tiistai 4. elokuuta 2009

Tomaattikeitto


Tämä ohje on Chocochili-blogista, tosin muokkasimme sitä uunipaprikalla, chilillä ja creme fraichella makuumme sopivaksi. Erityisesti paahdettu paprika teki tälle keitolle terää.

10 kypsää tomaattia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 paprikaa
1 pieni Mutti-tomaattipuree
3dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 pkt creme fraichea
1 kuivattu pieni chili
iso kourallinen basilikaa
suolaa
pippuria

Laita uuni noin 200C, grillivastukselle. Leikkaa paprika neljää osaan (poista siemenosa) ja aseta uunin kestävälle alustalle. Paahda paprikoita grillivastuksen alla kunnes ne ovat kunnolla tummuneet. Laita paahdetut paprikat muovikassiin (kuori irtoaa helpommin), anna jäähtyä ja poista paprikoista kuoret. Kalttaa tomaatit ja poista kuoret. Pilko palasiksi ja poista kannat. Kuullota pilkottuja sipuleita hetki pannulla, lisää tomaatit, pilkottu basilika ja anna hautua noin 10 min. Lisää paahdetut ja pilkotut paprikat, tomaattipuree, vesi, kasvisliemikuutio, murskattu chili ja anna hautua vielä 5 min. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä pippuria. Jos keitto tuntuu liian kiinteältä, lisää hieman vettä. Kun keitto on kiehunut, soseuta se sauvasekoittimella ja lisää lopuksi creme fraiche. Nauti!

VAPAUS, VELJEYS JA TOMAATTI!
Hedelmäksi luokiteltuun ja koisokasvien heimoon kuuluvaan tomaattiin liittyy paljon erilaisia uskomuksia. Erään legendan mukaan tomaatti koettiin Yhdysvalloissa vaaralliseksi ruoka-aineeksi aina 1820-luvulle asti, kunnes kenraali Robert Gibbon Johnson söi yleisön edessä korillisen tomaatteja ja todisti täten ruoka-aineen vaarattomuuden. Toinen tarina taas kertoo tomaatin nousseen suureen suosioon Ranskan vallankumouksen aikaan, sillä punainen tomaatti yhdistettiin vallankumouksellisten tunnusväriin punaiseen. Legendaa ei kuitenkaa ole se, että tomaatteja kannattaa syödä erityisesti nyt. Kesällä ne ovat nimittäin paitsi halpoja myös todella herkullisia!

3 kommenttia:

  1. Tähän mennessä paras kokeilemani tomaattikeittoresepti, uunipaprika ja creme fraiché toivat ihanan pehmeän maun keittoon! P.s. kiitokset myös blogin tyylikkäästä ulkonäöstä

    VastaaPoista
  2. Kivaa, että maistuu (niin keitto kuin blogikin). Kohtahan se kevätkin tulee ja tomaattiaika lähestyy...hitaasti mutta varmasti tosin ;)

    VastaaPoista
  3. toimi ja oli tosi hyvää

    VastaaPoista