sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Kirsikkapiirakka

Neljäs blogikierros suuntautui Herkku & Koukku -blogin puolelle. Kyseiseen blogiin olemme tutustuneet ruokahaasteiden kautta, joissa blogi on menestynyt useaan kertaan. Hetken ruokia selailtuamme päädyimmekin ruokahaasteessa olleeseen kirsikkapiirakkaan ja kirsikkasiirappiin. Seurasimme ohjetta, mutta käytimme maitotuotteita ja valmisvaniljarahkaa. Teimme myös pohjan omalla luumupiirakan ohjeella, sillä se on yksinkertaisuudessaan "maailman helpoin piirakkapohja". Käytimme tosin tällä kertaa kermaviilin sijaan maustamatonta luomujugurttia, tuli jopa parempaa kuin alkuperäisellä ohjeella! Kaiken kaikkiaan piirakka oli paitsi superhelppo tehdä myös mielettömän hyvää! Ihana vaihtoehto kesän vakiopiirakoille (esim mustikka) - tätä tullaan tekemään vielä uudestaan. Alla oleva resepti on versiomme Herkun & Koukun piirakasta, mutta alkuperäisen (ja vegaanisen!) ohjeen löydät täältä.

Täyte:
400g tuoreita kirsikoita
0,5 dl mantelilikööriä
Valion vaniljarahkaa

Pohja:
200g voita
250g jauhoja (tai enemmän kannattaa testailla..)
1dl kermaviiliä tai maustamatonta luomujugurttia

Siirappi:
0,5dl sokeria
pienivesitilkka
kirsikkamarinadin liemi

Pilko kirsikat ja poista kivet. Marinoi kirsikat manteliliköörissä, mä annoin olla yön yli. (F&F: annoimme marinoitua vain parisen tuntia, hyvää tuli silti!)

Sekoita taikinaa varten voi ja vehjäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kermaviili/jugurtti ja sekoita taikina palloksi. Kiedo taikina muoviin ja laita jääkaappiin lepäämään noin 20 minuutiksi. Kun taikina on levännyt, kauli se ja vuoraa sillä voideltu piirakkavuoka. Pistele useasti haarukalla ja esipaista 200C uunissa noin 15 minuuttia.

Kun piirakkapohja on esipaistettu, kaada päälle vaniljarahkaa ja marinoidut kirsikat. Paista piirakkaa 200 asteessa noin puoli tuntia. Anna jäähtyä.

Tee päälle kirsikkasiirappi kuumentamalla kattilassa 0,5 dl sokeria pikku vesitilkassa. Kun sokeri alkaa sulaa, lisää kirskoiden marinadi eli mantelilikööri ja annetaan kiehahtaa. Jäähdytä ja anna tiivistyä. Nauti kirsikkapiirakan päällä.

KIRSIKKAKUKKATYTTÖ
Kirsikasta voisi kertoa monta tarinaa, mutta joskus kappale kertoo enemmän kuin tuhat kirjoitettua sanaa. Tässä sunnuntain iloksi elokuun Flow-festivaaleille tulevan AIR:in versio kirsikkakukkatytöstä.

5 kommenttia:

  1. Heii, mukavaa että maistui! Ja siis aivan valloittavan kaunis tuo teidän piirakka! Myös biisivalinta on täydellinen :)

    VastaaPoista
  2. Jes kivaa, että piirakan keksijä on kopioon tyytyväinen :) Biisi on tosiaan mahtava!

    VastaaPoista
  3. Hei,

    kuulostaa hyvältä! Mutta paljonko on 400g kirsikoita litroissa? Entä 250g jauhoja?

    VastaaPoista
  4. Anonyymi:

    Tein puolikkaan piirakaan eli 200g kirsikoita ostin puoli litraa. Eli 400g riittää enemmän kuin hyvin litra kirsikoita

    250g jauhoja.. Hmm olisinko laittanut noin 4dl? Kannattaa kokeilla, tunnustella ettei taikina ole liian märkää tai toisaalta ihan jauhoistakaan.

    Toivottavasti näistä oli apua :)

    VastaaPoista
  5. Help! kuinka suuri suurinpiirtein on tuo teidän vuokanne halkaisijaltaan? Puolititte siis reseptin?
    Kiitos avusta!

    VastaaPoista