perjantai 15. tammikuuta 2010

Vehnätön tammikuu: puolet takana!

Kuten aiemmin kerroimme, vietämme tässä kuussa vehnätöntä aikaa. Vehnättömyydelle ei ole mitään erityistä syytä, sillä ihan perusterveitä olemme molemmat. Myöskään mistään dieetistä ei ole kyse vaan pikemmin halusta haastaa itsensä ja syödä joulun jälkeen vähän kevyemmin. Mutta miten kuukausi on siis mennyt?

Viimeiset kaksi viikkoa on sujunut ihan hyvin ja olemme kokkailleet paljon uusia ruokia. Tutustuimme viime viikolla muun muassa quinoaan ja mikä mahtava tuote se onkaan! Korvaa helposti riisit sekä pastat, ja on käsittääksemme myös niitä terveellisempi lisuke. Quinoa-ohjeita onkin tulossa mahdollisimman pian eli heti kun saamme kuvat koneelle. Täytyy jo valmiiksi hehkutella, että viime perjantaina valmistui ehkä paras koskaan tekemämme chili sin carne....

Vehnättömyyden myötä myös napostelu ja välipalojen syönti on vähentynyt. Yleisesti ottaen tuleekin syötyä vähän kevyemmin ja jollain tasolla myös paremmin: pastasta on helppo kokkailla kermapastaa tai jämäruokia, mutta nyt on joutunut oikeasti miettimään mitä tekee. Ok, mietimme aika paljon ruokaa (lähes kokoajan), mutta jollain tapaa tietoisuus syödystä ruoasta on noussut. Myös kiireessä syödyt välipalat kuten karjalanpiirakat ovat jääneet kauppaan ja mukaan on tarttunut sen sijaan hedelmiä tai jogurttia.

Vehnättömyydessä on siis etunsa, mutta rehellisyyden nimissä on myönnettävä: KAIPAAMME PASTAA. Tagliatelleja, farfalleja, linguineja, lasagnea, tortellineja...ihan mitä vain pastaa! Fakta on myös nähnyt unia donitseista ja pullasta, sokerisyöppö kun on. Vielä on kuitenkin kaksi viikkoa tammikuuta jäljellä ja kokeilu jatkuu....Kaipaammekin teiltä lukijoilta hyviä vinkkejä/linkkejä vehnättömiin ruokiin. Kertokaa salaisuutenne!

(Kuva: Bern@t - Creative Commons)

7 kommenttia:

 1. Noudatin itse vielä vähän aikaa sitten täysin vehnätöntä ruokavaliota ja täytyy sanoa, että on ollut aika ihanaa nauttia pitkästä aikaa pastasta, kakuista yms. Spelttiä käytin kyllä silloin tällöin ja spelttijauhojahan voi käyttää aivan kuin vehnäjauhojakin. Jos on pakko saada pastaa, niin kokeilkaapa riisipastaa :)

  Mun mielestä kivan portugalilaisen kalapadan ohje: http://vihertaa.blogspot.com/2009/11/caldeirada.html
  Tätä olen tehnyt isommallekin porukalle ja tykätty on.

  VastaaPoista
 2. Hyvältä näyttää! Pitääpä kokeilla, kun muutenkin on tehnyt viime aikoina kalaa mieli :) Heh pasta ja pulla...kyllä, niitä tosiaan kaipaa :P Eipä olla itseasiassa leivottu yhtään eli tuoretta leipää on kyllä ikävä. Tosin viime lauantaina haimme Hakaniemen Hallista (Hakaniemen Leipä taisi olla) luomuruis-spelttipatongin...nam!

  VastaaPoista
 3. http://www.semper.fi/templates/Products.aspx?id=1061&p=1045

  Itselläni on täysin vehnätön dieetti, oheinen pasta on täysin vehnäpastan makuista mutta siinä ei ole muruakaan vehnää. Vastaavia löytyy useita muitakin eri valmistajiltakin.

  VastaaPoista
 4. Tuo quinoa on kyllä hyvää ja jännän pähkinäisen makusta.Huomasitteko te että ohjeen mukaan tehtynä määrä oli aika pieni,mitä ne lupasi esim:4 ihmiselle riittävän?Mää oon ainakin joutunut tekeen isomman satsin ,kun se ei turpoa niin paljoa.Salaateissa ja "risotoissa"aivan yliveto tuote.

  VastaaPoista
 5. Hahaa :) Voisin sanoa, että tervetuloa keliaakikon eteiseen. Pidemmälle ei pääse ennenkuin myös ruis ja ohra sekä tavallinen kaura on kielletty ;)
  Mutta siis myös hirssi ja tattari ovat mainioita! Pataruuat on myös aika ihania.Intialaiset linssipadat, joissa on rutkasti mausteita yms. Omasta mielestä vehnän korvaaminen ruuanlaitossa ei vaadi ollenkaan mielikuvista. Mutta leivän leivonnassa onkin sitten jo haastetta... Ja tosiaan vehnättömiä pastoja löytyy kaupoista gluteenittomien hyllystä :) esim. maissi-riisi-pastaa.

  VastaaPoista
 6. Hehe näinhän se on! Vehnän voi tosiaan korvata suht helposti, mutta kuukauden aikana emme ehtineet valmistaa gluteenittomia pastoja. Jostain syystä ei ehkä sitten tehnyt mielikään ja oli ihan hauskaa kokkailla jotain muuta kuin pastaa. Teemme sitä nimittäin usein...

  VastaaPoista
 7. Ootteko kurkannut Karppaus-foorumin leivonnaisresepteja? Nama sampylat on erityisen hyvia: ite oon korvannut vehnaleseet kokojyvakaurahiutaleilla. http://www.karppaus.info/resepti/resepti.php?id=303

  Esim. herkulliset suklaakakut syntyy helposti kokonaan jauhottomina ja mantelijauhosta + homeopaattisesta ripauksesta kauraleseita saa superhyvat omena/luumu/marjapiirakan murupohjat. Mantelijauho on muutenkin ihan ykkostuote.

  VastaaPoista