torstai 20. elokuuta 2009

Ceviche punaherukoilla

Tässä vastauksemme Herkku & Koukku -blogin heittämään ruokahaasteeseen "Luonnon antimet". Annosvaihtoehdot olivat valtavat, mutta päädyimme lopulta cevicheen, sillä halusimme kokeilla jotain uutta. Marjoja ei perinteiseen cevicheen kuulu, mutta kokeilu todisti punaherukoiden sopivan annokseen erinomaisesti. Teimme annoksen alkupalaksi, mutta salaatin kanssa ceviche käy myös pääruoasta. Äänestämään pääset täältä.

puolikas kuha ohuina fileinä
3 limen mehut
suolaa
murskattua valkopippuria
puolikas tuore chili viipaleina
puolikas punasipuli viipaleina
kourallinen korianteria
puolikas kourallinen punaherukoita
(koristeeksi syötäviä kukkia esim. luomuorkideoita)

Leikkaa kalafileet noin sormen pituisia paloja. Laita palat astiaan, kaada päälle kolmen limen mehut, pilkottu sipuli, paloiteltu chili sekä suolaa ja valkopippuria. Anna "kypsyä" jääkaapissa noin tunti tai enemmän jos et ole raa'an kalan ystävä. Kun kala on kypsynyt, lisää joukkoon silputtua korianteria ja punaherukat. Sekoita ja tarjoile heti!

(HUOM! Cevichessä kannattaa aina käyttää suolaisen veden valkoista kalaa, kuten ystävällinen myyjä Hangon Kala-tiskillä vinkkasi. Makean veden kuhasta saattaa nimittäin raakakypsyttämällä saada matoja! Tämän annoksen kuha tuli myyjän mukaan Tammisaaresta.)

TUHAT JA YKSI ANNOSTA
Ceviche eli limellä raakakypsytetty kala tulee varmuudella Etelä-Amerikasta, mutta siihen loppuukin yksimielisyys reseptin alkuperästä. Kunniaa cevichen keksimisestä ovat vaatineet itselleen niin meksikolaiset kuin panamalaiset, mutta useimpien väitteiden mukaan annoksen juuret ovat Perun rannikolla. Alkuperästä - kuten makuasioista? - on kuitenkaan turhaa kiistellä, sillä jokainen maa omaa joka tapauksessa omat ceviche-ohjeensa. Kertoopa villi huhu, että Meksikossa annoksen muoto vaihtelee jopa jokaisen rannikkokylän välillä... Varmaa on kuitenkin se, että ceviche toimii myös Suomessa, suomalaisesta kuhasta. Mutta mitä mieltä ovat lukijat: voiko makuasioista kiistellä?

4 kommenttia:

 1. mmm-mm-mm! näyttää jamilta. mä oon muuten kokonaan unohtanut postata juhannuksen lohi-mango-cevichen reseptikerhoon.. will do dat, kun muistan minne jemmasin annoksen kuvan! ps. ceviche kypsyy sitrusmehussa todella nopeeta - joku alle puoli tuntiakin voi olla todella passeli.

  VastaaPoista
 2. Juu ceviche voi siis olla vain puolikin tuntia mehussa, mutta riippuu niistä makuasioista. Jotkut tykkää tosi raa'asta mutta suurin osa resepteistä taitaa antaa tota tuntia. Omasta mielestä tunti oli hyvä - ei liian raaka muttei liian kypsäkään. Kannattaa varmaan siis välillä vilkuilla kalaa, jotta saa omaan makuun sopivan kypsyysasteen :)

  VastaaPoista
 3. Nam nam,cheviche on kyllä mahtavan hyvää. Olen ollut 2 kertaa Perussa,jossa söin päivittäin chevicheä ,ja kyllä se siellä vaan tajuttoman hyvää on.Punaherukoiden lisäys varmaan toi kivan makulisäyksen.Onnea kisaan!

  VastaaPoista
 4. Ceviche on tosiaan tajuttoman hyvää! Perussa tuli syötyä tosi usein ja aina tietysti "koko maan parhaalla reseptillä" paikasta riippumatta :D

  VastaaPoista