keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Loma Roomassa (ja vähän muuallakin)

Muutaman viikon loma lähenee loppuaan, mutta mikä loma se onkaan ollut! Parasta oli tietysti Rooma, jossa syötiin hyvin, juotiin hyvin, uitiin kraateriin muodostuneessa järvessä ja nautittiin Grottaferratan Castelleton tunnelmasta. Lyhyesti sanottuna siis aivan mahtavaa aikaa! Mutta koska haluamme jakaa parhautta myös lukijoiden kanssa, tässäpä huippuhetkiä Roomasta. Fakta & Farfalle: Rooma -kartasta löydät kaikki tässä kirjoituksessa mainitut kohteet.
Ensimmäinen päivä Roomassa alkoi helteisesti, mutta hyvin. Takeltelevalla italialla pääsimme kuin pääsimmekin Via Prenestiinalle nauttimaan aamun ensimmäiset (oikeat - lentokoneen sumppia ei lasketa) kahvit. Oli hyvää ja ah niin italialaista kun ziaksi ylennetyn Farfallen äidin ja koko kahvilan henkilökunnan kanssa käytiin läpi päivän kuulumiset. Perhe ei selvästikkään ulotu Roomassa neljän seinän - tai sukulaissuhteiden - sisälle. Hyvä niin!
Jo ensimmäisenä päivänä kuljimme läpi Rooman nähtävyyksiä. Vaikka välillä Faktan oli pakko tarkastella asioita Mondon Rooma-oppaasta, toimi parhaana oppaana Zia Riitta. Yhden päivän aikana nähtiin niin Colosseum, Fontana di Trevi, Pantheon kuin Espanjalaiset portaat. Onneksi matkajuomaa eli proseccoa sai jokaisesta kulmabaarista! (Huom! Essi Avellan muuten listasi uusimmassa Glorian Ruoka & Viinissä kolme lempiproseccoaan: Gancia Prosecco Brut, Prosecco Primo V ja Desiderio Jeio Prosecco Valdobbiadene Brut.)
Loman toisena päivänä vierailimme Vatikaanin museossa ja Sikstiiniläiskappelissa (ostakaa liput etukäteen täältä). Jos kohteena on myös Pietarinkirkko, kannattaa muuten pukeutua olkapäät JA polvet peittävään asuun. Näimme monta olkapäänsä peittänyttä turistia, jotka jäivät rannalle ruikuttamaan liian lyhyiden hameiden takia... Eikä kirkkoa kannata tosiaankaan jättää väliin, vaikka aika ylitsepursuilevan loistokas se onkin. Kupoliin kiipeämällä saa nimittäin vaivan palkaksi kaupungin parhaat näkymät! Vatikaanissa vierailijoille on pakko suositella myös mahtavaa ravintolalöytöä, Da Vito E Dinaa (katso kartasta). Eksyimme nimittäin itse kyseiseen paikkaan, jossa Fakta söi ylläolevan ja uskomattoman hyvän simpukka-annoksen. Käykää kokeilemassa!
Koska Rooman kesäpäivät ovat tukahduttavan kuumia, kannattaa aktiivisimmat hetket ajoittaa iltaan. Ylläoleva näkymä on Trinita Dei Montin kirkon edustalta, joka löytyy heti Espanjalaisten portaiden yläpuolelta. Bella Roma!
Loma ei olisi loma ilman vierailua paikalliselle ruokatorille. Tämä herra löytyi Via Del Pignetolta, joka tunnetaan ehkä paremmin opiskelijoiden ja nuorten illanviettokatuna. Kadulta löytyy niin baareja kuin katuruokaa ja nurkan takana, Via Casilina Vecchialla, on opiskelijoiden suosima Circolo-klubi. Käykää tutustumassa - me emme sinne asti päässeet kiitos Pignetolta löytyneen brasilialaisen baarin...
Ja kolmantena päivänä..siirryimme Grottaferratan kylään, johon nousee piakkoin muun muassa Zia Riitan ylläpitämä majatalo, Castelletto, ikoninmaalauskursseineen. Ensimmäisenä iltana teimme yhdessä ruokaa ja nautimme illallisen vuonna 1936 rakennetun castelleton eli pienen linnan puutarhassa. Hyvä ruoka, kynttilät ja paikallinen viini tekivät ihmeitä: Roomaan kuumuus ja kaoottisuus haihtuivat ajatuksista ja mieli lepäsi kesäillan lempeydessä.
Grottaferratan paikallisiin herkkuihin kuuluu porchetta, paikallinen snägäriannos. Tosin on pakko sanoa, että pitkään kypsytetty possu ja erilaiset antipastot hakkaavat Helsingin kebabit mennen tullen. Miksi meiltä ei löydy tälläistä? Kylän kulmilta löytyy muuten myös Frascatin ihastuttava kaupunki, jonka päätorin laidalla sijaitsevasta gelateriasta saa erittäin hyvää jäätelöä. Ja mitä olisi Italia ilman gelatoa?
Viimeisenä päivänä vierailimme alueen maisemissa ja ajoimme Tuscolo-vuorelle. Ylhäältä avautui loman paras maisema. Tänne on päästävä uudelleen...


3 kommenttia:

  1. Kiitos mahtavasta lomaraportista. Heti alkoi kuumottamaan päästä takaisin Italiaan. En ole käynyt koskaan Roomassa, vaikka Italiassa olen muutaman kerran käynytkin. Tämä tosin vakuutti, että sinne on päästävä.
    Osaisitteko sanoa milloin majatalo avataan?

    VastaaPoista
  2. "Nähdä Rooma ja kuolla". Eli ehdottomasti kannattaa vierailla kaupungissa! Veikkaan, että majatalo avautuu sadonkorjuuseen mennessä. Laitamme toki ilmoitusta kun paikka vihdoin aukeaa :)

    VastaaPoista