maanantai 5. heinäkuuta 2010

Mansikka-halloumisalaatti

Pahoittelut radiohiljaisuudesta, johon löytyy kyllä aika pätevä syy: kesä. Lämpö on hellinyt Kallion katuja ja bloggaajat ovat viilettäneet pitkin kaupunkia pyöriensä voimin. On juotu olutta Torkkelinpuistikossa ja Kaivopuiston rannassa, on laulettu karaokea (kyllä...) aamukuuteen ja juhlittu ystävän valmistujaisia lyhtyjen värittämän puun alla. Käyty treffeillä Farangissa (arvio huomenna!) ja katsottu kuuta Relandersgrund-majakkalaivalta. Ei siis ihme, että aikaa on riittänyt vain kesäisten (lue: nopeiden) salaattien tekoon. Tässä yksi parhaimmista.

jääsalaattia
romaine-salaattia

kurkkua

paprikaa

avokado

herneenversoja

suomalaisia mansikoita

pinjansiemeniä
hyvää balsamicoa

oliiviöljyä


Pilko vihannekset ja mansikat. Sekoita mansikoita ja halloumia lukuunottamatta ainekset kulhossa. Lisää oliiviöljy ja balsamico. Viipaloi ja paista halloumi kuivalla pannulla ilman öljyä. Annostele salaatin päälle ja lisää tuoreet suomalaiset mansikat. Nauti kyytipoikana viilennettyä kuivaa valkoviiniä.

BALSAMICOA HALLOUMILLE
No niin oli pakko. Oli pakko, vaikka tämä fakta ei liity mitenkään halloumiin vaan pelkästään balsamicoon. Joka tapauksessa, balsamico eli balsamiviinietikka taitaa nykyään olla osa huonomminkin varusteltuja keittiöitä. Aina ei näin kuitenkaan ole ollut, sillä vasta 1970-luvulla tuo salaattien ja lihan (!) maustaja levisi kotikontujensa, Modenan alueen, ulkopuolelle. Modenassa balsamicoa on kuitenkin valmistettu jo iät ja ajat. Ensimmäinen kirjattu merkintä balsamiviinietikasta on vuodelta 1700, mutta lähteiden mukaan sen historia ulottuu ainakin 1500-luvulle, Modenan herttuan hoviin. Nykyään balsamicoa valmistetaan eri puolilla Italiaa, mutta vain Modenassa valmistettua saa myydä EU:n suojelemalla nimellä, Aceto Balsamico Tradizionale di Modenalla.

4 kommenttia:

  1. Kaupoista saatava balsamietikka on oikeasti vain tavallista viinietikkaa ja ruskealla karamellivärillä värjättyä rypälemehua.

    VastaaPoista
  2. Myös nuo modenalaiset "turvamerkityt" (ehehe) balsamicot? Ainakin kuvassa oleva merkki on sopivan pehmeää, ei kitkerää kamaluutta mitä jotkut balsamicot ovat :) Osaatko kertoa lisää aidoista balsamicoista? Olisi kiinnostavaa kuulla :)

    VastaaPoista
  3. Tää salaatiresepti toimi tosi hyvin! Testasin eilen. Kiitos :)

    VastaaPoista