skip to main |
skip to sidebar
Ehdimme jo marraskuussa purnata siitä, ettei Suomesta löydy halpaa samppanjaa. Tuolloin tekemämme teksti nimittäin käsittelee Which?-verkkolehden testiä, jossa Sainsbury's-kauppaketjun samppanja ylsi kalliiden merkkien tasolle. Purnasimme liian aikaisin, sillä sopivasti uuden vuoden aatoksi bongasimme Alkosta alle 20e samppanjan! Testaamme juomaa tänään ja luonnollisesti saatte raportin heti kun aatosta on selvitty. Mutta ihan vinkkinä: Alko on auki vielä kuuteen! Olisikin aika hienoa saada makuarvioita myös teiltä!
HAUSKAA UUTTA VUOTTA!
T. Fakta & Farfalle
Vuosi 2009 on mennyt hurjaa vauhtia eikä vähimmiten blogin suhteen. Aloitimme blogimme heinäkuussa ja uuden vuoden aattoon mennessä blogitekstejä on kertynyt huimat 86 kappaletta (joista osa vielä julkaisemattomia)! Huh! Bloggaaminen on osoittautunut antoisaksi harrastukseksi kahdelle foodielle, mutta kiitos tehtävän mielekkyydestä kuuluu myös teille lukijoille. Kiitos kommenteista, kritiikistä ja positiivisista terveisistä! Ensi vuonna pyrimme kehittämään blogiamme entistä paremmaksi ja toivomme myös teiltä palautetta. Eli jatketaan samaan malliin!
Sitä ennen kuitenkin juhlistamme alkavaa uutta vuosikymmentä venäläisen illallisen ja hyvän seuran merkeissä. Siitä kirjoitus heti uuden vuoden jälkeen, mutta nyt täydelliseen vuoden ensimmäisen aamiaisen annokseen, rucolamunakkaisiin avokadosalsalla. Ohje on peräisin Glorian Ruoka & Viini -lehden numerosta 1/2006.
Ohje on kahdelle.Munakas:
4 kananmunaa
1dl ruokakermaa
sormisuolaa
1/2tl rouhittua rose-pippuria (jäi meillä pois ja hyvää tuli)
1dl silputtua rucolaa
veitsenkärjellinen muskottipähkinää
öljyä paistamiseen
Avokado-ananassalsa
1 kypsä avokado
1rkl sitruunamehua
muutama säilötty ananasviipale tai tuoretta ananasta
1/2 punasipulia
sormisuolaa
mustapippuria
1/4 tl viismaustetta (valmistat helposti: jauha morttelissa 1tl inkiväärijauhetta, 1tl neilikkaa, 1tl kardemummaa, hyppysellinen mustapippuria, 1tl kanelitankoa, 1tl fenkolia)
Aloita salsasta. Kuori ja halkaise avokado ja poista kivi. Leikkaa tasakokoisiksi kuutioiksi. Pirskottele kuutioille sitruunamehua. Kuori ananas (tai avaa purkki) ja leikkaa kuutioiksi. Kuori punasipuli ja silppua se erittäin hienoksi. Sekoita salsan ainekset yhteen. Mausta suolalla, pippurilla ja viismausteella.
Valmista munakkaat. Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää kerma, suola, roseepippuri, rucola ja muskotti. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna pannu, lisää öljy ja paista munakkaan molemmat puolet. Voit tehdä myös pikkumunakkaita paistamalla ne ohukaispannulla. Tarjoa munakkaat salsan kera.
RAAKA MAA
Avokado kuuluu lempiruoka-aineisiimme, mutta sitä saa harvoin kypsänä. En voi ymmärtää mistä moinen johtuu, sillä kypsiä avokadoja kyllä saa...jos on valmis maksamaan kaksinkertaisen hinnan. Kypsät avokadot menevät kaupoissa nimellä ready to eat -avokado, joka ei kyllä uskoaksemme ole mikään erillinen lajike. Mutta sehän on vain tyhmä joka maksaa, joten tässä kaikille avokadon ystäville vinkki sen kypsyttämiseen: laita avokadot muovipussiin parin omenan kanssa, sillä omenat sisältävät runsaasti avokadon kypsymistä edistävää etyleeniä. Vaihtoehtoisesti käyt puristelemassa lähes päivittäin kaupan avokadoja, kuten me...
