torstai 8. heinäkuuta 2010

Thaikalaa ja mango-avokadosalaattia

Vaikka herkuttelimme viime viikonloppuna Farangissa, ei tämä annos ollut lauantain inspiroima. Sitä nimittäin tehtiin heti juhannuksen jälkeen kun grilliruoka alkoi pursuta jo korvista ulos. Resepti on älyttömän helppo ja valmistuu helposti myös grillissä - itse teimme juhannuksena samalla ohjeella jättikatkarapuja, jotka olivat hyvä lisä perinteisten grilliruokien rinnalle. Ohje on kahdelle.

2 kuhaviipaletta (isoa)
nippu korianteria
4 limen mehut
1 punainen chili
peukalonpään kokonen pala raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
kevätsipulia
1 sitruunaruoho
suolaa
pippuria
loraus vettä
foliota

Laita uuni 200C. Purista limet ja pilko korianteri, chili ja valkosipuli. Suikaloi sitruunaruoho pituussuunnassa. Leikkaa kevätsipulit ronskilla otteella ja raasta inkivääri. Muotoile foliosta umpinaiset "veneet", ripottele kalan päälle suolaa ja pippuria ja laita kala täytteineen folioveneeseen. Anna kypsyä noin 20 minuuttia tai kunnes kala on valkoista, ei läpinäkyvää. Nauti riisin ja mango-avokadosalaatin kera.

Mango-avokadosalaatti

1 kypsä avokado
1 kypsä mango
1 tl sesaminsiemenöljyä
3 tl oliiviöljyä
ripaus kurkumaa
ripaus cayenne-pippuria
suolaa
2 limen mehu

Viipaloi avokado ja mango, laita lautaselle. Sekoita sesaminsiemenöljy, oliiviöljy, kurkuma, cayenne-pippuri, suola ja limemehu. Kaada avokadon ja mangon päälle. Nauti!

EKOKALA
Moni "kasvissyöjä" syö myös kalaa, mutta merenelävistäkin löytyy ekologisia ja ei-niin-ekologisia vaihtoehtoja. Kehittynyt kalastustekniikka on nimittäin johtanut liikakalastukseen ja tutkijoiden mukaan kalakannat ovat hälyttävän pienet. Toisaalta kala ei välttämättä ole niin terveellistä kuin luullaan, sillä veden laatu on esimerkiksi Itämeressä heikentynyt. Jos ja kun kalaa kokkailee, kannattaa suosia (suomalaisia) "ekokaloja". Tietoa hyvän omatunnon fisuista ei tarvitse etsiä kaukaa, sillä WWF kokosi viime vuonna listaa (sivuilta löytyy linkki Meren herkkuja -kalaoppaaseen) kalamaailman parhaista valinnoista. Kalatiskillä pyydystelevän kannattaa suosia WWF:n mukaan muun muassa ahventa, haukea, kuhaa, madetta, silakkaa, sinisimpukkaa ja särkeä. Eikä muuten näytä ihan huonolta listalta, nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti