lauantai 16. tammikuuta 2010

Chili sin carne

Tässä lupaamamme herkullinen chili sin carne. Muista sin carne -resepteistä poiketen teimme tämän pelkistä kasviksista, ilman soijarouhetta. Muhennoksesta tuli siitä huolimatta maultaan täyteläistä ja muutenkin täyttävää. Kannattaa kokeilla! Mukaan voi toki laittaa soijarouhetta tai jauhelihaa. Älä kuitenkaan korvaa kuivattua chiliä tuoreella, sillä maku on silloin aivan erilainen. Resepti on 4-6 ruokailijalle nälän asteesta riippuen.

4 isoa pihvitomaattia
1 purkki tomaattimurskaa
1 tölkki kidneypapuja
1/2 kesäkurpitsa
noin 6 herkkusientä
1 parsakaali
2 isoa sipulia
4 valkosipulinkynttä
4 rkl kuminansiemeniä (käytimme mittalusikkaa)
1 rkl oreganoa
1 rkl korianterinsiemeniä
2 tl kanelia
1-2 tl chilirouhetta
suolaa
pippuria

sokeria
oliiviöljyä

Pilko sipulit ja murskaa veitsellä valkosipulit. Pilko kaikki kasvikset pieniksi paloiksi. Pilko tuoreet tomaatit. Kuumenna pannu, lisää kunnon loraus oliiviöljyä ja kuullota sipulit. Lisää kasvikset ja mausteet. Anna kypsentyä noin 5 minuuttia. Lisää pilkotut tomaatit sekä kidneypavut (ilman lientä) ja kypsennä muhennosta noin 10 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat pehmentyneet ja hajonneet. Lisää tomaattimurska, suolaa, pippuria sekä sokeria. Sekoita ja maista. Lisää mausteita tarvittaessa. Anna hautua vähintään tunti, mielellään kaksi tuntia miedolla lämmöllä. Maista vielä lopuksi ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria. Nauti quinoan, guocamolen ja tuoresalsan kera.

Quinoa 4-6 ruokailijalle:
3 dl quinoaa
6 dl vettä

Huuhtele quinoa lämpimällä vedellä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää quinoa. Anna kiehua 10 minuuttia, ota pois liedeltä ja anna hautua vielä toiset 10 minuuttia.

Tuoresalsa:
2 tomaattia
1 limen mehu
tuoretta korianteria
1 pieni sipuli
suolaa

Pilko tomaatit hakkelukseksi. Lisää limemehu, pilkottua korianteria sekä pieni pilkottu sipuli. Sekoita ja mausta suolalla.


CHILI CON CARNEN MYSTEERI
Espanjankielisestä nimestään huolimatta, chili con carne ei ole meksikolainen ruoka. Resepti on oletusten mukaan keksitty Yhdysvalloissa, mutta tarinat chili con carnen historiasta vaihtelevat kertojasta riippuen. Eräiden väitteiden mukaan resepti juontaa juurensa satojen vuosien taakse, Teksasin vankiloihin. Tarinan mukaan vangeilla oli mahdollisuus ostaa vain halvinta mahdollista lihaa ja pilaantuneen maun peittämiseksi vangit keksivät käyttää ruoassa erilaisia mausteita sekä tulista chiliä. Toisen legendan mukaan resepti syntyi cowboy'den mukana matkustavien vankkuri-kokkien keskuudessa, jotka yhteen suuntaan matkustaessa kylvivät maahan erilaisia yrttejä, jotka palatessa kerättiin talteen. Näistä mausteista syntyi tulinen liharuoka, Trail Drive Chili. Näistä tarinoista huolimatta reseptin alkuperä on edelleen mysteeri. Chili con carnen historiasta kiinnostuneet voivat tutusta aiheeseen täällä ja täällä.

2 kommenttia:

  1. Jos lihattomat chilireseptit kiinnostaa, niin kannattaa testata myös tätä:
    http://www.chocochili.net/2010/01/suklaachili/

    VastaaPoista
  2. Kiitos linkistä! Itseasiassa vilkuilin sitä jo aiemmin. Pitää laittaa testiin :)

    t. Fakta

    VastaaPoista