Päätimme viimein uudistaa blogitekstiemme tunnisteet eli nyt reseptien selaaminen on entistä helpompaa! Tunnisteista löytyvät nyt esimerkiksi seuraavat tunnisteet: pastat, helpot, kasvis, juomat ja leivonta. Ruokauutiset, ajankohtaiset ilmiöt sekä reseptittömät tekstit on luokiteltu ilmiöt ja uutiset -tunnisteen alle. Kaikki tunnisteet löydät ruudun oikealta puolelta. Tervetuloa tonkimaan Fakta & Farfalle arkistoja!
Tuhtien jouluruokien jälkeen maistuvat usein erilaiset kasvisruoat. Tässä siis helppo ja herkullinen kasvisruoka, joka sopii myös talven kylmiin ja pimeisiin iltoihin. Teimme lokakuussa Munakoiso-parmigianan, mutta tässä lähes samanlainen makuelämys pienemmällä työllä. Tämän ruoan ystävien kannattaa myös testata hieman kevyempiä, mutta yhtä maukkaita leivitettyjä kesäkurpitsoja. Tästä ohjeesta syö 2-3 ruokailijaa.
Leivitetyt munakoisot:
1 munakoiso viipaloituna
vehnäjauhoja
korppujauhoja
kananmuna
suolaa
pippuria
Tomaattikastike:
1 tlk Mutti-tomaattimurskaa
nippu tuoretta basilikaa
iso loraus hyvää oliiviöljyä (hinnastaan huolimatta Rainbow:n luomu on erinomaista!)
suolaa
pippuria
ripaus sokeria
Uunivihannekset:
1 porkkana
1 punasipuli
1/2 kesäkurpitsa
1 tomaatti
tai mitä tahansa vihanneksia...
Pilko uunivihannesten raaka-aineet, laita uunivuokaan ja ripottele päälle oliiviöljyä, hunajaa sekä suolaa ja pippuria. Paista uunissa noin 200C 30-45min tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä haarukalla kokeiltaessa.
Valmista vihannesten kypsyessä tomaattikastike. Kaada kattilaan kunnon loraus oliiviöljyä, anna hieman kuumentua. Lisää joukkoon tomaattimurska ja revi mukaan tuoretta basilikaa. Anna hautua vähintään 45 minuuttia (voit toki hauduttaa vähemmän aikaa, mutta lopputulos ei silloin ole yhtä hyvä). Lisää suolaa, pippuria ja ripaus sokeria.
Itketä ensin viipaloidut munakoisot: ripottele päälle suolaa ja anna levätä noin 15 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa puhtaaseen talouspyyhkeeseen. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, toiselle korppujauhoja (lisää mukaan suolaa ja pippuria) ja kulhoon yksi vatkattu muna. Kääntele munakoiso ensin vehnäjauhoissa, heiluttaen ylimääräiset jauhot pois. Dippaa munakoison viipale sen jälkeen kananmunaan, valuta ylimääräiset pois. Kierittele lopuksi viipale korppujauhoissa ja paista voissa. Tarjoile tomaattikastikkeen, uunissa paahdettujen vihannesten sekä salaatin kera.
HULLUN OMENA
Munakoiso on Euroopassa verrattain nuori ruokavihannes, sillä taikauskoiset länsimaalaiset uskoivat vihanneksen lisäävän hulluutta. Munakoiso tunnettiinkin vielä muutama vuosisata sitten nimellä "Hullu Omena". Toisaalta espanjalaiset ovat osanneet arvostaa munakoisoa jo 1500-luvulta lähtien sillä arabien mukanaan tuoma vihannes nimettiin maassa "Rakkauden Omenaksi". Tänä päivänä vihanneksen arvostus on levinnyt myös muualle Eurooppaan ja ilmestyipä tänä vuonna ainostaan munakoisoon keskittyvä keittokirja, Taivaallinen munakoiso.
Yleensä tapaninpäivänä tulee täydellinen yliannostus jouluruokiin, joten tässä ohje helppoon ja kevyen kasviswokkiin. Ruokaan voi tosin laittaa mukaan vaikkapa kalkkunaa jos joulupöydästä sitä sattui jäämään. Toki kinkkuakin voi tähän kokeilla!
3rkl kanalientä (huom. katso postauksemme mitoista!)
1tl Maizenaa
3rkl rypsiöljyä
kourallinen cashew-pähkinöitä tai manteleita (allergian takia meillä jälkimmäinen)
kuivattuja chilejä murskana
500g sieniä viipaleina
1/2tl suolaa
4 kevätsipulia pilkottuna (käytimme tosin purjoa)
3/4rkl seesamöljyä
3 valkosipulinkynttä murskattuna
500g parsakaalia pilkottuna
700g kiinankaalia ohuina suikaleina
1rkl kalakastiketta
3rkl soijakastiketta
(kalkkunaa paloiteltuna)
2 pussillista riisinuudeleita (keitettyinä)
Yhdistä pienessä kipossa 1rkl kanalientä ja Maizena. Kuumenna wokissa 1/2rkl öljyä ja lisää pähkinät tai mantelit. Kuumenna kunnes pähkinät/mantelit hieman ruskistuvat. Laita erilliseen kippoon ja sekoita joukkoon hyppysellinen kuivattua chilimurskaa. Laita wokkipannuun hieman lisaa öljyä, pilkotut sienet ja 1/4tl suolaa. Paista kunnes sienet ruskistuvat, noin 5 minuuttia. Laita sienet pähkinäkulhoon, lisää pilkottujen kevätsipuleiden/purjon vihreät osat sekä seesamöljy. Sekoita hyvin. Kuumenna jäljellä oleva öljy wokissa, lisää pilkottujen sipuleiden vaaleat sipuliosat sekä valkosipuli. Paista noin puoli minuuttia. Lisää pilkottu parsakaali (ja kalkkuna) ja paista noin minuutin ajan. Lisää suikaloitu kiinankaali ja paista kunnes kaali on pehmeää, noin 5 minuuttia. Lisää soija, kalakastike sekä hyppysellinen kuivattua chiliä. Sekoita ja lisää joukkoon kanaliemi-Maizena-sekoitus. Anna kiehua kunnes kastike sitoutuu ja peittää kasvikset. Kaada lopuksi joukkoon nuudelit. Maista ja lisää soijaa tarvittaessa. Tarjoile valmistamasi sieni-pähkinäseoksen kera.
RUOKAA JOULUHERKUISTA
Suunnittelusta huolimatta jouluruokaa jää aina yli. Toisaalta onkin mukavaa kun voi pitkin joulua kipaista jääkaapille hakemaan yhä lisää kinkkua, kalkkunaa tai lanttulaatikkoa. Loppuvaiheessa pelkän kinkun jyystäminen kuitenkin kyllästyttää, joten tässä muutama vinkki jouluruokien uusiokäyttöön:
Croque Monsieur - maailman paras uunivoileipä kinkulla!
Pizzaa - korvaa parmankinkku joulukinkulla
Köyhät ritarit - ehkä paras kuivuneen joulupullan käyttöruoka
Espanjalainen munakas - jouluperunat ja kaikki ylijäämäruoat menevät helposti munakkaaseen
Sitruunainen kanapasta - korvaa kana joulun kalkkunalla
Joulukalenteria avatessa (kyllä, täältä löytyy joulukalenteri mallia Haribo!) tajuntaan iskostui, että jouluaattohan on jo HUOMENNA. Jouluvalmistelut on onneksi jo aloitettu - ainakin suunnittelun tasolla. Kuten aiemmin kerroimme, tulee tänä vuonna joulupöytään kinkun tai kalkkunan sijaan jouluporo! Herkulliselta kuulostava resepti löytyi Glorian Ruoka & Viini -lehden 10v-juhlanumerosta, jonka reseptit löytyvät muuten myös netistä eli kannattaa käydä väijymässä vielä viime hetken reseptejä. Jälkiruoaksi taidamme kokeilla Kemikaalicocktailin Nooran halvajäätelöä ellei TEILTÄ löydy muita ehdotuksia? Linkit ja reseptit myös muihin joulun herkkuihin tervetulleita. Sharing is caring!
Vaikka jäämme pienelle joululomalla, on blogi aktiivinen myös pyhäpäivinä. Olemme nimittäin ajastaneet muutamia reseptejä, joilla saa käytettyä jouluherkkuja uudella tavalla sekä reseptin, joka sopii talviseen "ei enää kinkkua!"-päivään. Kannattaa siis käydä väijymässä jos suklaalta, hyviltä kirjoilta, jouluruoilta ja Ylpeys ja Ennakkoluulo -maratonilta ehtii!
Hyvää joulua rakkaat lukijat ja satunnaiset vierailijat!
P.S. Kokeilkaapa jouluna glögin keittämistä Farfallen ohjeella. Tujua ja hyvää!
(Kuva: Sarah Parrot - Creative Commons)
Viime vuonna kokeilimme ensimmäistä kertaa kotitekoisen sinapin valmistusta ja lopputulos oli mainio: sinappi katosi kuulemma joulupöydästä sekunneissa. Tänä jouluna valmistimme joulupöytään sinappia sekä timjamilla maustettua punasipulihilloketta. Nämä sopivat hyvin myös lahjoiksi jos purkin koristelee kauniilla paperilla tai kankaalla. Maunsa puolesta ne sopivat toki pukin konttiin muutenkin!
Sinappi (Ohje: Yhteishyvä)
1,5 dl sinappijauhetta
1,5 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 - 2 kpl kananmunaa
1 tl viinietikkaa
2 rkl konjakkia
Sekoita kaikki aineet (konjakkia lukuun ottamatta) tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna liedellä hitaasti kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Lisää konjakki ja pakkaa kauniiseen purkkiin. Sinappi säilyy jääkaapissa noin kaksi kuukautta.
Punasipulihilloke (Ohje: mukailtu Glorian Ruoka ja Viini ja Herkut.net)
3 punasipulia
loraus oliiviöljyä
n. 2 sormen paksuinen nippu tuoretta timjamia
3 neilikkaa (voi laittaa enemmänkin!)
2dl punaviiniä
3rkl sokeria
1tl sormisuolaa (1/2 tavallista)
loraus hunajaa
pippuria myllystä
(loraus Vin Santo -viinietikkaa tai muuta etikkaa)
Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja kuullota hetki pannulla. Lisää punaviini, sokeri, suola, pippuri, timjami, neilikat, hunaja ja loraus Vin Santo -viinietikkaa. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes neste on lähes hautunut. Nauti heti tai purkita kauniiseen lasipurkkiin. Huom: Desinfoi lasipurkit ennen purkitusta tulikuumalla vedellä!
LAHJAIDEOITA KEITTIÖÖN
Ruokalahjat ovat sopivat paitsi herkkusuille myös niille, joille ei keksi "mitään annettavaa". Ruokaa nimittäin syövät kai kaikki...Hyvät juomalahjat ovat myös mieleen eikä niitä tai ruokalahjoja tarvitse tehdä edes itse. Tässä muutama ostettava ruoka-, juoma- ja keittiölahjavinkki:
- Juhlajuoma: Moët & Chandon Rosé Impérial (49,90e) - Oiva lahja kuplivan ystävälle, sillä harvemmin tulee itse ostettua rose-shamppanjaa.
- Arkijuoma: Palandri The Estates Cabernet Sauvignon Merlot (12,20e) - Mahtava Länsi-Australialainen viini, jossa maistuu mukavasti maan lämpö ja aurinko. Sopii aurinkoa haikaileville sekä tuhtien ruokien ystäville.
- Jälkiruoka: Cantuccini-keksejä ja Vin Santo -viiniä. Cantuccini-keksejä saa ainakin isoimmista ruokakaupoista ja pullo Vin Santoa irtoaa Alkosta noin 18 eurolla. Sopii herkkusuille.
- Ruoka: Erikoispastoja, hyvää oliiviöljyä, laadukasta tomaattikastiketta ja tuoreita yrttejä. Pirkalta löytää nykyään hyvän valikoiman erikoispastoja (Pirkka Parhaat), kuten mustaa tagliatellea. Hyvä oliiviöljy löytyy Rainbow'lta, kunhan pitäytyy luomuversiossa. Tomaattikastikkeeksi kannattaa valita Muttia ja ottaa mukaan vielä pikkupyree samaiselta merkiltä. Hyviä yrttejä saa kuivattuna ainakin Stockmannilta, mutta tuoreet näyttävät ja tuoksuvat vielä upeimmilta. Koko setti noin 13e.
