perjantai 5. helmikuuta 2010

Valkoinen pizza

Tiedättekö mitä on valkoinen tai vaalea pizza? Me nimittäin emme tieneet vielä muutama kuukausi sitten. Valkoinen pizza eli pizza bianca (kiitos Jennille tarkennuksesta!) tarkoittaa joka tapauksessa pizzaa ilman tomaattia. Tämä luomus syntyi joulukuun puolella kotoa löytyneestä puolikkaasta kesäkurpitsasta sekä himosta pizzaan. Nyt kun vehnätönkin on jo ohi, voidaan tätä ohjetta kokeilla uudelleen. Ohje löytyi Epicurios.com -sivultolta ja suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan jos et ole ennen tutustunut vaaleaan pizzaan. Alkuperäisessä ohjeessa pizza tehdään ulkogrillissä (!), mutta me teimme sen tavallisessa uunissa. Katso myös muut pizza-sarjamme reseptit, parmankinkku-parmesan ja vuohenjuusto! Ohjeesta tulee yksi pizza eli tuplaa täytteet jos teet kaksi.

Täyte:
2 pakettia mozzarellaa karkeana raasteena
puolikas kesäkurpitsa (tai enemmän) viipaleina

1 iso valkosipulinkynsi raastettuna

2 ruokalusikkaa oliiviöljyä

1/4tl suolaa


Lämmitä uuni ja grillivastukset noin 250C. Tee ensin pizzapohja, ohjeen löydät täältä. Kun taikina nousee, laita paloiteltu kesäkurpitsa uunivuokaan, lisää hyppysellinen suolaa sekä 1 tl oliiviöljyä. Sekoita hieman ja laita uuniin heti grillivastuksen alle. Paista kunnes viipaleet ovat grillaantuneet. Nosta uunin lämpö 300C.
Sekoita pienessä kupissa oliiviöljy sekä raastettu valkosipulinkynsi.
Muotoile taikinasta pyöreä levy leivinpaperin päällä ja sivele pinnalle valkosipuli-oliiviöljyä. Paista uunissa noin 4 minuuttia tai kunnes pizza on saanut hieman väriä. Ota pizza uunista, lisää päälle puolet raastetusta mozzarellasta sekä grillatuista kesäkurpitsoista. Lisää päälle vielä loput mozzarellat. Paista niin kauan kunnes juusto hieman sulaa. Ota uunista ja ripottele päälle kuivaa tai tuoretta oreganoa.
Tarjoilimme pizzan muuten tomaatti-basilika-salaatin kera eli: leikkaa kypsästä (pehmeästä) tomaatista paksuja viipaleita, lorauta päälle paljon oliiviöljyä ja lisää tuoretta basilikaa, suolaa sekä pippuria. Sekoita ja anna maustua.

PIZZA = PIKARUOKAA?
Viime vuonna pohdimme onko pizza pikaruokaa. Saimme muutaman vastauksen, mutta totuutta lähdimme etsimään mistäs muualta kuin netistä. Nutrition.about-sivusto osasi kertoa yhden ravintolapizzapalan sisältävän vähintään 300 kaloria, joten terveysruokahaaveet voi heittää pizzauuniin seuraavalla Moinamoti-vierailulla. Eatingwell.com ylistää edellisen sivuston tapaan kotona tehtyä pizzaa ja vinkkaa pizzan kuitupitoisuuden nousevan 50% jos tavalliset vehnäjauhot korvaa kokojyvävehnäjauhoilla! Healthmad.com on sen sijaan terveysmäärittelyissään tiukempi ja tyrmää terveellisen pizzan olemassaolon. Juusto, vehnä ja rasvaiset täytteet eivät nimittäin yllä terveyshullujen top10-listalle. Ehkäpä on paras siis nostaa jalat ylös, nojata taakse ja nauttia pizzan mausta ja sen lukemattomista variaatioista.

6 kommenttia:

  1. Pizza on feminiinin yksikkö, joten sen kanssa adjektiivikin on feminiinin yksikössä, eli bianca.

    Herkullisen näköistä pizzaa! Ei helpota yhtään kurnivaa mahaani! -Jenni

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jenni! Korjaan tuon tekstiin. Nimeä nimittäin löytyi molemmissa muodoissaan..

    Pizza on herkullista! Kannattaa kokeilla, vaikka tämä on kyllä ihan älytön vehnä- ja rasvapommi ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä ohjeesta. Tätä on pakko kokeilla :)

    Pieni tarkennus vaan ohjeeseen. En löydä juustosta muuta mainintaa kuin tämän: "Ota pizza uunista ja lisää päälle puolet mozzarellasta..." Mihin toinen osa mozzarellasta laitetaan ja missä vaiheessa? Vai olenko vain sokea... o_O

    VastaaPoista
  4. Murkinamasu:

    Piti oikein miettiä, mutta veikkaan että laitoimme ensin siis puolet juustosta, sitten päälle kesäkurpitsat ja uuniin. Sitten 5min päästä vielä uunista, päälle loput mozzarellasta ja vain 2 minuutiksi uuniin. Tai ainakin siltä vaikuttaa kuvan perusteella, sillä osa juustosta on vain vähän sulanutta. Jos kokeilet tätä ohjetta niin kerrotko meille miten meni? Toinen vaihtoehto on alkuperäisen ohjeen mukaan eli ensin puolet vaan pizzalle, sitten kesäkurpitsat ja loput vielä kesäkurpitsojen päälle. Mutta kuten sanoin, osa juustosta vaikuttaa kuvan perusteella olevan sulaneempaa kuin osa...

    VastaaPoista
  5. Eiih! Selvisihän se. Siellä oli kesäkurpitsa kaksi kertaa mozzarellan sijaan. Eli teet jälkimmäisellä taktiikalla! Ohje on korjattu :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos, huomenna lähtee testiin! :)

    VastaaPoista