä puolet (eli jos haluat vähemmän, puolita määrät!). Nautimme padan paistetun riisin, hummuksen, (
kreikkalaisen) jugurttidipin sekä pitaleipien kera.

Kasvispata:
oliiviöljyä
4 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl korianterinsiemeniä murskattuna
1 tl kuminansiemeniä murskattuna
1/2 tl cayennepippuria (ei löytynyt, mutta laitoimme hieman kuivattua chiliä)
1/4 tl kanelia
1 tl kurkumaa
1/4 tl muskottipähkinää

1/2 tl inkiväärijauhetta
n.1 l kanalientä

4 porkkanaa, pilkottu
1 iso munakoiso, kuorittu ja pilkottu

1 kesäkurpitsa, pilkottu
2 sipulia, pilkottu
2 tlk tomaattimurskaa
1 tlk kikherneitä
1,5 dl rusinoita

2 dl karkeasti pilkottuja manteleita
suolaa

pippuria

Laita lämpimään pannuun hieman oliiviöljyä, lisää sipulit ja mausteet. Kuumenna kunnes mausteet lämpenevät ja alkavat tuoksua (muutama minuutti). Älä siis paista vaan kuullota! Siirrä tuoksuva mauste-sipuliseos pataan, lisää pannulle hieman oliiviöljyä ja paista pilkotut vihannekset pehmeiksi. Laita kypsyneet vihannekset pataan, lisää tomaattimurska, kanaliemi, kikherneet, mantelit, rusinat sekä suola ja pippuri. Sekoita huolellisesti ja anna kypsyä liedellä ainakin tunti.

Paistettu riisi:
keitettyä riisiä
voita
kurkumaa

Keitä riisi kypsäksi. Kuumenna pannu, laita hieman voita ja lisää riisi. Mausta kurkumalla ja anna hautua hetki.

Hummus:
1 tlk kikherneitä
sitruunanmehua
n. 1 dl tahinia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä

Laita tehosekoittimeen kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Maista ja lisää aineksia tarvittaessa. Jos tahna on kovin tönkköä lisää hieman vettä.

Kreikkalainen jogurttikastike eli tzatsiki:
muutama desi turkkilaista jogurttia
raastettua tuoretta kurkkua
1-2 valkosipulinkynttä
pippuria
suolaa
(hunajaa)

Sekoita kaikki ainekset keskenään, maistellen eri ainesosien suhteita. Lisää aineksia tarvittaessa kunnes saat haluamasi maut esille.

Pita-leivät (Ohje Stockmannin sivuilta, hakemalla löytää netistä tuhansia ohjeita):

3 dl vettä 20 g hiivaa
3 rkl oliiviöljyä 2 tl sokeria 1 tl suolaa
6–7 dl vehnäjauhoja


Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, öljy, sokeri ja suola. Alusta joukkoon jauhot ja kohota taikina. Leivo taikinasta kuusi ohutta leipää. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnesleivät kohoavat taskuiksi ja pinta saa kauniin värin.


TALVEN LOHTURUOKIA?
Vaikka tämä ateria toi Marokon auringon kalliolaiseen kotiin, ei talven lohturuokia ole koskaan liikaa. Meillä kokataan talvella paljon pataruokia, sillä niissä on "sitä jotain" lempeää ja hyvää fiilistä, jota tarvitaan pimeinä ja kylminä talvi-iltoina. Olisi kuitenkin mukavaa kuulla myös lukijoiden parhaita talviruokia. Mikä siis lohduttaa tai maistuu kun päivät lyhenevät ja talvitakkia saa vetää niskaan? Maistuvatko mausteet vai makeat herkut? Jakakaa herkkunne, myös linkit ovat toivottuja!

3 kommenttia:

  1. No koittakaas tätä punaista linssisoppaa kera rieskojen:
    porkkanoita (4 isoa tai useampi pieni)
    juuriselleriä (1)
    sipulia (pienehkö)
    valkosipulia
    punaisia linssejä (saa valmiina sellaisissa pahvirasioissa, joita myydään melkein marketeissa kuin marketeissa - en muista merkkiä, mutta ovat tosi hyviä)
    kasvislientä
    garam masalaa
    paprikajauhetta
    chiliä jos mieli tekee
    korianteria
    pehmeää vuohenjuustoa (laitetaan valmiiseen annokseen muutama nokare)

    keitä porkkanat ja juuriselleri kasvisliemessä kypsiksi. Paista sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä, lisää pannulle garam masala ja paprikajauhe ja anna tuoksujen voimistua. Heitä sipuli-mausteseos sopan joukkoon ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi.
    lisää paketillinen punaisia linssejä ja lisää tarvittaessa vettä, mikäli keitto on liian paksua. HUOM! Nyt ei enää soseutella, linssit ovat siis keiton sattumia.
    Suolaa ja pippuroi, lisää chiliä ja mausteita mikäli keitto niitä vielä vaatii.
    Kiehauta kuumaksi, heitä lopuksi nippu pilkottua tuoretta korianteria keiton päälle ja vie keitto pöytään. Jokainen ruokailija voi annostella oman maun mukaan pehmeää vuohenjuustoa keiton päälle.

    Seuraksi kannattaa tehdä maailman helpoimpia ja herkullisimpia rieskasia. Ohje on mukaeltu PIrkka-sivuston ohrarieskan ohjeesta:

    3 dl vehnäjauhoja
    2,5 dl grahamjauhoja
    0,5 tl soodaa
    1 tl suolaa
    4 dl piimää (parasta tulee luomupiimästä)

    Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää piimä. Taikina jää hyvin löysäksi. Nosta jauhotetulle leivinpaperille reiluja ruokalusikallisia taikinaa, lisää jokaisen läjän päälle hieman vehnäjauhoja, jotta voit taputtaa kunkin litteäksi (hieman alle sentin paksuisiksi rieskoiksi). Pistele haarukalla ja paista 250 asteessa noin 10 min. Laita valmiit rieskat liinan alle ja vie pöytään. KUkin syöjä lisätköön reilusti voita halkaistun rieskan päälle. Nam!

    VastaaPoista
  2. Oijoi tagine oli ihan mieletöntä herkkua ja plussat vielä siitä että se oli vegeversioksi muokattu! Hurraa! :) Tää menee ehdottomasti omiin suosikkiresepteihin...! Talvisaikaan omassa taloudessa maistuu parhaiten borscht-soppa silloin kun on kunnolla aikaa keitellä. Ei valitettavasti ole liittää reseptiä tähän kun se on mukaeltu useammasta reseptistä ja valmistettu omin lisäyksin. Mutta luulisin että suosikki kasvisruoka kirjailijani Celia Brooks Brownin reseptillä ei voi mennä vikaan ;) Suosittelen lämpimästi tutustumista Celian keittokirja tuotantoon jos tyyppi ei ole teille jo ennestään tuttu!

    VastaaPoista
  3. Röpän sisko: No pitääpä kokeilla, kiitos reseptistä!

    Anonyymi: Joo tää on aivan täydellistä, suosittelen testaamaan. Pitääpä tutustua myös Celian kirjoihin :)

    VastaaPoista