- Keittokirja: Toscanalainen keittiö -keittokirja (8,95e). Esimerkiksi Faktan ja Farfallen luumupiiras on tästä kirjasta!
- Keittiöväline: Monelta puuttuva vohvelirauta (29e) ja mukaan Faktan ja Farfallen paras vohveliohje!
Helsingin Sanomien verkkosivuilta löytyi kiinnostava artikkeli liittyen resepteissä käytettyihin mittoihin. Monessa leivontareseptissähän neuvotaan laittamaan esimerkiksi 1 teelusikkalinen leivinjauhetta, mutta kuinka paljon tuo mitta oikeastaan onkaan? Nähtävästi mitalla tarkoitetaan aina mittalusikoista löytyvää teelusikka-mittaa, sillä nykyisten teelusikoiden tilavuus ei vastaa isoäidin syvien lusikoiden tilavuutta. Huh, onneksi tänään tarttui jouluostoksilla mukaan myös uusi mittasarja!
(Kuva: Skinnylaminx - Creative Commons)
Jouluruoat ovat toki perinteitä, mutta ainakin tämän keittiön kokkien mielestä joskus on mukavaa kokeilla jotain uutta. Pikkujouluissa testiin lähti "japanilaishenkinen" jouluateria, jossa alkupalaksi nautittiin sushia (hyviä ohjeita mm. täältä) ja pääruoaksi japanilaista possunfileetä. Japanilaisuus toimi joulumenuussa erittäin hyvin, sillä raaka kala muistutti suomalaisen joulupöydän kala-aterioista ja possu maistui kaikille kinkun sijaan. Kannattaa ehdottomasti kokeilla jos kaipaa jouluunsa hieman erilaista tunnelmaa ja makua! Possuohje on napattu Glorian Ruoka & Viini -lehden 1/2009 numerosta.
1kg porsaan sisäfileetä
Sakemarinadi:
3dl sakea
3rkl fariinisokeria
Soija-seesamimarinadi:
2 valkosipulinkynttä
4 kevätsipulia (käytimme 1 nippua ruohosipulia pilkottuna)
2,5dl soijaa
1/2dl fariinisokeria
1rkl seesamiöljyä
2rkl rypsiöljyä
1rkl mustapippuria myllystä
Lisäksi:
n. 3dl seesaminsiemeniä
Valmista sakemarinadi sekoittamalla sake ja sokeri keskenään isossa kulhossa kunnes sokeri sulaa seokseen. Laita fileet marinadiin. Kääntele fileitä niin, että ne saavat marinadia kauttaaltaan päälleen. Anna fileiden marinoitua noin 30 minuuttia.
Valmista soijamarinadi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä kaikki marinadin ainekset keskenään. Nosta fileet sakemarinadista ja laita ne soija marinadiin. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
Nosta fileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Paista fileitä 175C uunissa. Laita lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari ja paista fileetä uunissa kunnes lihan sisälämpötila on 70 astetta. Tarkista, ettei liha ole punertavaa.
Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Levitä siemenet tasaisesti leivinpaperille. Pyörittele fileet siemenissä ja anna lihan levähtää hetki ennen leikkaamista. Tarjoile Salsa verde -perunasalaatin kera.
Salsa verde -perunasalaatti:
12 keitettyä perunaa
3 valkosipulinkynttä
1dl tuoretta hienonnettua lehtipersiljaa
3rkl tuoretta hienonnettua basilikaa
3rkl tuoretta hienonnettua minttua
5 anjovisfiletä
3rkl kapriksia
1rkl sinappia
2rkl sitruunanmehua
mustapippuria myllystä
n. 1dl oliiviöljyä
Kuori ja hienonna valkosipulit. Laita ne yrttien, anjovisten, kapristen ja sinapin kanssa tehosekoittimeen ja pyöräytä tahnaksi. Valuta joukkoon sitruunamehu ja mausta pippurilla. Lisää oliiviöljyä kunnes tahna on lusikoitavaa. Pyöräytä koko seos vielä sekoittimessa. Tarjoile perunoiden kanssa tai sekoita kuorittujen perunoiden joukkoon.
LUKIJOIDEN JOULURUOKIA?
