maanantai 3. elokuuta 2009

Luumu-mascarponepiirakka


Tämä resepti on Stephanie Alexanderin ja Maggie Beerin Toscanalainen keitt -kirjasta, jota voi lämpimästi suositella kaikille italialaisen ruoan ystäville. Tämä ohje on puolikas alkuperäisestä reseptistä. Taikinaa jäi yli, kun teimme piirakan 20cm halkaisijan piirakkavuokaan.

500g tuoreita ja kypsiä luumuja
hieman sokeria
30 g suolatonta voita (jälkikäteen ajatellen suosittelemme käyttämään noin 20 grammaa)
2,5dl mascarponea
pieni tilkka vettä
PIIRAKKAPOHJA
100g kylmää suolatonta voita

250g vehnäjauhoja (lisäsimme näitä noin 300 grammaan)
0,5dl kermaviiliä

Kuumenna uuni 210 asteeseen. Halkaise luumut ja poista kivet. Asette
le luumut uuninkestävälle alustalle, ripottele päälle sokeria ja parikymmentä grammaa suolatonta voita pilkottuna. Kypsennä luumuja uunissa noin 20 minuuttia ja anna jäähtyä. Säilytä luumujen mehu!
Sekoita taikinaa varten voi ja vehjäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kermaviili ja sekoita taikina palloksi. Kiedo taikina muoviin ja laita jääkaappiin lepäämään noin 20 minuutiksi. Kun taikina on levännyt, kauli se ja vuoraa sillä piirakkavuoka. Aseta taikinan päälle alumiinifolio, ja sen pää
lle kuivattuja herneitä - itse tosin käytimme tähän tarkoitukseen riisiä, kun herneitä ei kaapista löytynyt. Paista piirakkapohjaa 15 minuuttia, ota folio pois ja anna kypsentyä vielä ainakin 5 minuuttia. Piirakkapohja jäi mielestämme hieman raa'aksi, joten uunista riippuen lisää kypsennysaikaa jos pohja ei ole kypsä. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Kun luumut ja piirakkapohja ovat jäähtyneet, levitä pohjalle hieman vedellä (tai luumuliköörillä) kevennettyä mascarponea. Asettele kypsyneet luumut mascarponen päälle. Keitä luumujen mehusta kastike, pirskottele piirakan päälle ja tarjoile heti!


KOTIRUUSU?
Luumu eli prunus domestica kuuluu ruusupuiden sukuun ja on läheistä sukua aprikooseille, persikoille, kirsikoille ja tuomelle (!). Ensimmäinen viljelty luu
mulaji oli japaninluumu, jota on kasvatettu yli 4000 vuotta sitten. Suomeen luumu rantautui 1600-luvulla ja useita luumun lajikkeita viljellään meillä edelleen. Kuuluisin suomalainen punaluumulajike on Lohjan Luumu.


4 kommenttia:

 1. Tätä on päästävä kokeilemaan nyt kun luumut ovat parhaimmillaan ja halvimmillaankin:)

  Eksyin blogiinne ensimmäistä kertaa, mutten missään nimessä viimeistä. Aivan loistavaa huttua!

  VastaaPoista
 2. Kiitos hannn! Luumupiirakkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, oli tosi hyvää :) Ja tervetuloa toistekin etsimään reseptejä, pyrimme päivittämään blogia vähintään pari kertaa viikossa.

  VastaaPoista
 3. Tämä oli taivaallista! Ja mielettömän yksinkertainen valmistaa...

  VastaaPoista
 4. Kivaa, että maistui! Tosiaan maailman helpoin ohje ja näyttää sekä maistuu hyvältä :)

  VastaaPoista