Pikkujouluihin teimme siis japanilaisittain valmistettua possua ja aattona pöytään katetaan sienillä täytettyä poronfileetä, konjakkista kahvikastiketta ja pekoni-parmesaanikohokkaita (ohjeet täältä). Löytyykö myös lukijoista kokkeja, joiden joulupöytään katetaan perinteistä poikkeavia ruokia? Mitä TE teette joulupöytään? Täytyy tosin huomauttaa, että joulupäivänä nautimme kinkkua eli perinteet eivät missään nimessä ole Faktan & Farfallen epäsuosiossa. Joskus on vain mukavaa kokeilla jotain uutta...
Tämä resepti kulkee keittiössämme nimellä "rakkauden risotto". Miksi? Noh, kun sitä saa tulee todella rakastettu olo, sillä ruoka on täydellisen pehmeää, tukevaa ja ihan älyttömän hyvää. Ohje löytyy Jamie Oliverin Alastoman kokin paluu -kirjasta. Ohje on "kuudelle", mutta me kyllä syömme sen (illan mittaa) ihan kokonaan kahdestaan.
Valmista ensin perusrisotto:
1l kanalientä
1rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia tai 2 keskikokoista sipulia hienonnettuina
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
puolikas lehtisellerin varsi paloiteltuna
400g risottoriisiä
2 viinilasillista kuivaa valkoviiniä
maldon-suolaa (tai muuta laadukasta) ja vastarouhittua mustapippuria
70g voita
runsaat 100g vastaraastettua parmesaania
1. vaihe: Valmista liemi. Kuumenna kattilassa öljy, lisää joukkoon sipulit ja selleri. Anna pehmetä öljyssä nelisen minuuttia. Mittaa kattilaan riisit ja nosta lämpöä.
2. vaihe: Riisit paistuvat helposti eli sekoita aineksia kokoajan. Kun riisit ovat kuultavia (n. 1min) lisää viini ja jatka sekoittamista.
3. vaihe: Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen kuumaa lientä sekä runsas hyppysellinen suolaa. Vähennä lämpöä, jotta riisit eivät kypsy liian nopeasti. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan aina kun edellinen on imeytynyt. Sekoita kokoajan hyvin, jotta riisistä irtoaa kermaista tärkkelystä. Jatka liemen lisäämistä ja sekoittamista noin 15 minuuttia. Vaihe vie siis aikaa, mutta lopputulos on sen arvoinen! (Huom! Tässä kohtaa lisätään "rakkauden risoton aineksia! Katso ohje alta!)
4. vaihe: Ota risotto liedeltä ja lisää voi sekä parmesaani. Sekoita varovasti. Pane kansi päälle ja anna muhia 2-3 minuuttia. Huom! Tämä risotto toimii myös sellaisenaan lisukkeena tai voit lisätä siihen hieman paistettuja sieniä, jolloin siitä tulee kokonainen ruoka.Rakkauden risotto:1 annos perusrisottoa
2 valkosipulia kokonaisina ja kuorimattomina
1 kourallinen timjamia
150g kuorittuja manteleita karkeana rouheena
2 kourallista karkeita leivänmuruja
oliiviöljyö
2 kukkurallista ruokalusikkaa mascarponejuustoa
Pane kokonaiset valkosipulit uuniin 250C. Noin puolessa tunnissa ne kypsyvät pehmeiksi. Ota pois ja anna jäähtyä. Jaa valkosipulit ensin kynsiksi ja purista kuorista ulos pehmeä sisus. Lisää sisukset ja timjamia perusrisottoon vaiheen 3 alussa eli silloin kun viini on haihtunut ja alat lisätä lientä riisien joukkoon. Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä. Paista mantelit ja leivänmurut rapeiksi ja kullanruskeiksi. Ripottele päälle hieman suolaa. Ota pannu levyltä. Kumoa risotto tarjoilukulhoon tai tuo pöytään valmistuskattilassa. Koristele risoton pinta pudottamalla keskelle nokare mascarponea ja ripottelemalla päälle manteli-leivänmuruseosta. Täydellistä!
KÖYHIEN PARMESAN
Köyhimmät italialaiset korvasivat aikoinaan pastan tai risottojen päälle ripoteltavan parmesanin rapeilla voissa paistetuilla leivänmuruilla. Tässä siis pakko on sanellut keksinnön, mutta rapeita murusia kannattaa testata vaikka parmesaaniin olisikin varaa. Rapeat palat nimittäin tuovat ruokaan hyvää makua ja mukavaa tekstuuria.
Tässä mainio makea täyteresepti letuille. Testattu eräänä perjantaina hyvässä seurassa – toimii!
loraus portviiniä
klementiinejä/satsumoita
sokeria
Kuori klementiini ja laita kulhoon. Kaada päälle portviiniä niin, että hedelmät peittyvät. Pistele klementiinejä veitsellä, jotta portviini imeytyy niihin. Anna muhia jääkaapissa ainakin tunti tai kunnes klementiinien väri on muuttunut punertavaksi. Kuumenna pannu, laita klementiinit portviineineen pannulle ja lisää hieman sokeria. Anna kuumentua, jäähdytä hetki ja tarjoile lettujen kera.
TÄYDELLISEN LETTUOHJEEN METSÄSTYS
Jostain syystä Fakta & Farfalle ovat kokkailuissaan kohdanneet paljon epäonnistuneita lettutaikinoita. Eräs lettutaikina nimettiin sunnuntaisena iltana jopa kusipää-taikinaksi, mutta yksityiskohtiin on parempi olla menemättä. Tämän ohjeen löysimme Kotikokki-sivustolta ja vaikka lopputulos oli "ihan hyvä", ei taikina ollut lähelläkään sitä rapeaa täydellisyyttä, jota lettu parhaimmillaan on. Nyt siis luotamme lukijoihin, löytyykö teiltä vinkkiä täydellisen lettutaikinan luomiseen?
Helsinkiläinen Pelmenit-ravintola on tutustumisen arvoinen paikka Kallion sydämessä. Jos pelmenihimo iskee kuitenkin kotona on pakkasessa hyvä olla varalta pakastettuja pelmeneitä, joita saa ainakin Kolmannella linjalla (nro 28) sijaitsevasta Eesti Marketista. Kauppa on muutenkin pienoinen tutkimusmatka venäläiseen ja virolaiseen ruokakulttuuriin eli kannattaa tutustua hyllyjen antimiin! Tähän ateriaan käytimme siis kaupasta ostettuja pakastettuja lammas- ja kasvispelmeneitä, joista lihavaihtoehto osoittautui onnistuneemmaksi. Pelmenit tarjoilimme perinteisten lisukkeiden kera, joskin Pelmenit-ravintolassa tarjottu chilikastike on tuskin harissa-tahnaa, jota käytimme ystävän vinkistä.
pakastettuja pelmeneitä
voita
kuivattua tilliä
smetanaa
venäläisiä suolakurkkuja
jäisiä puolukoita
harissa-tahnaa
Keitä pelmeneitä ohjeen mukaan eli kunnes kaikki pelmenit nousevat veden pinnalle. Valuta pelmenit, pyöräytä voissa ja ripottele päälle kuivattua tilliä. Tarjoile smetanan, suolakurkkujen, jäisten puolukoiden sekä harissa-tahnan kera.
VIIKKO HILJAISUUTTA, VIIKKO LÄMPÖÄ
Blogimme saattaa kokea pienehköä radiohiljaisuutta seuraavan viikon aikana, sillä Fakta matkustaa etelän lämpöön. Jos auringolta ja merituulelta aikaa löytyy, on blogiin tulossa päivitystä +25C asteesta. Lukijoiden lohduksi Fakta on kuitenkin ajastanut yhden herkkusuita hellivän ohjeen, joka ilmestyy blogissa ensi viikolla. Hauskaa ja herkullista viikkoa!
Helsingin Sanomat uutisoi tärkeän uudistuksen, joka koskee Suomen suurimpia elintarvikevalmistajia (muun muassa HK, Atria ja Saarioinen). Yritykset ovat nimittäin päättäneet alkaa karsia natriumglutamaattia eli arominvahvennetta pois ruoistaan. Hieno päätös! Nyt kun saataisiin natriumglutamaatti (E621) pois myös laitosruoista, sillä ainakin osasta Unicafen annoksista löytyy tätä pahimmillaan voimakkaan allergiareaktion aiheuttavaa ainetta. Kannattaa siis pysyä tarkkana siitä mitä syö ja tietysti vältellä kotona eineksiä mahdollisimman paljon. Pikaruoka syntyy ilman mikroa ja säilöntäaineita.